Сумська перлина заповідного степу

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 20 апреля 2018 в 10:05
(до 90-річчя створення природного заповідника «Михайлівська цілина»)
У цьому оберемку стиглих трав
Переплелися полини і рути.
На цілині не може буть отав!
Це – первозданність: без гріха й спокути.
Ти придивись – медунка і гірчак,
І звіробій, і сон – яка розкутість!
А онде мак, червоний дикий мак,
Горить, немов життя людського сутність...

Михайлівська цілина – степовий масив, що розташований на вододілі річок Груні та Сули в Лебединському районі Сумської області. Михайлівська цілина була філією Українського державного  степового природного заповідника з 1961 р., а з 2009 р. має статус природного заповідника.
Михайлівська цілина -  одна із  перлин заповідного фонду Сумської області і України.  Це - історична та культурна спадщина українського народу; унікальний край,  природа якого заворожує і надихає. На думку фахівців - розвиток туристського природокористування допоможе зберегти природну красу заповідника, зменшити антропогенний тиск на природне середовище, підвищити екологічну грамотність населення.
Славним віхам в історії Михайлівської цілини, охороні цілинного степу, його проблемам і перспективам була присвячена еколого-краєзнавча конференція, проведена працівниками відділу документів з природничих і аграрних наук Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки. Її гостями були провідні фахівці Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської ОДА,  відділу промоції та туризму Сумської ОДА, нинішній і колишній керівники заповідника,  науковці і студентська молодь державного педагогічного університету  ім. А. С. Макаренка (кафедри туризму та готельно-ресторанної справи і природничо-географічного факультету) і будівельного коледжу, екологи, краєзнавці, представники громадських організацій і користувачі бібліотеки – шанувальники природи рідного краю.
Присутні з великим задоволенням сприймали виступи знавців Михайлівської цілини, неабияку зацікавленість викликали мульти- і відеоматеріали про первозданний степ з унікальною флорою і фауною – своєрідний райський куточок Сумщини.

 
0
Комментариев
0
Просмотров
1455
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.