Як подорожувати Україною економно та цікаво: секрети "Твоєї країни"

ВС 08 октября 2018 в 10:28
Якщо запитати пересічних українців, на що зараз не вистачає грошей, більшість відповість "на їжу, комуналку, одяг, проїзд у транспорті" і т.д. Це всім відомо і у всіх на слуху. Але, якщо припустити, що квитанції оплачені, холодильник заповнений, гардероб оновлений, чи можна лишитися задоволеним? Виявляється, що ні, адже кожному хотілось би прожити своє життя яскравіше. Тому грошей не вистачає ще й на квиток у кіно, на похід у парк, на подорож...

Насправді про подорожі зараз говорять багато, особливо з тих пір, коли українці отримали безвіз із ЄС. Так, є багато можливостей оглянути європейські країни з мінімальним бюджетом. А як щодо України? Виявляється, що на цьому ґрунті виникають цілі проекти та рухи, які допомагають заощадливо і з цікавістю подорожувати країною.

Ми зв'язалися з учасницею руху "Твоя країна" та організатором візитів Юлією Мороз і розпитали, як (на прикладі ТК) організовуються бюджетні та цікаві поїздки.

Розкажіть про історію руху. Коли і де буда створена "Твоя країна", хто був ініціатором?

Всеукраїнський рух «Твоя Країна» (тоді ще проект) народився взимку 2014 року: перший візит відбувся у лютому 2014-го, а першим приймаючим містом став Харків.

Ініціатором цього проекту є Євген Демченко, екс-голова Всеукраїнської молодіжної організації ФРІ («Фундація Регіональних Ініціатив»).



Аквагрим (Кременчук)
 
Є чимало проектів, спрямованих на туризм та подорожі, зокрема Україною. Але у "Твоєї Країни" є кілька відмінностей:

1) візити організовуються не тільки в туристично-популярні і, так би мовити, розрекламовані куточки нашої держави, а й такі міста чи містечка, які можна навіть не помітити на карті або завжди вважали, що там нема нічого цікавого. Організатори прагнуть показати нашу країну якнайрізноманітніше, налагодити культурний діалог між представниками різних регіонів і встановити довіру;

2) рух «Твоя Країна» створюють його учасники. Тут немає жодного централізованого джерела фінансування, рух побудований на тому, що всі охочі об’єднують власні ресурси, – житло, час, організаційні навички, – щоб, зрештою, створити щось оригінальне та корисне.

Скільки населених пунктів охопив рух за цей час?

60 населених пунктів.

Крім обласних центрів, візити відбулися в таких містах та селах:
Маріуполь (Донецька обл.), Нікополь (Дніпропетровська обл.), Кам’янець-Подільський (Хмельницька обл.), Умань (Черкаська обл.), Острог (Рівненська обл.), Кременець (Тернопільська обл.), Снятин, Долина та Бурштин (Івано-Франківська обл.), Ізюм (Харківська обл.), Бердичів (Житомирська обл.), Тростянець (Сумська обл.), Гола Пристань (Херсонська обл.) та інші.



Гра у шахи (Ужгорож)

А яку роль Ви виконуєте в рухові?

Кілька ролей (залежно від ситуації). Усе починалося з того, що я була просто учасницею. Потім долучилася до команди організаторів у Києві, оскільки проживаю там. Тож і зараз належу сюди. Координувала візит до м. Снятин. На Всеукраїнському рівні допомагаю розробляти методички для організаторів, презентую Рух на заходах, разом з іншими організаторами працюємо над удосконаленням процедури проведення візитів.



Екскурсія містом (Бердичів)

Як можна дізнатися про планові візити та взяти у них участь?

Основна інформація про візити міститься на сторінці "Твоєї Країни" у Facebook та в Instagram
Зараз є візити до чотирьох міст:
Маріуполь 26 - 28 жовтня - ОР тім;
Київ 2 - 4 листопада - Le Багет;
Місто Х (ікс) 3 - 5 листопада - старічкиМУС;
Чернівці 9 - 11 листопада - Амбасадор.



Ватра, рефлексія (Снятин)

Що має оплатити учасник, а що може отримати безкоштовно або зі знижкою?

Учасник самостійно купує квитки на доїзд до міста, де проводиться візит, і назад додому.

