Зворотний бік іграшки на імя «Барса»

Блоги, Олег Медуниця
24 октября 2013 в 14:30
Протягом декількох років на посаді губернатора Юрій Павлович Чмирь змінював хобі кілька разів. Спочатку він полюбляв дорожнє  будівництво і дав своєму партогеноссе Віталію Жиленку більше 30 мільйонів на вулицю Ковпака, яка й досі ремонтується. Потім раптово ЮПЧ зайнявся медициною і почав зводити психдиспансер, а побудував діагностичний центр, вгативши 90 мільйонів. Потім взявся за реконструкцію театру ім. Щепкіна. Цьогорічний тренд – дитячий футбол і розбудова інфраструктури для цього спорту. Усі «благіє» справи губернатора мали спільну рису – закупівлі здійснювалися в одного учасника. У зв’язку з тим, що суми виділених бюджетних коштів вимірюються у десятках мільйонів гривень,  команда губернатора, мабуть, вирішила не ризикувати з відкритими тендерам і просто «заганяла» кошти своїм фірмам за спрощеними процедурами.

Будівництво «Барси» викликало великий суспільний резонанс, оскільки об’єкт знаходиться тепер уже в колишній зеленій зоні.  Як повідомляли «Наші гроші»,  управління капітального будівництва Сумської ОДА лише 1 серпня уклало угоду з ТОВ «Будівельна компанія «Федорченко»  на будівництво гуртожитку для ДЮСШ «Футбольний центр «Барса» вартістю 46,98 млн грн.  Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника» у зв’язку з «виникненням особливих економічних чи соціальних обставин». Жодних пояснень обрання саме цього підрядника в обґрунтуванні немає.

Крім того, «Будівельна компанія «Федорченко»  фактично вже працювала на цьому об’єкті з весни. Тобто обласна влада свідомо відкинула принципи конкурентності.

Як народний депутат України я звернувся до Державної фінансової інспекції щодо перевірки законності використання бюджетних коштів та дотримання процедури закупівлі в одного учасника. Маємо відповідь:


За інформацією голови Державної фінансової інспекції України пана Андрєєва, Міністерство економічного розвитку і торгівлі провело моніторинг процедури закупівлі і виявило порушення.

На сайті Мінекономрозвитку у відкритому доступі є цей висновок № 3303-05/27579-08. Зупинюсь лише на його результативній частині:

«V. Висновок за результатами здійснення моніторингу:
За результатами опрацювання матеріалів, наданих Замовником, Мінекономрозвитку виявлено, що процедура закупівлі в одного
учасника застосована Замовником без наявності умови застосування
цієї процедури закупівлі, передбаченої пунктом 3 частини другої
статті 39 Закону.
Ураховуючи зазначене, укладення договору про закупівлю робіт з будівництва гуртожитку для ДЮСШ “Футбольний центр “Барса” по вулиці Привокзальна, 4а в м. Суми за результатами застосування процедури закупівлі в одного учасника, проведеної з порушенням законодавства у сфері державних закупівель, може призвести до нераціонального та неефективного використання державних коштів, що не відповідатиме меті Закону та принципам здійснення державних закупівель, закріпленими в статті 3 Закону.

VІ. Рекомендації за результатами здійснення моніторингу:
За результатами проведеного моніторингу Мінекономрозвитку рекомендує усунути вказані порушення та не допускати їх у майбутньому.
У разі неможливості їх усунення Міністерство пропонує провести процедуру закупівлі з дотриманням законодавства у сфері державних закупівель.»


Цей висновок був надісланий до Управління капітального будівництва Сумської ОДА 7 серпня 2013 року. Станом на 4 жовтня інформація про усунення порушення до Державної фінінспекції не надходила.
2
Комментариев
0
Просмотров
2281
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.