Українські чорноземи – яка їхня доля ?

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 06 ноября 2019 в 11:52
У сучасних умовах ведення сільського господарства під час переходу на ринкові засади виробництва спостерігається різке зниження родючості грунту. Цінність кожного гектара орних земель кожного року зростає. Це відбувається не тільки в економічній площині, де оперують поняттями прибуток, рентабельність, капіталомісткість тощо. Цінність таких територій для людей підвищується і в площині чисто біологічній.
Адже тільки такі землі здатні формувати харчові продукти, без яких саме існування людини опиняється під великим знаком питання. Чорноземам звичайним раніше хоча й була характерна висока стійкість проти деградації, проте за інтенсивного традиційного обробітку  вони втрачають цю здатність через значні втрати гумусу та погіршення фізичних властивостей грунту.
Ще одна біда земель в Україні: кожен другий гектар оброблених земель – ерозійно-небезпечний, тобто ці ґрунти піддаються водяній та вітровій ерозії. А що бажає людина, яка розорала територію й перетворила її на орні землі?  Вона бажає, щоб орна земля була багатою, родючою та щедрою – і для неї, і для її далеких нащадків. Мабуть, це справедливо. Адже і ми самі, і люди, що житимуть на землі через тисячі років після нас, матимуть потребу в хлібі й до хліба.
Чи здатна земля бути саме такою? Наша країна щедро наділена багатими землями, більша частина з них – чорноземи. Тож, переконують науковці та практики, за різних систем землеробства, за умови науково обґрунтованого підходу вирощування основних культур в Україні можна отримувати високі врожаї й поліпшувати якість українських чорноземів, за стан яких кожен агровиробник повинен нести персональну відповідальність.         
Відродити грунт, зупинити деградаційні процеси, дбайливо використовувати кожен гектар орної землі – про це спілкувалися учасники скайп-конференції «Грунти і їх родючисть: міфи і реальні факти».    
Отож зустріч користувачів Сумської обласної універсальної  наукової бібліотеки  в  Інтернет-просторі з науковцями сумської і черкаської  філій державної установи «Інститут охорони грунтів України», студентами-землевпорядниками та науковцями Сумського будівельного коледжу, фахівцями агропромислового виробництва  була цікавою і корисною. Організували і провели цю зустріч працівники відділу документів з природничих і аграрних наук обласної бібліотеки. Наших користувачів і студентів-землевпорядників Сумського будівельного коледжу зацікавили питання:
• показники родючості грунту;
•  найкращі грунти Сумської області;
•  консервування деградованих земель;
•  останні наукові дослідження з відновлення грунтів;
•  моніторинг земель сільськогосподарського призначення;
•  співробітництво науковців сумської і черкаської філій з зарубіжними колегами 
та безліч інших питань. Науковці ґрунтовно і компетентно відповідали на всі запитання присутніх на скайп-конференції в бібліотеці.
Сподіваємось, що ця зустріч в онлайн-режимі була цікавою і отримана інформація допоможе молоді в опануванні цікавої і корисної для суспільства професії землевпорядника, а виробничників спонукає звернути особливу увагу на проблему раціонального і збалансованого землекористування та охорону грунтів не тільки в межах своїх господарств, а й в цілому в Україні.

 
0
Комментариев
0
Просмотров
773
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.