Повністю або зі знижкою оплачує харчування (обід та вечеря, бо сніданки зазвичай дають їм у сім’ях, де вони ночують). Зі знижкою або безплатно вхід до музеїв та заводів. Безплатно лекції, майстер-класи та екскурсії містом.

Зазвичай організатори ще наприкінці візиту дають учасниками подарунки: листівки, магнітики, блокноти, нафандрейзені речі в місцевих установах: наприклад, у Житомирі нам компанія "Рудь" надала пенали, блокноти, морозиво та сирки кожному учасникові.



Гостинці від організаторів (Снятин)

Організатори перед візитом приблизно розраховують, скільки необхідно буде витрат і попереджають про це учасників, щоб вони мали біля себе необхідну суму.

Євген Демченко, ініціатор "Твоєї Країни":

«У мене давно було бажання зробити певний проект, який би втілював місію, "щоб якомога більше українців побачило якомога більше України". Ідеї, як реалізувати це бажання, були дуже різні включно й із комерційними проектами, але переходу до дії не відбувалося. Майдан став потужним мотиватором для того, щоб проект викристалізувався й нарешті почав реалізовуватися. 26 грудня 2013 року я описав проект у ґуґл-документі й поділився ним із фрішниками. Якоїсь потужної реакції не було, але потроху люди почали відгукуватися»



По дорозі до катакомб (Миколаїв)

Хто організовує візитні заходи на місцях? У руху є свої організатори в кожному місті?

Почну з того, що візит може організувати кожен охочий, хто бажає показати своє місто та його атмосферу новим людям.
Так, у кожній місцевості є свої організатори. З часом одні йдуть, а приходять нові, тож постійно відбувається обмін, баланс.

Також є така тенденція, що учасники, які вперше відвідують цей проект, потім збирають команду в себе й організовують візит або ж долучаються до наявної команди.



Екскурсія на завод President (Миколаїв)

Особисто я вважаю, що так відбувається саме завдяки привітності, теплій і невимушеній атмосфері візитів, організаторів, де учасники не тільки дізнаються по нове місто й новий регіон, а здружуються, розвиваються та обмінюються своїм досвідом.

Чи виникають складнощі під час організації візиту?

Так, труднощі, звісно, виникають, і досить різні.

По-перше, це невизначеність (чи, може, якесь інше слово для цього підходить?). Ми, організатори, не знаємо, хто саме до нас приїде, які учасники за характером, стилем життя, світоглядом. Бо анкета не передає всієї цієї характеристики. Ми намагаємося обирати наймотивованіших. Мотивація — основне в анкеті. Але водночас переживаємо, як учасники сприймуть одне одного, чи вдасться їм знайти спільну мову, чи зможуть вони бути активними протягом усієї програми. Зі свого боку, ми робимо все, щоб це таки здійснилося, але, знаєте, внутрішні переживання завжди є, бо хочеться, щоб усе вийшло якнайкраще.



Канатна дорога (Ужгород)

По-друге (воно тісно пов’язане в першим пунктом), насиченість програми, та й сама програма загалом. Важко підібрати найоптимальніший варіант програми візиту, щоб реально всім підійшов. Тому намагаємося балансувати, чергувати активні пункти зі спокійнішими, освітнє з відпочинком, роботу в команді з можливістю побути на самоті тощо.

По-третє, фандрейзинг. Успішно нафандрейзити вдається не всюди, найважче в Києві... Мало компаній хочуть іти назустріч нашій ініціативі, тому так і стається, що за харчування учасники самі за себе платять чи за входи в деякі музеї або історичні місця. Але є багато прикладів, де організаторам удалося просто божественно все організувати: безплатний майстер-клас із випічки хачапурі, де його учасники й самі потім їли, піци (4-5 штук), канцтовари, безплатні входи в музеї з екскурсією, комфортні приміщення для тімбілдингу тощо.



Оздоблювання пряників (Львів)

По-четверте, медіа. Ті, хто якимось чином дізнався про візит, мабуть, розповість своїм друзям і сам ще поїде на один-два. Але ми не можемо робити візити для тих самих людей постійно. Наша мета — залучити якомога більше українців, а взагалі круто, коли це будуть люди з маленьких містечок і сіл. Бо, думаю, такий рух допоможе їм пізнати і людей, і місця ширше, більше, завести знайомих, стати активістом чи навіть знайти кохання.

