Зона лиха: борг пам’яті

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 13 декабря 2020 в 13:23
           (до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на                                                  Чорнобильській АЕС)
 
       14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва першого захисного саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.
     
         Як відомо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – Чорнобильська аварія. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.
     
          На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і їхали назад. На зміну приїздили інші.       

        Ліквідатори у 1986 році у надзвичайно складній екстремальній обстановці діяли мужньо, професійно, не шкодуючи свого життя і здоров’я виконали свій службовий і громадянський обов’язок.
     
  Обов’язок держави – створити систему надійного соціального захисту тим, хто ризикував своїм життям і здоров’ям, рятуючи світ від невидимого та підступного ворога. Соціальний захист громадян, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, здійснюється відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 №796. Текст Закону можна знайти за наступним посиланням - (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/796-12), а також відповідно інших нормативних документів:
         • Постанова Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 "Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги»
         • Постанова Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2018 року № 156 "Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів"
         • Постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 року № 551 "Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян"
         • Наказ Міністерства соціальної політики України від 21 квітня 2015 року № 441 "Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг". 
       
         31.01.2020 року в Верховну Раду внесено проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)». А також Мінсоцполітики затвердило розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2020 рік (наказ від22.01.№42) електронна адреса – http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE34390.html.
     
         Довідкові матеріали про встановлення надбавок, підвищень, додаткової пенсії для осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС можна знайти на сторінках журналу «Вісник Пенсійного фонду України».

         Встановлення надбавок, підвищень, додаткової пенсії // Вісник Пенсійного фонду України. – 2019. – №5. – С. 38 – 39.

        Драматичні події чорнобильської трагедії знайшли своє відображення на сторінках періодичних видань. Часописи «Дзвін», «Київ», «Дніпро» друкували вірші, прозу та мемуари, які стали важливими для розуміння історії, формування загальнолюдських цінностей особистості, людських стосунків, вчинків. Часопис «Військо України» на своїх сторінках розмістив розповідь про перші години аварії та людей, які брали участь у ліквідації наслідків трагедії.
   
        Зятьєв С. Над аварійним реактором // Військо України. – 2017. – №12. – С. 50 – 53.
     
        Про спільний героїзм військових хіміків і вертолітників, вчених і водіїв, будівельників і навіть шахтарів, про тих хто першими вийшли на лінію вогню , йдеться в матеріалі розміщеному в журналі «Основи здоров’я»

        Сидоренко Н. Чорнобильський вітер по душах мете… // Основи здоров’я. – 2018. – №4. – С. 32 – 35.

        З Чорнобилем ми пов’язані навіки. Чорнобиль – наш довічний біль, горе і страждання. Подвиг людей, які зупинили чорнобильське лихо, залишиться в нашій пам’яті назавжди. Довічна їм шана і слава. На жаль, сьогодні серед нас немає багатьох, які виявили героїзм, пожертвували собою. Всі ми, хто живе сьогодні, за це їм щиро вдячні.
                                                                                               
                                                                     Ніна Лугина
                                         провідний бібліотекар відділу періодики СОУНБ
                                                                                  



 
4
Комментариев
0
Просмотров
2161
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.