Ще раз про студентські права

Блоги, Віктор Бобиренко
27 сентября 2011 в 11:37
Педуніверситет найкращий вуз у світі
Я пишаюся тим, що колись навчався у педуніверситеті. Колишніх студентів не буває, тож і я радію за свою альма-матер.
Нещодавно був випадок, коли студенток філфаку не пустили в гуртожиток.
Мало того, незручне питання Табачнику 8 вересня стосовно того, пускати чи не пускати студентів до гуртожитку поставив мій київський друг-журналіст, розказавши проблему з проханням прокоментувати. Не називаючи вузу. Тема якраз була не про права студентів, а про тендери.
Табачник відповів адекватно. Тим, хто не в темі, повідомляю. Табачник на прес-конференції, а потім і листом виказав своє відношення до випадків, коли студентів, що запізнилися прийти до 23-00, вночі не пускають до гуртожитків. Сказав пускати будь-коли.
Ще більш красиво зробили в педунівері.
Вони ЗВІЛЬНИЛИ вахтерку, яка не пустила студенток.
Адміністрація вузу зробила єдино правилиний вибір на користь гідності студенток. Я вдячний за це ректору Кудренку, проректорам Бугаєнку, Думчикову і, особливо, проректору з виховної роботи Тєлєтовій Світлані Григорівні. Вона як жінка зрозуміла дівчат і як представник адміністрації прийняла рішення.
Дуже не часто у конфлікті коменданта, охорони чи вахтера зі студентами адміністрація стає на бік студентів.
Це відбувається тому, що адміністрації бачать в студентах не партнерів, а в кращому випадку нерозумних і неадекватних дітей. Яких треба "строїть". Простіше всього за методами Червоної армії, тобто залякати, змусити плакати і виправдовуватись. Я начальник - ти дурак.
З цього приводу не можу не відповісти Олександру Тєлєтову, якого поважаю не лише як фахівця, а і як правдолюбця.
Проте, зараз він не правий (читайте його матеріал двома матеріалами нижче).
По перше. Табачник всього лише написав листа з розясненням вузам.
Але лист не є нормативним документом. Зміни до положень вузів мають вносити вчені ради.
По друге. Табачник листом лише закликає вузи привести власні нормативні документи у відповідність до Конституції України. Конституцію у нас змінюють часто, проте 32 статтю ще ніхто не відміняв. Там чітко вказано, що до власного житла ніхто не має права перешкоджати зайти. так само і я маю право нікого не пускати до кімнати, яку я винаймаю, без ордеру суду. Тобто можу, як в тому анекдоті:
- хто там?
- вахтер і комендант
- що ви хочете?
- поговорити
- вас там скільки?
- двоє
- ну от вдвох  і поговоріть.
Ви можете уявити собі, що в деяких гуртожитках коменданти мають дублікати ключів від кімнат, і вриваються коли заманеться? І кожен має дати відповідь самому собі: це справедливо, і чи це не гетто?
По третє. Батьки бувають різні. Хтось сам просить, щоб його дитину пороли. А я нікому не дозволю принижувати гідність моєї дитини. Я готовий захищати свою дитину і інших дітей усіма методами. Навіть такими. які не всі визнають цивілізованими.
Відповідати про своє нічне життя молода людина має перед батьками, друзями. А перш за все перд власною совістю. Але у будь якому випадку не перд бабушкою, яку зламали ще при Сталіну і яка не має вищої освіти, а лише туманні уявлення про справедливість.
По четверте. Держава дала вже справку 18-літнім студентам, що вони адекватні. Ця справка називається паспорт громадянина України. Їм дозволено не лише закохуватись, ходити в нічні клуби, пити пиво (хоч це і не добре). Їм дозволено тепер голосувати і вибирати державний та місцеві уряди. Якщо ми вважаємо їх недостатньо дорослими, то може і голосувати будемо за них? Таке вже в Сумах було. Закінчилось погано.
По пяте. Студентка Могилянки дала квітами по морді Табачнику не за його адекватне рішення стосовно гуртожитків, а за його антиукраїнську політику. Така у міністрів карма. Не всім подобаються їх рішення. І одного й того ж політика за одні рішення я можу хвалити, а за інші - критикувати. Ясно, що дівчину хтось підучив. Ясно, що це можливо занадто епатажний метод. Але якщо інакше не чують?
По шосте. Дивує миттєва реакція деяких органів студентського самоврядування. Публічні засудження студентки і спільні листи дуже схожі на зрежисовану акцію у кращих традиціях СССР. "Ми Солженціцина нє чіталі, но ми єво асуждаєм". Чомусь дивовижно так склалося, що студентські ректори вузів підписантів є членами партії регіонів. Совок ще живий, він проріс в юних душах. Це виросли ті, об чию гідність колись витерли ноги, і вони стерпіли, перемовчали. Завтра вони будуть підписувати списки студентів на відрахування за мирні виступи проти міністрів.
Так-що не все так однозначно.
Нам потрібно обговорювати зміни до документів, радитись. Напрацьовувати нові традиції. І робити це так, щоб не принижували студентів. А за міністрів хай нам буде не страшно.
А поки що є гарна новина. Сумський пед - найкращий педагогічний вуз України. Там вчать гордих вчителів. Які змінять цю країну.
0
Комментариев
29
Просмотров
3566
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Сорри за офтоп, у кого то еще есть проблемы с сайтом ? Пришло сообщение не могу прочитать , плюс частенько подлагивает.

