Чи бути QR-кодам у маршрутках

Блоги, Артем Турчин
30 сентября 2019 в 14:08

Кілька тижнів тому з'явилась петиція про запровадження QR-кодів у маршрутках. Власне, не просто з'явилась, а я сам написав її. Щоправда, на емоціях, через що примудрився допустити кілька помилок. Але навіть у такому вигляді за третину терміну петиція зібрала необхідну кількість голосів.

Парадокс, але я насправді - противник цих QR-кодів у транспорті. Зараз ми запроваджуємо їх у газеті, й там вони уже довели зручність. Можливо, ви уже бачили такі коди на своїх платіжках. Це - теж вдале рішення. А от у транспорті - вибачте. Для того, щоб відсканувати код, треба якось триматись, щоб не впасти на ходу, і бажано, щоб ви не везли з собою пакет чи сумку, бо другою рукою треба тримати телефон. А ще ці коди не завжди зчитуються. Наприклад, кілька разів маленькі коди у мене не читалися. Часто я бачив таких пасажирів, які намагались відсканувати то один код, то інший. Коли я писав про це в коментах, один активіст (любитель цієї технології) коротко відповів: "Смішний ти" (причому на "ти" ми не переходили).

Чому ж тоді я написав цю петицію? Ну, наявність QR-кодів у салонах маршруток краще, аніж нічого. Так, валідатори - краще, оплата через блютуз теж - легша, навіть смс-ки - краще, аніж передавати гроші за проїзд і чекати здачу. Але цього всього не буде. Перевізники чітко сказали: у них немає грошей навіть на пальне і на зарплати. І попрохали підвищити тариф. А от QR-коди - технологія безкоштовна. Тому використати фразу "нема грошей" у перевізників уже не вийде.

Утім, судячи з усього, шансів у петиції мало. Раніше я уже прохав поставити в тролейбусах камери, придбати хоч п'яту частину тих табло, які обіцяла міська влада (а їх мало бути десь 50), зобов'язати маршрутників вмикати трекери (це взагалі прописано у договорі). Єдина петиція, яка не набрала голоси - про камери. І вона ж виявилась найуспішнішою - не дивлячись на те, що і тут не виявилось грошей. Але тоді у відділі трансопрту та логістики принаймні поцікавились у спеціалістів, скільки цих самих грошей треба.

А от інші дві петиції набрали голоси. Цього разу вони стосувались того, що народу обіцяли. Але, як виявилось, тільки обіцяли. Так, у комплексній програмі на цілих два роки гроші на табло... не передбачили. Хоча депутати обіцяли придбати - повторюю - приблизно 50 штук. А з трекерами взагалі вийшла цікава історія. Так, за договором, всі маршрутки мають відображатися онлайн. Це прописано в одному з пунктів. Але у мерії відповіли, що, для початку, у Сумах (взагалі-то, в Україні вцілому) немає державних сервісів відстежування. Крім того, дані трекерів - це власність перевізників, тому вимагати їх... не можна. Тобто, за договором перевізник має показувати, де їде його маршрутка, а по факту він може сказати "а я не хочу" і вимкнути трекер. Нащо тоді було висувати цю вимогу?

Тому, думаю, пан очільник Сум зараз відповість дуже просто: у договорі це не прописано, ми врахуємо цю пропозицію у наступному конкурсі. А поки що катайтесь, панове сумчани, за готівку.


А якщо QR-коди все ж з'являться у маршрутках? Давайте згадаємо досвід депо. Скільки ми бачили подряпаних, подраних і фактично зідраних наліпок? При цьому, якщо в транспорті з'являється проблема, у депо її як мінімум коментує (як правило, її усувають). Наприклад, в одному тролейбусі не зачинялася стулка дверей. В депо розповіли, у чому проблема, і як її усунули.

А тепер давайте згадаємо, як відпадають двері у маршрутках, як відлітають колеса, як протікає дах і т.д. Щось жодного коменту від перевізника я ще не бачив. Взагалі, вони коментують тільки свої вимоги щодо підвищення вартості тарифу. Якось нашим очільникам навіть скинули відео, на якому в маршрутці відпала частина ходової (що може з такою неполадкою статися, водії прекрасно знають). Чиновники ж відповіли, що... всі машини перевіряються кваліфікованими спеціалістами кожного ранку.

Тому, я думаю, якщо QR-коди і будуть, їх за кілька днів обдеруть так, щоб ними не можна було користуватися. А потім, можливо, здеруть зовсім. Або залишать, щоб тикати носом сумчан - мовляв, ви ж самі винуваті. Ну, а поміняти забудуть. Ну, а як інакше доводити, що у салонах - порожньо? В одному чомусь я майже впевнений точно: ніяких QR-кодів у маршрутках не буде.
 

0
Комментариев
0
Просмотров
3087
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.