Садівничі джерела України

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 25 октября 2018 в 13:48
Якби мені вернутися туди!
Там яблуні старі і розсохаті,
Сади мої, сади мої, сади!..
Ліна Костенко

Садівництво – одна з найдревніших галузей сільськогосподарської діяльності людини. Воно – невід’ємна складова землеробської культури нашого народу. Рівень розвитку садівництва значною мірою визначає багатство країни, а розкішний ринок садовини у ній є мірилом добробуту і здоров’я нації.
Плоди і ягоди – необхідні продукти харчування людини і використовуються для виготовлення соків, сиропів, варення, джему, повидла, джему, мармеладу, цукатів, сухофруктів та ін. Цінність їх полягає ще й в тому, що їх можна споживати свіжими протягом року завдяки наявності літніх, осінніх і зимових сортів фруктів і ягід. Сад, крім цінної продукції, дає людям моральне задоволення, прищеплює любов до природи, прагнення до її охорони.
Українське садівництво має давню історію, тісно пов’язану з всесвітньовідомим родом вчених, меценатів і садівничих Симиренків, і вагомі сучасні досягнення.
Квітують сади України, сади віковічних традицій, започатковані ще племенами трипільської культури 5 – 6 тисяч років тому; основи яких були закладені в час, коли Праукраїна входила ще до середземноморського культурного світу і була тісно пов’язана з країнами високої садівничої культури. Сади Давньої Русі, яблуневий сад Києво-Печерської лаври, козацькі сади, палісади за валом Запорізької Січі, «садок вишневий коло хати» (Т.Г.Шевченка), давня закоханість у садівництво слобожан (за твердженням Д. Багалія), сади Причорномор’я, українське промислове садівництво, започатковане Левом Симиренком і продовжене його сином Володимиром, і, нарешті, українські садиби і дачні ділянки українців з яблунями і вишнями, що цвітуть і плодоносять усупереч всіляким політичним і економічним негараздам, - ось такі історичні віхи садівництва України.
У розвитку садівництва велика роль належить науковцям та фахівцям дослідних установ і навчальних сільськогосподарських закладів країни, основною метою яких є наукове забезпечення садівничої галузі, виведення перспективних сортів плодів і ягід і сприяння їх вирощуванню в Україні.
Отож зустріч користувачів  бібліотеки в  Інтернет-просторі з науковцями Сумської дослідної станції садівництва (Конотопський район, с.Малий Самбір) та флагмана садівничої культури України - дослідної станції помології ім. Л.П.Симиренка  (Черкаська область, Городищенський район, с.Мліїв) Інституту садівництва Національної академії аграрних наук на скайп-конференції за темою «Сучасне і майбутнє українського садівництва», організованій відділом природничих і аграрних наук Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки 23 жовтня 2018 року, була надзвичайно насиченою і цікавою. Наших користувачів – садівників і студентів коледжу СНАУ - зацікавили наукові надбання цих дослідних установ, використання сучасних технологій у садівництві, виведені науковцями продуктивні сорти плодових (яблуні, груші, сливи, черешні, вишні та ін.),  ягідних (смородини, порічок, суниці та ін.) і нішевих ( (малопоширених – лохини (голубики) культур. Науковці ґрунтовно відповідали на запитання присутніх на скайп-конференції в бібліотеці, які виникли в кінці зустрічі в онлайн-режимі.
Маємо надію, що отримана інформація допоможе молодим людям, які за покликанням душі бажають стати садівниками, перетворити сади України в квітучі та щедро плодоносні.

 
0
Комментариев
0
Просмотров
821
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.