"Художники в провінції" у Сумах (Фото)

Наташа Акулова 15 марта 2017 в 17:00
Виставка "Поєднані мистецтвом" експонується в Сумському обласному художньому музеї
Виставка живопису Гната Яременка (1874-1915 р.) і Никанора Онацького (1875-1937 р.) проходить у рамках музейної науково-освітньої програми "Художник в провінції", яка почалася приблизно 15 років тому. Картини взяті з фондів Сумського художнього, Конотопського та Роменського краєзнавчих музеїв.



У рамках програми "Художник в провінції" в музеї раніше уже були проведені виставки картин К.Власовського, М.Зінов'єва, Н. Онацького, дві наукові конференції.

Організатором данної експозиції є Надія Семенівна ЮРЧЕНКО, заступник директора музею. Відкриття виставку приурочили до 1 березня - дня заснування музею Никанором Онацьким, з якого минуло уже 97 років.



"Виставка вперше через багато десятиліть об'єднала двох митців-побратимів, які працювали в кращих традиціях вітчизяного реалістичного живопису. Гостям представлені понад сорок творів художників, у тому числі й "Альбом начерків на події 1906 року" Гната Яременка (папір, олівець, акварель). У митців схожий не тільки стиль малювання, а й життєвий шлях: обоє народилися на Сумщині в багатодітних козацьких сім'ях, писали вірші, в обох було троє дітей, які з гордістю зберегли спадщину батьків, хоча у ті часи це було нелегко. У Бахмачі Микола, син Гната Яременка, створив на основі колекцій батька музей".

"Поєднані мистецтвом" - з перших днів весни і до 3 квітня

До Сум митці переїхали у 1913 р., а в наступному році Н.Онацький організував першу художню виставку в приміщенні громадського зібрання (тепер філармонія), де серед 200 творів художників України і Росії експонувалися живописні роботи самого Н.Онацького та Г. Яременка.



Анна Олексіївна, науковий співробітник, розповідає:  "Вони співпрацювали з відомими художниками, такими як І. Рєпін. Їх роботи схожі українською тематикою, реалізмом, психологічними потретами, образами цікавих людей, душевними історичними пейзажами. Н. Онацький, наш засновник - перший професійний художник у Сумах".



Завершилась презентація виставки "Прелюдією до дієз мінор" С. Рахманінова, яку виконала на піаніно Єлизавета Щербаченко, студентка Сумського вищого училища мистецтв i культури ім. Д.С. Бортнянського.

"Цикл "Художники в провінції" це наш власний задум. Потрібно було підіймати імена маловідомих і "забутих" художників нашого краю", -
Валентина Миколаївна Ткаченко,
працівник музею


Зараз у музеї також проходить виставка, присвячена Т.Г. Шевченку. У квітні буде експозиція, присвячена 130-річчу від дня народження відомого скульптора І.Кавалерідзе. Буде виставлений живопис, скульптура, роботи самого Кавалерідзе і не тільки. Музей запрошує усіх бажаючих!
Ірина Білик
 
70
Комментариев
0
Просмотров
6125
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.