20-й Львівський форум видавців: найвідоміші письменники укрсучліту, найновіші книжки, кіно, поезія та музика non-stop

Наталия Медникова 06 сентября 2013 в 15:00
Цьогорічний 20-й, ювілейний Форум видавців у Льовові не лише обіцяє бути  наймасштабнішою літературною подією року, але й може перевершити всі попередні «форуми»

Наталка Меднікова

Вересень у всіх людей, будь-яким чином дотичних до літератури, - письменників, видавців, читачів і т.д., – почнеться феєрично – з 20-го, ювілейного Львівського літературного форуму. За традицією саме тут відбуваються презентації найновіших книжок українських письменників, саме до Львівського форуму кожен письменник поспішає видати свій черговий твір, саме сюди стікаються тисячі книгоманів, які змітають всі новинки укрсучліту на своєму шляху, саме тут обирають найкращу книгу року та проводять Міжнародний літературний фестиваль, ночі кіно та поезії. Саме тому напередодні цієї безпрецедентної за своїми масштабами літературно-мистецької події редакція газети «Панорама» вирішила поцікавитися у самих письменників, що вони презентуватимуть та чого очікують від ювілейного Форуму видавців у Львові.

Павло Коробчук


На Форум я їду на всі дні, збираюся дізнаватися про те, що мені потрібно і що відвідати безпосередньо на місці. Цього року загалом книжковий ринок пожвавився, як на моє неозброєне око. На Форумі з’явиться моя нова книга віршів - "Мерехтіло" (в рамках проекту "Цілодобово-2" разом з Богданом Горобчуком та Олегом Коцаревим). Також я є одним з авторів "Антології про гопників", в якій буде опубліковане моє оповідання. Візьму участь в проекті Олександра Фразе-Фразенка, де буде презентовано переклади Джима Морісона. Це будуть читання віршів Морісона в музичному супроводі. Я гратиму на барабанах.
У мене на Форумі буде кілька літературних виступів - зокрема, на Ночі поезії. Також буде літературний тандем зі словацьким поетом Міхаєм Габаєм.

Євген Положій


Цього року, на жаль, нової книжки на Форумі я не презентуватиму. Але і «з пустими руками» туди не їхатиму. Адже прийняв участь у кількох спільних з колегами-письменниками проектах. Перший – проект видавництва «Фоліо» - «Історія очима письменників». Тож написав перше своє оповідання на історичну тему. «Симон проти Семена» засноване на реальних фактах, які виклав у своїй історичній розвідці відомий дослідник Геннадій Іванущенко. Другий проект – збірка видавництва «КСД» – «Жити-пити». У збірці представлені Жадан, Денисенко, Кокотюха, Забужко, Роздобудько та ін. Взагалі-то я не знав навіть, як взятися до написання твору до цієї збірки. Ну як ти правильно напишеш про алкоголь? Адже, напевно, що треба писати, мовляв, алкоголь - ну-ну, не можна! А повчальні історії, недивлячись на мою педагогічну освіту, в мене виходять погано. Тому вирішив написати щось зовсім інше. Вийшла фантасмагорія з елементами кафкіанства. Ця історія про пана Зривка, який з’являється до тих, хто випиває пляшку горілки на самоті, на дні порожньої пляшки. Звісно, він з’являється не всім, адже зазвичай люди бачать там лише зелених чоловічків. Так от, пан Зривко – це їх президент - президент зелених чоловічків... Така от історія.
На цьогорічному Форумі мене можна буде багато де побачити. Адже модеруватиму кілька зустрічей, круглих столів, маю кілька автограф-сесій. Очікую від 20-го Львівського форуму видавців, як завжди, гарної атмосфери. Сподіваюся побачити друзів, адже вже рік майже не вибирався на літературні заходи, спростувати, так би мовити, на практиці антиалкогольну збірку (жартую!) і, звісно, привезти купу цікавих книжок додому – читати, читати і ще раз читати!

