Щомісячна звітність до ДПІ: «шпроти в олії» чи зняття обмежень для стрімкого зростання?

Блоги, Олег Медуниця
16 марта 2011 в 21:51
На війні як на війні, а у податковій як у податковій… Чи може теж як на війні?
Цими днями сумські підприємці і юридичні особи поспішають до ДПІ, аби до 20 березня встигнути здати свої декларації за січень і лютий, як того вимагає нове податкове законодавство. І чим ближче до кінцевого терміну подачі звітів, тим приміщення Сумської ДПІ все більше нагадує банку зі щільно вкладеними шпротами.
Причин такого напливу кілька:

  • Відтепер усі суб’єкти господарювання без винятку повинні звітувати перед органами ДПА щомісяця та щоквартально (раніше достатньо було лише квартальної звітності).
  • Звіт повинен подавати керівник чи бухгалтер особисто, або ж особа, що має відповідну нотаріально завірену довіреність. Якщо ж ФОП чи організація не має штатних/найманих працівників, то право подавати звіт є лише у керівника.
  • Не зважаючи на те, що Податковий кодекс набрав чинності з початку року, саму форму податкової декларації затвердили лише наприкінці лютого. Відтак, суб’єкти господарювання не мали змоги вчасно подати звіти за січень.
  • Певний час, не розібравшись у новому законодавстві, підприємці не поспішали подавати щомісячні звіти, оскільки мовляв за невчасне подання звіту штрафна санкція становитиме 1 грн. Однак, недавно ДПА роз’яснила, що це стосується лише невчасного чи невірного перерахування фіксованого податку. Що ж стосується невчасного звітування, то штраф становитиме 510 грн.
  • Податковим кодексом не передбачено окремих правил подання звітності для таких категорій, як ФОП на спрощеній системі оподаткування, що не мають найманих працівників, та неприбуткові громадські організації. Тому окрема велика черга у Сумській ДПІ з’явилася і до віконця з надписом «Звіти з прочерками». До речі, нове віконце розташувалося на місці колишньої роздягальні, де раніше відвідувачі могли залишити свій верхній одяг.
Отже, щоб не порушити норми Податкового кодексу, бухгалтери змушені вдосвіта зайняти чергу і відстояти від трьох до восьми годин, декому доводиться провести у черзі два дні! Зважаючи на те, що форми звітності нові, гарантії, що людина оформила звіт бездоганно, нема, а отже, вірогідно, доведеться переробити звіт і зайняти чергу заново!
Утім, і сама черга вже стала живим організмом, де зароджуються свої умови виживання. Приміром, з’явилася послуга «тут за мною займали», яка коштує 50 гривень.
Як керівник неприбуткової організації я зайшов до офісу податкової здавати звітність. Цей запах я незабуду ніколи! Сотні підприємців у верхньому одязі створили неповторний «аромооксамит». Це запах «зняття обмежень для стрімкого зростання». Людина, яка щойно зайшла до приміщення податкової, перші п’ять хвилин жадібно, як риба на суші, починає заковтувати затхле повітря і лише через певний час переходить на нормальний ритм дихання. Хоча і з цим справляються не всі – кілька разів довелося викликати швидку знепритомнілим бухгалтерам.
Враження тих, хто побував цими днями у Сумській ДПІ, це – шок. Але, не поспішайте з висновками, «зняття обмежень для стрімкого зростання» лише набирає обертів.
2
Комментариев
0
Просмотров
4465
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.