У Сумах відкрилася виставка виробів з дерева Юрія Прогонного

Анастасія Літвіненко 05 июля 2019 в 14:21
1 липня у відділі мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося відкриття другої персональної виставки виробів з дерева сумського майстра Юрія Прогонного. Експозицію складають 23    роботи, як більш раннього, так і пізнього періоду творчості. Серед них:  декоративні вази, пляшечки, шкатулки, попільнички, обробні  дошки, а також дві художні композиції , які створені за відомим оповіданням «Айвенго». До речі, саме з цих вирізьблених дощечок, зроблених ще у дитинстві, розпочалася його творчість. 

Відкриваючи виставку, майстер з великою любов’ю та захопленістю розповів про кожну зі своїх робіт та навіть про дерево, з якого вони зроблені.  Це - і береза, і вишня, і слива, і яблуня, і сосна, і липа. Крім того, він поділився з присутніми властивостями цих дерев та, представляючи кожну зі своїх робіт,  зазначив про матеріал, з якого вона була виготовлена, і той природній візерунок, який надає виробу та чи інша деревина. Цікавим було також дізнатись про назви, які дав майстер своїм композиціям з декоративних ваз. Зокрема, «Родина», до якої, зі слів автора, входять кремезний батько, тендітна мати і сучасний син з тату ящірки. Інші дві його роботи мають назву «Не пара», незважаючи на те, що вони зроблені з одного матеріалу. А ще зацікавила  розповідь  автора  про техніку  виконання складних геометричних малюнків, майстерно вирізаних на його дощечках, а також попільнички і тарілочки,  виготовлені у вигляді груші та виноградної лози. Загалом всі роботи яскраві, індивідуальні, функціональні та незвичайні. Знайомлячи присутніх зі своєю творчістю, майстер підкреслив, що його вчителями з різьблення є Олександр Кисельов і Михайло Мізай.

Слід також зазначити, що кожна  з виставок цього автора є своєрідним творчим звітом, приуроченим до ювілейного дня народження. Так і цього разу присутні мали можливість привітати майстра з 55 річчям.  До цього долучилися працівники бібліотеки, подарувавши йому вітальну листівку з теплими словами вдячності за його творчість, а також рідні і близькі  ювіляра.

Загалом виставка пройшла у теплій і затишній атмосфері та подарувала  присутнім масу приємних емоцій і гарний настрій. Переглянути її можна до 31 липня. Вхід вільний.

Юрій Прогонний, майстер різьблення, автор робіт з дерева:
«Це - друга моя  виставка, яка є своєрідним творчим звітом і приурочена до ювілейної дати з дня мого народження. Перша відбулася, коли мені виповнилося  50  років. На ній представлені роботи, зроблені моїми руками,  у декількох стилях, починаючи від самого звичайного геометричного різьблення, яке спілка народних майстрів назвала декоративним, і до тих, які виконанні за допомогою токарного різьблення. Часто буває, що ідею для моїх виробів підказує сам матеріал, з якого я їх вирізаю, саме він і надихає мене на творчість. Наприклад, у мене виник задум зробити з однієї  тієї самої деревини дві зовсім різних вази, щоб показати, що дерево може бути різним. Проте, у нього своя структура, свій характер і іноді ідею не виходить реалізувати.  По різному розпочинається  і робота над тим чи іншим виробом. Наприклад,  побачив десь красиву річ і вирішив зробити схожу. Проте, звісно, що вона буде зовсім різна, оскільки зроблена руками двох різних майстрів. А ще побачив кусок деревини трухлої всередині  і  вирішив чого б не зробити з неї вазу. Це дало своєрідний поштовх і після неї  пішли  вази, які  робиш по іншому, передаючи різний характер матеріалу або роблячи вироби з іншого дерева. Різна і історія та період створення моїх робіт. Деякі з них були зроблені під час мого навчання у школі мистецтв на Косовщині. Керівником її був майстер – різьбяр Олександр Кисельов, який в теперішній час є також художником і письменником. А ще частина моїх виробів була придумана мною  і  зроблена під впливом від робіт Михайла Мізая, які на рівень або навіть два вищі за мої. Проте, всі представлені на цій виставці речі є моїми улюбленими. Хочу також зазначити, що ще біля двадцяти  виробів я почав робити і ще не закінчив, оскільки  іноді для цього бракує часу або немає натхнення. Проте вірю в те, що на наступній моїй  виставці глядачі обов’язково побачать і їх. А ще сподіваюсь, що цей вернісаж буде цікавим для всіх тих, кого цікавить різьблення та вірю, що в першу чергу вона сподобається моїм друзям.»
50
Комментариев
0
Просмотров
11247
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.