Брати Капранови


На Форумі нас легко знайти - біля самого входу ми зі свого зеленого "Запорожця" продаємо нову книжку. Цього року це буде "Мальована історія Незалежності України". Ми спробували викласти всю історію нашої держави від первісної людини до 1991 року коротко і зрозуміло, так щоб дорослий міг це пояснити дитині, а дитина - дорослому. В допомогу взяли жанр коміксу - мальованої історії, які супроводжують виклад, а також мапи, які показують, якою була Україна в різні епохи. Два роки пішло на створення цієї книжки, з нами працювали шість художників - і перші відгуки говорять, що реалізувати задум вдалося.
На Форум також ми веземо ще одну сенсацію - нову книжку відомого письменника-історика Віктора Суворова. Цього разу український читач першим у світі прочитає нову книжку цього знакового автора.
Крім того, на Форум ми підготували музичну програму на вірші інтернет-легенди Сергія Татчина і його книжку Дзен.UA. Жанр нашої музики ми назвали кобза-реп, бо дійсно граємо на кобзі і читаємо. В програмі буде й кобза-блюз, кобза-реґґі, кобза-рок, кобза-босанова, кобза-вальс. А після того ми поїдемо в тур по всій Україні, щоб познайомити людей із "Мальованою історією Незалежності" та кобза-репом. Об'їдемо усі обласні центри та унверситетські міста. Плануємо відвідати й Суми десь у листопаді. Так що обов'язково побачимося.

Андрій Кокотюха

Я не знаю, чого очікують інші від Форуму видавців, тим більше - ювілейного. Туди я їжджу вже тринадцятий рік поспіль, і для мене це - три дні активної книжкової торгівлі. Саме як сегмент книжкового бізнесу я Форум і розглядаю. Останнім часом прийнято суміщати його з літературним фестивалем, заходи якого розкидані по всьому Львову. Але, як на мене, мистецький захід чи комплекс заходів губиться серед навали бажаючих купити нову книгу... Своє місце як автора книжок я бачу не на фестивалях, а на стендах видавництв і на презентаціях, де я потрібен в якості мотору. Поетичні читання - це добре, проте це - майданчики для поетів і їхніх шанувальниць, що теж потрібно. Проте - не паралельно з книжковою торгівлею, а окремо від неї:)

Ірена Карпа


На форумі читатиму шматки з майбутньої книги, роздаватиму автографи на стенді, інтерв’ю телеканалам. Модеруватиму круглий стіл з крутими тітками-письменницями... Чекаю приємного випитої кави на терасі під пледом. Щонайменше))

Сашко Ушкалов


Я приїду на форум з двома книгами - новою збіркою оповідань "Жесть", яку не так давно презентував у Сумах, і перевиданням роману "БЖД". Обидві книги побачили світ у видавництві КСД. Чого чекаю від форуму? Несподіванок! Насамперед від своїх ровесників. Напрочуд цікаво буде почитати нові книги Любка Дереша. Заінтригований книгою чернівецької письменниці Христі Венгринюк, залюбки погортаю нову книгу Миколи Шпаківського. Ну й спробую відвідати максимальну кількість презентацій та читань. До речі, цікаво буде потрапити на автограф-сесію вашого головреда, Євгена Положія, дружбу з яким дуже ціную. Як на сольну, так і на спільну з Іваном Драчем (принаймні, так зазначено в програмі). Цікаво, як вони будуть вживатися на одному стенді :)

Галина Вдовиченко


Ще у передфорумну неділю, 8 вересня, у рамках Форуму організовуємо акцію "Повна скриня книжок". Таким книжковим буде другий Гаражний розпродаж від "Майстерні добрих справ". Я є волонтером у спільноті "Оселя-Емаус". Це спільнота взаємопідтримки, де живуть колишні безпритульні, і вони мають чимало помічників. Усі кошти від розпродажу книжок підуть на обіди тим, хто зараз ночує на вулиці. Чимало письменників принесуть свої книжки, і звичайні львів'яни поділяться книжками зі своїх домашніх бібліотек. Це дуже хороша акція буде. Я принесу кілька примірників ще "гарячої" книжки "Жити-пити. 40 градусів життя" (Видавництво Клуб сімейного дозвілля). Це вже буде початок презентації цієї збірки оповідань про стосунки людини та алкоголю. У ній взяли участь 11 письменників: Оксана Забужко, Лариса Денисенко, Ірен Роздобудько, Наталка Шевченко, Галина Вдовиченко, Андрій Кокотюха, Міла Іванцова, Євген Положій, Наталка Сняданко, Євгенія Кононенко, Сергій Жадан. Ми усі разом презентуватимемо цю книжку на Форумі - це буде, як назвали організатори, "бодунова презентація", бо відбуватиметься зранку. І ще виходить книжка у видавництві "Фоліо", теж збірка. Називається "Історія України очами письменників", там є і моє оповідання.

