У Сумах відбулося відкриття виставки Андрія Нікіфорова «Роздуми» (Фото)

Анастасія Літвіненко 18 июня 2019 в 17:18
11 червня у незвичайному духовному місці – художній галереї «Наша на Псельській» римо – католицької громади Благовіщеня Пресвятої Діви Марії відбулося відкриття виставки молодого, талановитого скульптора Андрія Никифорова під філософською назвою «Роздуми»

Це його третя виставка у Сумах. Також вернісаж цього автора проходив в Дніпрі та Харкові. У даній експозиції представлено 13 різножанрових скульптур, виготовлених з металу, дерева та каменю. Роботи середніх і невеликих розмірів та одна масштабна композиція. Вони створені за останні п’ять років.



Загалом всі скульптури незвичайні, індивідуальні, цікаві. Незважаючи на те, що всі вони мають авторську назву, кожен може знайти у них щось своє, оскільки скульптор дає можливість кожному глядачу поміркувати  і дати своє тлумачення робіт. До речі, під час відкриття виставки автор провів екскурсію по ній і розповів про представлені скульптури  та їх зміст.



Зокрема, у своїх роботах автор розкриває, як внутрішній, так і зовнішній стан людини.



Так, у скульптурі «Зима» закарбовано стареньку жінку, яка кутається в одежину, намагаючись зігрітись. При цьому скульптор у найменших деталях передає ті емоції, які вона відчуває в цей час. Крім того, ця робота має подвійний зміст, оскільки її назва може відображати вік жінки.



Композиція «Брут» символізує зраду, з якою пов’язана ця постать. Саме Брут, прирікши на смерть Юлія Цезаря, змінив хід історії.



У скульптурі «Самотність» автор відобразив чоловіка у домашньому халаті, який пригортає до себе  пухнастого кота. Таким чином, зміст роботи – самотнє   життя цієї людини. Певний стан він передає і у скульптурах птахів. Зокрема - це і у дещо гіперболізованому, збільшеному вигляді зображений «Горобець».  Даною роботою автор передає зміст про те, що у невеличкої за розміром пташки може бути велика душа. Крім того, велич будь – якої живої істоти не в тому маленька вона чи велика, а також не в тому, яке звання вона має чи посаду обіймає.

 

У експозиції також представлена масштабна композиція без назви, у якій  закарбовано людину, що тримає у руках своєрідну призму часу, через яку можна побачити своє життя. В день відкриття скульптор поділився і тим змістом, який він  особисто вклав  в цю роботу. За його словами,  він зобразив жінку,  яка тримає в руках жолудь, який символізує росток, зародок життя.



Загалом відкриття виставки пройшло у цікавій, творчій атмосфері та зібрало друзів, колег і поціновувачів творчості цього молодого та талановитого скульптора. Вернісаж триватиме впродовж двох тижнів, вхід за попереднім записом.



Андрій Никифоров, скульптор:
«На цій виставці представлені роботи, які є підсумком моєї творчості за останні п’ять років, більшість з них експонується вперше. Це – роздуми  на теми, які турбують не тільки мене, а й інших людей. Зокрема, осмислення внутрішнього емоційного стану людини, опис природи, як відтиск людського переосмислення та сприйняття. На створення скульптур, представлених в цій експозиції мене надихнули думки, які  я в них виразив. Так було і з  роботою, «Брут», яка запам’яталася при її створенні. У мене спонтанно виникла ідея, яка знайшла вихід у цій скульптурі. Більшість з цих робіт представлені у стилі постмодернізм та  створені з дерева, за допомогою такої техніки, як різьблення, є скульптура з каменю та металу. Складність даного виду мистецтва полягає насамперед в тому, що не кожну ідею можливо втілити у скульптурі. Моїми улюбленим скульптором є Франсуа Пампон, а взагалі – то їх багато. У планах на майбутнє працювати і далі та представити цю виставку і у інших містах. Загалом я думаю вона буде цікавою усім бажаючим, незалежно від віку».

 
46
Комментариев
0
Просмотров
11395
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.