Відносини між ЄС та Україною

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 27 октября 2020 в 10:44
Відносини між ЄС та Україною

    Переговори між Україною та Європейським Союзом щодо укладення нової посиленої угоди на заміну Угоди про партнерство та співробітництво розпочалися у березні 2007 р. відповідно до Плану дій Україна - ЄС. На Саміті Україна - ЄС (вересень 2008 p., м. Париж) сторони досягнули домовленості, що нова угода буде називатися Угодою про асоціацію.

    Протягом 2007-2012 рр. відбувся 21 раунд переговорів щодо Угоди про асоціацію та 18 раундів щодо розділу Угоди про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

    19 грудня 2011 р. на Саміті Україна – ЄС оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ця Угода є більш масштабною у порівнянні з аналогічними угодами, укладеними ЄС з країнами Центральної та Східної Європи.
30 березня 2012 р. на рівні глав переговорних делегацій відбулося парафування Угоди про асоціацію, а 19 липня 2012 р. парафовано розділ Угоди щодо створення зони вільної торгівлі. 16 вересня 2014 р. Верховна Рада України та Європейський Парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. 1 вересня 2017 року після тривалого процесу ратифікації Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності у повному обсязі. Угода за своїм обсягом і тематичним охопленням стала найбільшим міжнародно-правовим документом за всю історію України. Вона стала яскравою демонстрацією якісно нового формату відносин між Україною та ЄС на принципах "політичної асоціації та економічної інтеграції".

    Україна активно взаємодіє з ЄС у сфері боротьби з нелегальною міграцією та організованою злочинністю і тероризмом, здійснює активне реформування прикордонного менеджменту, міграційно-візової політики та відповідної правової бази.

    В останні роки помітно активізувалося співробітництво України та ЄС в галузі енергетики, в тому числі ядерної, сільського господарства та охорони навколишнього середовища. Поступово зростає політична та фінансова допомога Україні з боку ЄС у вирішенні проблем в енергетичному секторі та подоланні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС..

    За підсумками двостороннього саміту в Брюсселі, який відбувся 6 жовтня 2020 року, Україна та Європейський Союз досягли домовленості про оновлення Угоди про асоціацію. Про це йдеться у заяві за підсумками саміту, яка опублікована на сайті "Європейської правди". Згідно з текстом документа, сторони очікують "подальшого зміцнення економічної інтеграції та регуляторного зближення в рамках Угоди про асоціацію".

    Своє головне завдання Україна на сьогоднішньому етапі вбачає в утвердженні європейських цінностей і стандартів в політиці, економіці, соціальній сфері. У цьому – запорука суспільної стабільності і сталого розвитку нашої держави.

    При підготовці матеріалу використані часописи з фонду бібліотеки та матеріали з сайтів мережі Інтернет.


Ніна Лугина, провідний бібліотекар Сумської ОУНБ


 
7
Комментариев
0
Просмотров
2792
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.