У нас є чимало цікавих прикладів: учасник із Львівської області після відвідування проекту зумів вступити на навчання в Індонезію; інший учасник знайшов однодумців і поїхав після України кататися світом, відвідавши вже 48 країн, і зараз активний громадський діяч. Дівчинка з Черкащини так захопилася Острогом і академією, що після візиту вступила туди. Нещодавно відбулося весілля однієї пари з Києва, познайомилися вони теж на візиті. Велика кількість учасників стали активними у своїх містечках, долучаються до громадських організацій. І, що найважливіше, у них усіх є спільна мета — відвідати всі області України. Рух має навіть свій лозунг: 25 областей до 25 років.



Подарунки учасникам - браслети-фенічки (Київ)

Це все звучить радісно й оптимістично, якщо не врахувати статистику... Навряд чи тут набереться і 10% усієї молоді України... І причина проста: про Рух реально не знають. Тому медіа сьогодні є найбільш впливовим у поширенні інформації про Рух. Що більше анонсів про візити зможуть побачити жителі міст, сіл, селищ, то більша ймовірність, що вони заповнять анкету і поїдуть на візит.
Складність тут полягає в тому, що одиниці (!) сайтів чи сторінок у соцмережах погоджуються публікувати інформацію про візити. А багато з них хочуть плати за це: 2 тисячі, 5 тисяч за один пост... А ми ж неприбуткова організація, усе відбувається на щирому бажанні та ентузіазмі показати рідне місто українцям. Ніхто за це не отримує жодних коштів. Тільки враження, натхненні та любов до України.



Презентація учасникам "Твоєї країни" біля пам'ятнику Батьківщини-Матері (Київ)

Що у нас?

Виходячи з даних на сайті "Твоєї країни", рух дев'ять разів організовував візити до Сумщини: три із них - до Тростянця, і шість - безпосередньо до Сум.

Viktor Kozakov, учасник проекту "Твоя країна":

Образ міста, створений завдяки, ТвояКраїна Суми:
* Суми - гарне, сучасне, европейське місто, яке має значну історичну і культурну цінність
* Суми - місто соціально-активних, свідомих громадян, які прагнуть змін і впроваджуть інновації кожного дня
* Суми - вельми патріотичне місто, незважаючи на близкість до кордону. Жовто-блакитні, червоно-чорні прапори по всьому місту, вулиця Степана Бандери, відсутність пам'ятників Леніну, щоб доєднатись до ленінопаду у свої часи, а також "Ревоюція на траві", яскраво підтверджують цю тезу (із посту-відгуку на сторінці у Фейсбуці)




Відкрито реєстрацію на «Твою Країну» в Києві

2–4 листопада 2018 року відбудеться проект “Твоя Країна” у м. Києві.

Це подорож, що ідеально підійде для молодих та активних, кому не хочеться витрачати час біля моніторів у соцмережах, хто готовий із користю, насолодою та великим ентузіазмом мандрувати улюбленою країною. Кого не турбує осінній холод, а приваблює золотиста краса вулиць, парків, бульварів, алей — столиця радо запрошує відчути ритм серця країни.

Участь у проекті безкоштовна. Учасники самостійно покривають витрати на квитки на транспорт.



Організатори забезпечать учасників:
1. Проживанням (вдома у місцевої молоді).
2. Цікавою програмою (максимально врахувавши всі побажання).
3. Знижками на екскурсії та іншими можливостями зекономити.
4. Офіційним листом про участь у проекті для університету чи роботодавця (за потреби).

“Твоя Країна” — проект для тих, хто готовий відпочити на всі 100 %, ознайомитися з Києвом так близько як ніколи, відчути радість пригоди, показати себе всій країні, розвинути особисті якості, знайти нових друзів і якісно провести час.
На гостей міста чекатиме насичена програма з неординарними екскурсіями, тренінгами та іграми, таємничими місцями, театрами, кав’ярнями, музеями, арт-закладами і… приємними сюрпризами.



Київ постане перед учасниками як в історичному, мистецькому, культурному, так і громадському, молодіжному, публічному аспектах.

Організатори в м. Києві — команда Le Багет.
Координатор: Іван Жур — 380934681474 (Telegram, Viber, WhatsApp)
Щоб взяти участь у проекті, треба заповнити анкету за посиланням: https://bit.ly/tvoja_krajina_anketa
64
Комментариев
0
Просмотров
20316
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.