«Золоті» апельсини та цибуля та для наших шкіл

Блоги, Олег Медуниця
02 апреля 2012 в 17:33
Після тогорічного сюрпризу із «золотими» цукром та морквою, які відділ освіти Конотопської міськради закупив для освітніх закладів району, ми вирішили вибірково перевірити ситуацію із держзакупками продуктів харчування для освітніх закладів Сумщини взагалі.

Звернулися до 8 сумських міських загальноосвітніх шкіл, гімназії-інтернату для обдарованих дітей, що фінансується з обласного бюджету, та 2 відділів освіти Конотопської та Лебединської міськрад.

Картина, яку отримали, порівнявши закупівельні ціни цих закладів із середньоринковими на той період (відповідно до моніторингу цін на сайті Українського науково-дослідного інституту продуктивності АПК), вразила. Окрім того, що маємо значний різнобій цін між закладами, так ще й певні навчальні інституції закупали ті ж овочі чи фрукти за цінами на 20 - 40% вищими від ринкових.

Нікому не вдалося затьмарити «славу» відділу освіти Конотопської міськради. Антилідер впевнено тримає позиції. Щоб не шокувати громадськість новими цінами на харчі для дітей, наш другий інформаційний запит до цього закладу так і залишився без відповіді. Отже,  конотопська влада приховує інформацію про свої брудні оборудки.


Оригінально віднеслися до проблеми забезпечення дитячим харчуванням в Лебединській міськраді. Там діти зносять з дому ті продукти, які бюджет купити не може. А на нашу думку - не хоче.

У Сумах також виявили цікаві деталі. Тут рахуватимемо різницю не між ринковими та закупівельними цінами, а між покупками освітніх закладів. Після нехитрих підрахунків виявилося, що різниця між закупівельними цінами у школах № 6,9 та школою №29 становить 27 – 43% (!). Але при цьому в освітніх закладах м. Суми ціни на продукти харчування для дітей є найбільш пристойними.

Хотілося би з цього приводу почути думку обласної влади, а саме: відділу в управлінні економіки ОДА, який затверджує ціни на закупку продуктів освітніми закладами Сумщини. На жаль, обласні посадовці проігнорували запрошення до дискусії, надіслане їм від БАПу. Якщо від міських чиновників якісь пояснення ми отримали, то обласна влада вперто відмовчується і не звертає уваги на неприкритий дерибан коштів на дитяче харчування.

Результати моніторингу тут.
0
Комментариев
0
Просмотров
1741
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.