Кому потрібен Томос: чи змінить поява незалежної Церкви життя пересічних українців

Блоги, Артем Турчин
19 октября 2018 в 13:23
У соцмережах зараз жваво обговорюють останні церковні події, пов'язані з Томосом. Багато хто схиляється до думки про те, що він нічого не змінює: зарплати не підвищаться, ціни не спадуть, дороги не полатають, операції безкоштовно робити не стануть. Деякі користувачі почали скидувати котів та мультяшних паровозів на ім'я Томас - мовляв, за них більшше переживають, аніж за церковний документ.

Утім, насправді Томос докорінно міняє ситуацію для багатьох православних вірян. Так, багато українських патріотів відвідує УПЦ МП тільки тому, що інших визнаних храмів немає. У таких випадках з'являється купа розумників, які задають питання типу чому вони туди ходять. Мовляв, чому ви не йдете до КП? Немає визнання? А те, що МП виступає за сепарів, вас не хвилює? Який Томос, це - якийсь папірець!

Хочеться запитати таких "спеціалістів": а ви давно були в храмі? Знаєте, як і коли проводиться сповідь, коли - причастя, чим ієрей відрізняється від митрополита, а православні - від греко-католиків? І починається: головне, що Бог - у мені, я вірю і все і т.д. Тоді ви ніколи не зрозумієте, наскільки важливо вірянам ходити в автокефальну православну Церкву. Інакше можна на кожному кроці створювати храми і називати їх як завгодно. Церква повинна мати автокефалію, тоді вона - церква, а не секта, за церковними правилами. І ці правила для вірян - надважливі.

Окремої уваги заслуговує пропозиція перенести Різдво на 25 грудня, щоб зустрічати його разом з усім світом. По-перше, греко-католики святкують його разом з нами, 7 січня, римо-католики, за новим стилем. Чомусь між ними розбрату з цього питання не виникає. До речі, а ви багато можете розповісти про Різдво? Бували 7 січня (чи 25 грудня) в храмі? Чи ви просто чекаєте свята, аби відкрити пляшку з вином чи горілкою? Якщо останнє, то з вами говорити нема про що.

Так само дратують ті, хто називає певні Церкви сектами. Так, наші кидають такі звинувачення у бік Москви. А куди дівати ті дива, які ставалися протягом віків? Що робити з чудотворними іконами? Як трактувати дива, які ставалися в храмах століттями? Сподіваюсь, ви не заявите, що це - підробки. А де тоді гарантії того, що ті ж дива та святі у Вірменії, Греції, Сербії - справжні? Якщо і там - не факт, тоді виникає логічне питання - а чи є Бог? Отак від закидів щодо секти до атеїзму - один крок.

Ті ж закиди з іншої сторони взагалі дивують. Добре, КП не був фактично ніким визнаний і не мав автокефалії. Але спочатку РПЦ заявила, що в Україні уже є визнана Церква, і давати автокефалію ще комусь немає необхідності. Добре, вашу думку прийняли до уваги, але вирішили зробити інакше. І тут: якщо автокефалія буде, ми з вами не спілкуватимемось. А чому одразу не можна було сказати: Томос може дати лише Москва, вони мать спочатку розкаятись і т.д.? Потім Варфоломій раптом став то невизнаним, то самозванцем. Стільки років визнавали, а тепер він виявився ніяким ні Вселенським, ні Константинопольським, а просто Турецьким. Чому раніше не мжна було про це заявити? І - найголовніше: що буде, якщо Томос визнають інші Церкви? Ні, ми вже чули, що вони не визнаватимуть, але так само звучало те, що Томоса не буде. От він майже є. Якщо Церкви його визнають, що будете робити? Теж перестанете їх визнавати?

Крім вірян, Томос важливий і священикам. Багато хто з радістю перейшов би до КП, але визнання Церкви для них - ще більш важливий момент, аніж для вірян. Тож після надання Томосу МП недорахується не тільки мирян.

Окремо бісять ті, хто виставляє віруючих дурнями. Звісно, не всі атеїсти такі, трапляються і доволі виховані. Але більшість строче фрази типу "придумали мужика на небі", "цілують картинки і ювелірку", "Біблія - то звичайна казочка" і т.д. І ці ж люди агітують за курс на Європу. Тільки вони забули, що там громадяни звикли дотримуватись закону. А в нашому ККУ є стаття 161, яка передбачає відповідальність за розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Те, що закон не виконується - то інша справа. За засмічування тротуару поки що теж нікого не штрафувати, але це не привід обпльовувати його і висякатися на вулиці.

Ворожнеча між вищеописаними представниками КП і МП теж дивує. З обох сторін летить купа обвинувачень, змішана з матюками. Щоправда, лихослів'я - гріх, але тих, хто сповідався востаннє у трирічному віці й міняв жінок частіше, аніж приходив до храму, це не хвилює.

Таким чином, насправді Томос - важлива подія для багатьох вірян. Звісно, фінансові та іні важливі проблеми автокефалія не вирішує. Але Церква - це чи найважливіша частина життя багатьох християн. А Томос дозволить їм відвідувати ті храми, де вони зможуть відчувати себе православними українцями.
20
Комментариев
0
Просмотров
5127
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.