Різдвяне Послання Високопреосвященнійшого Мефодія, архієпископа Сумського і Охтирського. Христос рождається! Славімо Його!

ВС 06 января 2017 в 17:00
Сьогодні, через два тисячоліття, щасливий Божий люд зібрався у своїх Соборах, храмах і церквах, а хто і в тісних капличках та пристосованих приміщеннях, щоб разом із великим числом небесного війська піднести хвалу Новонародженому Божому дитяті: “Слава в вишніх Богу і на землі мир людям благовоління” (Лк. 2, 14).

Ця повна похвали і радості пісня, надихала послідовників Христа на великі подвиги для поширення Царства Божого на землі. Важко нам є зрозуміти це велике таїнство Воплочення Божого Сина у Вифлиємі, про котре пророкував ще за 700 літ до цієї знаменної події в житті людства пророк Міхей.

Предвічний Бог почав жити новим життям як Богочоловік. Безконечний став Немовлятком, Всемогутній Бог стає немічною Дитиною, в упокоренні Син Божий стає одним із нас, і бачачи цю Любов Творця до свого творіння, ангели на Небесах радіють і сходять на землю прославляючи Бога, Воплоченого у людському тілі.

Впавши у гріх, людина віддалилася від Бога потрійно: людською природою, гріхом та смертю, і Спаситель, щоб знову поєднати людину з Богом, у Різдві приймає людське тіло і стає людиною, у Розп’ятті смертю Своєю нищить гріх, як причину всіх бід, а смерть перемагає Воскресінням.



Нині радіє все створіння Боже: ангели небесні, смиренні пастухи, волхви-астрономи зі сходу, овечки і вся природа. Все живе “єдиними устами, єдиним серцем” славить Боже Дитятко, яке принесло нам добру новину про Небесного Отця і світлом Вифлиємської зірки просвічує нам шлях до щасливої вічності.

Вітаючи один одного у ці дні словами “Христос Рождається”, ми визнаємо істину, яка має безпосереднє відношення до сучасності. Ми запитуємо себе: “Де ж тепер “народжується Христос?” А відповідь нам допомагає знайти святий Іван Золотоустий у молитві: “Господи, як Ти зволив замешкати у вертепі, в яслах… - так увійди і поселися в моїй недостойній душі”. Таким чином наші серця мають стати подобою ясел, де народжується, зростає, живе і царює Христос – Богочоловік.

Ми добре підготовлялись до Різдвяних свят, прибрали і освітлили наші храми, свої оселі, приготовили все для прийому гостей, які навідаються до нас. Та центром наших святкувань мають бути не наші спільні гостини, зустрічі та діалоги і спомини минулого, але основною постаттю Різдвяних свят є Втілений у людське тіло Христос Бог. А Він є незмінний. В часі кожної Святої Літургії, як Різдвяної, Воскресної, чи щоденної, Христос народжується, навчає і проповідує, жертвується за нас, вмирає і воскресає – перемагає зло і гріх, а нас веде до дому Небесного Отця.

Потрібно пропагувати християнські принципи виховання і здорового способу життя, викорінюючи шкідливі прояви і звички.
Звертаюсь сьогодні представників усіх рівнів влади якомога більше сприяти священикам і молодіжним лідерам у реалізації проведення дитячих та молодіжних програм і проектів для виховання здорової Української нації.

Нехай Новонароджений Спаситель світу подасть вам свої благодаті а радість Вифлиємської Ночі нехай супроводжує вас по нелегких стежках земного життя.

Закликаємо братів та сестер з Московського Патріархату єднатись в Єдину Помісну Українську Православну Церкву, а не знаходитись в структурі, котра не засуджує агресію проти нашого народу і тримає тісний зв'язок з чужим патріархом.

Від віруючих, духовенства та від себе особисто щиро вітаю депутатів Верховної Ради України Медуницю Олега В’ячеславовича, Сугоняко Олександра Леонідовича, Голову Сумської обласної державної адміністрації Миколу Олексійовича Клочка та Голів районних державних адміністрацій, Голову Сумської обласної Ради Володимира Миколайовича Токаря та Голів районних, селищних та сільських рад, Сумського міського Голову Олександра Миколайовича Лисенка та всіх міських Голів Сумщини з Новим 2017 Роком, Різдвом Христовим та Святом Йордану. Нехай ясна дорога, яку стелять ці Різдвяні свята, буде мирною, багатою та щедрою для нашої Батьківщини і кожної Української родини.

Вітаю всіх хто обороняє країну на Сході та волонтерів і людей, що захищають сьогодні Вітчизну любими доступними способами.

Щиро вітаємо наших воїнів, молимось за тих, що сьогодні в полоні, тих, за що заліковують фронтові рани, з особливими словами молитви і вітання звертаюсь до тих матерів і жінок, котрі втратили своїх синів та чоловіків на фронті - Героїв нашого народу.

Вітаємо тих українців котрі в нестерпних умовах війни переносять тяготи фронтової зони, вітаємо тих людей які стали вимушеними біженцями на своїй землі. Вітаємо земляків, котрі проживають далеко від Батьківщини, але свято підтримують Україну в цей важкий час. Нехай Господь допомагає нам усім відстояти свою Батьківщину та збудувати європейську державу за яку дорого заплачено мільйонами українських життів.

Запрошуємо Вас з родинами та Ваших друзів на святкові Різдвяні богослужіння до Свято-Воскресенського кафедрального козацького собору (площа Незалежності,19 - навпроти загсу), які починаються 7 січня о 9-00.

Нехай Новонароджений Христос наповнить Ваші серця радістю та благословить миром і любов’ю на многії і благії літа.
 
Мефодій, архієпископ Сумський і Охтирський
47
Комментариев
0
Просмотров
5656
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.