У Сумах відбулося відкриття виставки Василя Красьохи «Карпати +»

Анастасія Літвіненко 28 мая 2019 в 16:00
18 травня у Агенції промоції «Суми» в рамках фестивалю «Ніч музеїв» відкрилася духовна виставка Василя Красьохи під назвою «Карпати +». Вона складається із серії робіт художника, написаних на Афоні  та частини картин з карпатського циклу.

Зокрема, в ході поїздки на Афон у 2017 художник отримав благословення і намалював усі двадцять монастирів Святої  Гори. Серед них, «Монастир Велика Лавра», «Монастир Ірєрон (пристань)», «Монастир Святого Павла» та інші. В них, автор з любов’ю промальовує найменшу деталь пейзажу, а також архітектуру монастирів і колір споруд, який різний у кожного. Так,  Монастир Дохіар  побудовано у східному стилі, а Монастир Філофей виглядає, як справжня фортеця. Афонські картини художника, як рідкісна перлина. Кожна з них дарує духовний спокій, гармонію і затишок. Зі слів автора,  він вирішив  донести  широкому загалу, у тому числі жінкам, яким заборонено перебування на Афоні, його неймовірну, первозданну красу і велич монастирів. А ще в експозиції увазі глядачів представлено серію портретів афонських монахів, обличчя яких оповиті мудрістю, а очі, сповнені духовної і життєвої глибини.  Зокрема, у своїх роботах художник закарбував Плісія Святогорця з монастиря Григоріат, Іону Одеського (схіархімандріта В.Ігнатенко) та інших.

Перегукуються з афонськими і його карпатські роботи на сакральну, духовну тематику, написані автором в більш ранній період. Так, увазі глядачів представлено  Липницький жіночий  монастир  Різдва Богородиці  і неймовірна краса карпатських пейзажів навколо нього. З великою любов’ю художник промальовує і невеличкі хатинки - мазанки у роботі «Пізня осінь. Закарпаття» та неймовірні, гірські краєвиди і буяння кольорів «Єко –курорту Ізки». Всі, представлені в експозиції картини, об’єднує потужна енергетика і духовна глибина, оповита сивиною століть. Вони наповнені естетикою колористичних рішень, зрозумілістю сюжету, гармонійні, цілісні, легкі в сприйнятті. Дивлячись на них, немовби опиняєшся у зображених художником місцях. Кожному глядачеві вони дарують спокій, приємні емоції та залишаються в пам’яті надовго. Картини написані у техніці акварелі, середніх та мініатюрних розмірів, мають монограму автора.     

      Відкриття виставки  пройшло  у цікавій, інтерактивній формі. Під час нього художником була прочитана  мистецька лекція про те, як створювалися представлені у експозиції  роботи та про поїздку на Афон і картини, написані в ході неї. У день відкриття привітати автора  прийшли  друзі та поціновувачі його творчості.  Серед них, Іван Гопаченко, Заслужений художник України, голова Сумської організації НСХУ, який  поділився своїм враженням  від представлених картин  та подарував йому  книгу про художників Сумщини. Виставка триватиме до 2 червня. Вхід вільний.

Досьє
Василь Красьоха народився у 1954 році в селі Хряськ на Волині. Член Національної спілки художників України, Заслужений  художник України. Закінчив Київський художній інститут, який сьогодні має назву Національна академія мистецтв та архітектури. Впродовж багатьох років жив у Івано – Франківську, зараз живе в Києві. Мистецький доробок художника сягає за тисячу робіт. Його картини зберігаються у фондах Міністерства культури України, музеях та приватних колекціях багатьох країн світу. Більшість робіт зібрані в окремі серії: «Волинь», «Карпати», «Рідні обрії», «Ікони», «Православні храми України», «Сакральна буденність» та інші.

Василь Красьоха, художник:
«Я народився на Волині, на Поліссі. Після закінчення інституту побував у Івано-Франківську, а перед цим був на пленері у Карпатах і мені сподобались ці місця. Потім так склалася доля, що я пов’язав свою мистецьку діяльність з Карпатами, Прикарпатським краєм, Закарпаттям. Робив  пленери, які досить часто відбуваються там і зараз. У даній експозиції зібрані картини, створені мною з 2012 по 2018 рік саме під час них. Вони вже були представлені на виставках у Івано – Франківську і  Києві, а в даній експозиції я поєднав їх з афонськими. Ці картини намальовані у стилі а-ля прима, за один сеанс під впливом вражень, які виникають від побаченого відразу, вони представлені у техніці олія на полотні та картоні. При створенні найбільш запам’яталися роботи, які поєднують в собі архітектурні пам’ятки, природу і місцевість. А улюбленими є картини, на яких я зобразив природу Закарпаття, туди часто приїжджають художники і саме художник, власник галереї Віктор Чекенець організовує там пленери. На творчість мене надихає враження від спілкування, від поїздок на Святу землю, на Афон. Зокрема, два роки тому у мене  були  дві поїздки. Це така духовна наповненість. А архітектурна Візантія для художника, як рай, дуже гарна. Перша моя поїздка в ці місця була  паломницька, а потім я їздив двічі на 2 місяці,  як  художник на протязі 2017 року. При створенні робіт, представлених в експозиції мною робився акцент на передачі перших натурних вражень від поєднання природи і архітектури. Складності при обрані кольорів у мене не було, оскільки головне було намалювати те, що бачиш. Перші мої творчі роботи, пов’язані з Волинню, де я народився. На них зображені сакральні церкви та пов’язані між собою свята земля і Волинь. Цей цикл складається з 15 робіт. Вони не ввійшли у дану експозицію, оскільки раніше вже були представлені на виставці у багатьох містах України. Моїм улюбленим художником є Жан-Франсуа  Мілле, який у своїх роботах колоритно поєднує людину і працю. У моїх планах на майбутнє продовжити тематику билин, а також поїхати на Полісся у мою майстерню і працювати. Дана виставка буде цікава для молоді, а насамперед для жінок, яким заборонено відвідувати Святу гору Афон, тому я старався передати у свої картинах враження від всіх духовних святинь, які там знаходяться».

47
Комментариев
0
Просмотров
4395
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.