Флеш-моб у синьому пройшов у Сумах (Фото)

Наташа Акулова 03 апреля 2018 в 13:00
Містяни зібрались на підтримку аутистів
З метою залучення уваги до проблем аутизму в Україні  низьким рівнем поінформованості батьків дітей дошкільного віку про ранні прояви аутизму Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів за підтримки колективу Соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей , позбавлених батьківського піклування організував 2 квітня 2018 року у центрі міста Суми, біля Альтанки масштабний флеш-моб «Суми в синьому».

У листопаді 2007 року Генеральна Асамблея ООН оголосила  2 квітня Всесвітнім днем поширення інформації про проблеми аутизму, висловивши глибоку стурбованість неухильним збільшенням чисельності дітей, які страждають розладами аутичного спектру, у всіх регіонах світу. Асамблея рекомендувала державам-членам ООН вживати заходів щодо підвищення інформованості всіх верств суспільства про проблеми таких дітей.



Символом цього дня вважається синій колір, бо це колір Всесвітньої організації аутизму Autism Speaks. Саме ця організація в 2005 році вперше організувала акцію на підтримку даної теми – акція називалася «Запали синім» (Light It Up Blue).

У світі є люди, про яких ми мало що знаємо. Вони називають себе нейроатипіками, кажуть «ми не хворі, ми просто маємо інший тип нервової системи, інший спосіб дивитися на цей світ. Але ми є такі і хочемо, щоб нас сприймали». Тому завданням Сумського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів є створення простору, в якому діти з розладами аутичного спектру будуть почуватися комфортно, стануть частиною нашої спільноти.



Аутизм (від грец. autos – «сам»).
Аутичність – це коли людина цілковито заглиблюється в себе, поринає у створений нею власний світ. У дітей з аутизмом відбувається постійне порушення розвитку, яке проявляється протягом перших трьох років життя і може значно погіршити розвиток мовлення, соціальної взаємодії, спілкування і поведінки. Такі діти ігнорують чиюсь присутність та  почуття інших людей, не діляться своїми проблемами, не повторюють міміку та жести інших.  В народі їх ще називають «Діти дощу» - дощ, як символ особливості. Тож, такі особливі дітки мають відвідувати реабілітаційні установи, яких психолого-педагогічна діяльність  направлена на корекцію їх поведінки, навичок спілкування, забезпечення  навчання батьків.



Спеціалісти Центру у своєму робочому арсеналі мають великий методичний інструментарій спеціальних методик та найновітніших технологій. Зокрема на заняттях використовується метод альтернативної комунікації РЕСS, метод АВА терапії, створюються різні методи альтернативного спілкування. Використовуються методики глобального читання та система засвоєння математичних знань «Нумікон». Також в роботі застосовуються найпрогресивніші методи сенсорної інтеграції, а найголовніше, навколо дитини створюється комфортне середовище, яке сприяє появі відчуття безпеки та довіри.



Саме в такій атмосфері домашнього затишку дитина має можливість проявити себе, а кваліфіковані спеціалісти сприяють розкриттю значних внутрішніх потенціалів, залучаючи дитину до занять у творчих майстернях, де вони створюють роботи з глини та пластиліну, вчаться відображати світ у техніках пап'є-маше, декупаж, а також малюнку. Діти разом з педагогами оживляють власних персонажів на заняттях з пісочної анімації, випробовують себе на великій сцені, де перевтілюються в образи казкових героїв, віртуозно володіють грою на різних музичних інструментах, співають та танцюють, що дає їм змогу приймати участь у міських, обласних та всеукраїнських конкурсах та фестивалях. Може, для когось це розвага, а для них - засіб реабілітації, це можливість показати суспільству красу їх внутрішнього світу.



Навчання дітей з аутизмом організовують таким чином, щоб надати можливість їм зануритись у світ яскравих кольорів, відчуттів, форм, з приведенням в гармонію м’язового тонусу та відповідним забезпеченням рухової рівноваги. З метою  соціалізації дітей з синдромом аутизму заняття організовуються як індивідуальні, так і групові. При організації ранніх реабілітаційних заходів багато дітей налагоджують контакти з зовнішнім світом.



Проблеми реабілітації дітей з аутизмом в тому, що не існує конкретно визначених методів для цілковитого одужання від даного стану , та й вважати цей особливий стан хворобою не можна. Але все ж дитині потрібна індивідуально визначена допомога в умінні спілкуватися і взаємодіяти в суспільстві. Не всім дітям у майбутньому вдається жити повним самостійним життям, досягнувши повноліття, але є і позитивні виключення. А значить, робота з дітьми відповідного діагнозу дає позитивні результати.



Тільки завдяки спільній командній роботі всього колективу Центру разом з батьками, крок за кроком, можливо досягнути бажаних результатів, що сприяють інтеграції дітей з розладами аутичного спектру в суспільство.


 
45
Комментариев
0
Просмотров
21541
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.