Чеський андеграунд у Сумах

ВС 07 ноября 2016 в 16:00
4 листопада у «КнигарніЄ!» пройшла лекція з чеського андеграунду і презентація книги Івана Верніша
Перекладачка та богемістка (фахівець з чеської мови та культури) Тетяна Окопна розповіла про історію становлення у Чехословаччині такого напряму як «андеграунд» та розповіла про одного з найперших представників чеського андеграунду Івана Верніша та про його збірку «Прогулянки навколо пивоварні».



Вона розказала, що становлення течії розпочалось після 1948 року. Це були митці, які творили і «складали у шухлядку» свої доробки, адже не могли видаватись через правлячу комуністичну партію. У 1948 році у Чехословаччині на виборах перемагає Комуністична партія, лідером якої був Клемент Ґотвальд, товариш Сталіна.



Це було мистецтво для робочих, і тому поети створювали тексти прості для сприйняття на тематику повсякденного життя простих робітників. Найяскравішим представником першої течії напряму був Еґон Бонді, він часто потрапляв до психіатричної лікарні, що на той час було «модним» серед митців, адже таким чином вони «переховувались» від призиву до армії.

Також у цей час стає популярною графічна поезія, представником якої є Їржі Коларж. Дивним є те, що сюрреалісти, які були дуже сильною течію в мистецтві 20-30-ї рр., могли продовжувати відносно вільно творити далі, комуністична влада не вважала їх ворогами народу.

Що є цікавим – у той час була дивна традиція у чеського письменника Богуміла Грабала та його друзів: разом зі своїми друзями вони йшли до РАГСу та вибирали пару, яка одружилась і йшли додому святкувати їхнє весілля, запасались пивом у бідонах.



З приходом «відлиги» в 60-х рр. починають розвиватись музичні гурти і переспівувати усім відомих співаків на свій лад. Дуже часто вони фальшивили, але старались навіть зовнішність підробити під своїх «кумирів».

Опісля «Празької весни» (1960-1970 рр.) починаються зміни: гурти на сценах влаштовують шоу, розпалюють багаття просто на сцені, ламають музичні інструменти і під’юджували публіку разом із ними усе ламати на своєму шляху.

Представники чеського андеграунду носили довге волосся, курили цигарки, часто випивали та приймали наркотики та постійно оновлювали свою синю книжку у психіатричних лікарнях, щоб не потрапити в армію. Вони не хотіли мати нічого спільного з владою.

Ще один яскравий представник того часу – Яна Крейцарова. Вона писала високу поезію про банальні речі – пивна, цигарки, секс. Згодом, покінчила життя самогубством.

«Андеграундівці» не сприймали нормальне життя, часто провокували суспільство, і це був стиль їхнього життя.



А Іван Верніш був за походженням німцем. У школі він був найбільшим хуліганом через зверхнє ставлення вчителів до його національності – вони не вважали його частиною суспільства. Його матір думала, що це все через його батька, проте згодом вона вийшла заміж за корінного чеха, але поведінка сина не змінилася. У школі юного поета зацікавило образотворче мистецтво, але вчителька знову таки назвала його «німецькою свинею» і досить довгий час хлопець таїв образу на всіх і перестав малювати. Проте, у 90-х роках 20 століття починає малювати обкладинки до своїх збірок та ілюстрації до книг. Активно пише і видає збірки. Перший вірш написав  у 17-річному віці. Він видає збірки, створюючи «колаж» із старих та нових поезій. Часто не любить називати вірші, а якщо називає – то одні й ті ж різними назвами. Любив перекладати поезію – був своєрідним містифікатором: часом перекладав, не знаючи мов, а пишучи своє. Це він називав «перекрадом». Писав часто під псевдонімом Вацлав Розегнал.

Також вважав, що поезія є згустком внутрішнього наповнення людини і тому свої твори не вважав чимось цікавим. Був звичайним робітником, тому інколи напивався після робочого дня і курив. Найбільше Іван Верніш любив вокзали. Він заздрив людям, які кудись їдуть, а він неприкаяний, його ніхто не любив і він нікому не потрібен. У його житті так і не з’явилось супутниці, адже як думав митець: «Я тебе люблю, але замість того, аби подарувати тобі квіти, я краще піду у пивну і накидаюсь».

Багато його віршів присвячено природі. У нього особливе ставлення до лісу, він ходив туди кожного дня. Там особлива атмосфера, яка сприяє саморозвитку, вважав письменник.

Збірку «Прогулянки навколо пивоварні», як і книги інших представників чеського андеграунду, можна придбати у «КнигарніЄ!»
 
Наталія Самолюк
46
Комментариев
0
Просмотров
4276
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.