У Сумах презентували книгу воїна АТО (Фото)

ВС 13 декабря 2017 в 17:00
Аліна Косовська представила повість «Там, за межею…»
У Сумах 11 грудня у  вільному просторі «Розумний  хаб » відбулася презентація книги «Там за межею…» українки, уродженки міста Авдіївки, учасниці АТО та волонтера  Аліни Косовської. Цікавим є те, що зовсім юна авторка бере безпосередню участь у подіях на Сході нашої країни, відстоюючи її незалежність у добровольчому батальйоні. У вільний від бойових подій  час вона написала книгу, в якій відтворила епізоди реального, іноді трохи гіперболізованого, життя своїх побратимів з батальйону, в якому вона воює. Не залишилось поза увагою автора і життя простих, небайдужих людей, її земляків з Авдіївки, які відстоюють нашу країну. Крім того, в своїй книзі письменниця акцентує увагу на тому, що в її батальйоні у військових подіях на Сході нашої країни беруть участь не тільки чоловіки, але і  жінки та і взагалі, що найголовніше, він є інтернаціональним, оскільки в ньому пліч о пліч з українцями боронять кордони України білоруси і навіть росіяни.

Книга представлена у вигляді хронології подій та складається з нотатків письменниці на 40 аркушах. Вона вийшла в світ 26 березня цього року та надрукована українською мовою, накладом 540 екземплярів, за власні кошти Аліни Косовської. 

Слід наголосити, що авторка є не тільки учасницею АТО, але і волонтером та безпосередньо  допомагає  українським військовим матеріально. Зокрема, виручені від продажу книги кошти підуть на військове спорядження для добровольчого батальйону, в якому вона воює. 

r: З чого розпочалася ваша літературна діяльність?
А. К.
: Вірші я писала ще з дитинства для себе. Потім, в моїй творчості  знайшли своє відтворення події Майдану,  а коли у 2014 році почались події на Сході нашої країни  і я взяла в них безпосередню участь, стала їх занотовувати. Спочатку я хотіла писати просто для себе у вигляді інформації для особистого щоденника, потім мені так сподобалося і стало зрозуміло що виходить, тому  я вирішила саме в книзі написати невеличку повість про бойових побратимів, які дуже часто ціною власного життя відстоюють незалежність нашої країни.
  
r: Що має вплив на Вашу творчість, що Вас надихає при написані книг?
А. К.:
Події, які  відбуваються навколо. Я намагаюся писати більш з гумором, та більш легко і весело, хоча на війні зазвичай взагалі не до гумору. До написання цієї книги мене підштовхнув  сильний душевний біль через те, що на Сході нашої країни зараз залишилось дуже мало добровольчих підрозділів, мало лишилося тих, хто взагалі знає про те, що ми існуємо. Дуже хотілося за допомогою цієї книги розповісти про те, що ми є, про те, яка від нас користь, як ми живемо, на скільки  нам складно. Саме це  і надихнуло мене на написання цієї книги.

r: Про  що вам найбільше подобається писати?
А. К.:
Не скажу, що подобається,  але я пишу лише про події, які відбуваються сьогодні на Сході нашої країни,  бо живу ними та безпосередньо беру у них участь.  Але мені дуже хотілося б відкрити  для себе такі теми, як подорожі  та мистецтво.

r: Скільки часу було потрачено на написання цієї книги?
А. К.:
Писала десь приблизно 3 – 4 місяці потім вона лежала в довгому
ящику, тому що у мене не доходили руки нею зайнятися. Проте нещодавно я випадково  познайомилася з українською письменницею Любов’ю Пшеничною, яка стала редактором моєї книги і допомагала її видати.

r: Яка головна ідея цієї книги, кому ця книга присвячена?
А. К.
Присвячена добровольцям, які воюють на Сході України, тому головна ідея донести інформацію саме про добровольчі  батальйони.

r: Чому саме назва книги за межею?
А. К.:
Тут немає чіткого усвідомлення. Можливо тому, що за межею фронту,
тому, що ідеться про розвідників. Можливо мається на увазі межа між життям і смертю або якась межа реальності. 

r: Які відчуття ви хотіли передати людині при створенні цієї книги, що людина зможе підкреслити для себе при  її прочитанні ?
А. К.:
По – перше,  інформацію про добровольчий рух, який бере участь в
АТО на Сході країни,  який він є насправді, як виглядає зсередини і про людей, які сьогодні беруть участь в бойових діях,  бо всі звикли думати  про те, що там воюють лише мобілізовані хлопці з України . Проте в нашому добровольчому батальйоні є і дівчата , і молоді хлопці з Росії та Білорусі, є і місцеві, хоча, нажаль сьогодні багато хто вважає,  що місцеві це тільки сепаратисти.

r: Де можливо буде придбати цю книгу, чи поступить вона до Сумських бібліотек?
А. К.:
До  Сумської   бібліотеки вона ,нажаль,  не поступить, оскільки  у мене немає там знайомих. Проте, якщо хтось запропонує передати мою книгу я із задоволенням  віддам її  туди безкоштовно, а у вільному продажі вона є в Інтернет - магазині «Буквоїд» та  в Інтернет магазині « Книжная Лавка».      

r: Ви вперше в Сумах, що вам сподобалося в нашому місті?
А. К.
: Доброзичливість людей, оскільки  у нас на Донбасі вони більш суворі та жорсткі.
 
Анастасія Літвіненко
46
Комментариев
0
Просмотров
10146
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.