По поводу тех кто скрывается под никами - такова суть нашего общества что открыто критиковать власть весьма небезопасно.Особенно в маленьких городах )
Ведь каждый из нас знает намного больше чем может позволить себе публично сказать , тут уж не спорте.
Кто не может из за страха , кто по совести , кто по убеждениям и т.д. А журналисты , при всем к ним уважении наши еще далеки по качеству от западных - где давно мы бы прочитали интервью обширное с этой вахтершей , девчонками, руководством вузов , попробовали бы провести эксперимент с каким нибудь студентом , пустят ли его в общагу или нет после 11...

Насправді суть не в "безпеці". Мені особисто глибоко начхати на власну "небезпеку" з боку влади чи якісь там іще наслідки висловлення мною моєї власної позиції. Суть в тому, що "наслідки" накривають не лише мене, а й інших хороших людей, які реально не мають жодного відношення до моїх особистих думок. І це вже перевірений практикою факт. Тому я просто не хочу підставляти інших ні в чому не винних людей.
Інтернет, як раз і побудований на тому, що ви не знаєте, хто сидить по той бік екрану і насправді це немає жодного значення. Хоча, можливо, комусь зручніше обговорювати людей і переходити на особистості, ніж предметно дискутувати щодо позицій. Тоді, звісно, анонімність заважає.

Так это и есть небезопасность , что вы боитесьчто пострадает ваше окружение )

прикольно виходить - форма, в якій спілкувався цей "беспристрасний" персонаж народної творчості тебе влаштовувала (хоча більш брудного троля в нашому просторі не було), а форма, яку використовує Медуниця для тебе є неприйнятною.
чесно кажучи, не хотілося б, щоб цей ресурс (всісуми) став такою ж помийкою. а тут до цього недалеко. причому, перший крок - анонімні користувачі.
не претендую на істину в цьому питанні, але і з фантомами спілкуватись не хочу.

Цитата:
прикольно виходить - форма, в якій спілкувався цей "беспристрасний" персонаж народної творчості тебе влаштовувала (хоча більш брудного троля в нашому просторі не було), а форма, яку використовує Медуниця для тебе є неприйнятною.

А с чего ты взял, что она меня устраивала? Не, я точно не мазохист... И я как раз говорю не о форме, а о содержании. По сути я был с безника во многом согласен. А с Медуницей, по сути - нет. Ты, Саша, вероятно не понял. Я объяснял Олегу, что хочу говорить о спорных проблемах, а не переходить на личности. А форма его общения меня вполне устраивает. Иначе бы я не общался.

Цитата:
* Написал Олександр Такул:

легендарний безніка???!!!
охрєнєть!!!

Во-первых, сразу хочу предупредить, что безника, в отличие от Семёна, мне не друг. Более того, он с группой товарищей серьёзно мочил (говоря на языке российского политического истеблишмента) меня на форуме Данкора во время, когда я был вынужден заниматься общественными протестами в связи с хоккейным стадионом в парке. Поэтому мои позитивные суждения о нём уж точно беспристрастны.
Так вот безника, на мой взгляд, какое-то время ( до последних мэрских выборов) был чуть ли не единственной искрой гражданского общества во тьме всеобщего одобрямса в адрес городских властей вообще и мэра в частности. Он не прятался, выступал открыто и прямо говорил о том, что считал нужным сообщить обществу. В принципе, можно сказать, что он был единственным реальным и действительным, а главное, бескорыстным публичным оппонентом Минаева. Сейчас он ушёл в тень и стал персонажем устного народного творчества, то есть сумской интернетовской легендой. И это всё исключительно факты.

легендарний безніка???!!! Smile)
охрєнєть!!! так ти, Ігор, був для мене загадкою. ніяк не можу звикнути до твого гумору

А вот и ещё одни ПРАВО имеющие дедушку замочили, чтобы жить не им не мешал...
http://www.vsisumy.com/news/proisshestviya/nikakogo-uvazheniya-v-konotop...

Как говаривал легендарный безника: общество, где нет уважения к старикам движется к фашизму.

Цитата:
Написал Олег Медуниця:

Штайн не правий... із-за таких і творять чучела з нормальних студентів. Брєд... відробляння грошей ПР... Такі типу "правильні" і "законослухняні" самі зламані і виховують рабів
Штайн. Тобі навіть страшно назватись власним імям... Пиши далі невідомий раб.

Олег - это ужасно! Общение в таком формате просто не имеет смысла. Переход на личности означает только одно - оппонент объявляется инакомыслящим и подлежит уничтожению, моральному ли, физическому... Не важно. Важно то, что это классический фашистско-сталинский приём. А значит всё прежде сказанное тобой о демократии, свободе и праве личности на собственное мнение теряет смысл.
Лично меня абсолютно не интересует реальное имя Штайна. Мне интересны его мысли. Так же как мысли остальных участников дискуссии. Это же своеобразная интерактивная литература, где персонажи бестелесны и априори безгрешны. Вот мне пофиг, что Тургеньев стрелял в зайчиков, Мусоргский бухал, а Чайковский так вообще. Мне ( всем нам) они интересны только тем, что сказали.Так и здесь.