Макс Кідрук


На Львівському форумі видавців презентуватиму новий триллер «Твердиня», який стилістично й жанрово продовжуватиме традиції технотрилера «Бот», але, звісно, з абсолютно новим сюжетом. Для мене цей роман є унікальним, це найбільший з написаних мною творів. 170 тис. слів! Це, щоб ви розуміли, десь 3,5 середньостатистичних (якщо так можна сказати) романи сучасних авторів, які виходять друком в Україні. У «Твердині» найважча, як на мене, фабула, історія з нелінійним сюжетом, кількома "додатковоими" лініями. Але саме ця книга і найближча мені як авторові.
Від ювілейного, 20-го Львівського форуму видавців я очікую якомога більшої кількості читачів усюди: на презентаціях, біля стендів, на автограф-сесіях, круглих столах і т.д. І, як завжди, сподіваюся побачити там своїх друзів, з якими не спілкувався протягом року. Адже Львів - це своєрідна творча Мекка, куди під час Форуму всі стікаються. Тож є чудова нагода посидіти з близькими тобі людьми десь у пабі з келихом пива чи віскі і поговории про те, що накопичилося за рік.

Юрко Іздрик


Цього року на Форумі я презентуватиму свою нову збірку поезій «Після прози». Хоча це, власне кажучи, не чергова збірка, а майже весь мій поетичний доробок під однією обкладинкою. Ця книжка з’явилася на світ завдяки Міжнародній літературної корпорації Meridian Czernowitz. Тож і перша презентація відбудеться на однойменному фестивалі у Чернівцях, а вже за декілька днів – у Львові.
Також на Форумі я модеруватиму зустріч з відомою російською письменницею, поетесою та журналісткою Лінор Горалік. Чотири роки ми чекали її приїзду і ось, нарешті, дочекалися. Трохи непокоюся. Бо хоч і слідкую за її творчістю в мережі, але думаю, що варто було би більше дізнатися про специфіку її різножанрових пошуків (адже вона займається і коміксами, і образотворчим мистецтвом), віднайти мотиви, які б дозволили якнайповніше представити її форумній публіці, та ще багато нюансів, важливих для модерування подібних зустрічей. Але побоювання мої суто організаційні, так би мовити, бо минулоріч ми познайомилися з Лінор у Києві, і спільного виступу на поетичних читаннях виявилося достатньо, аби виник звичайний людський контакт, взаємна симпатія, а це і є найважливіше.
На Форумі сподіваюся побачити друзів, з якими рідко виникає нагода зустрітися й поспілкуватися, а Львівський форум видавців має ту особливість, що попри вкрай насичену програму (а, може, саме завдяки цьому) завжди зустрічаєш лише тих, кого справді потребуєш, і це чудово.

Наталка Сняданко


На цьогорічному форумі представлятиму насамперед новий роман "Фрау Мюллер не налаштована платити більше", який днями вийде у видавництві КСД у Харкові. Також презентуватимемо разом із іншими авторами, серед яких і сумчанин Євген Положій, ще два проекти -- українсько-польсько-німецький часопис РАДАР, який спеціально до Форуму вийде у двомовному українсько-польському варіанті (цього року Польща -- почесний гість Форуму). Часопис буде присвячено зокрема темі репортажів про мандри у просторі або і у часі. У тому ж харківському видавництві КСД вийшла і антологія "Жити-пити", у якій цілий ряд авторів написали відверті і непрості тексти про алкоголізм. Ось цим і буду займатися на Форумі. Очікую гарних вражень і приємного спілкування.

Лариса Денисенко


Центральною темою цього форуму є жінка, і мені це дуже подобається, бо жінки готові постійно говорити про жінок - літературних та реальних, але й не забувати про чоловіків. Цьогоріч я презентую свій детектив, я ніколи не творила в цьому жанрі, отже виступатиму дебютанткою. Роман зветься "Розрахунковий стан", я б назвала його психологічним детективом. Починається він зі смерті податківця, а далі читача очікує вир подій та хоровод персонажів. Окремо хочу зазначити, що буде презентуватися збірка "Жити-пити", котру я сприймаю як соціальний проект, і мені видається він серйозним та правильним, спроба щиро та неіронічно поговорити про алкогольну залежність, а також про тих, хто залежить від тих, хто має алкогольну залежність.

Любко Дереш


На цьогорічному Форумі матиму аж дві книги одразу - оповідання і повісті під назвою "Миротворець" і роман "Остання любов Асури Махараджа".
Перша книга присвячена пошукові істини - у науковому, філософському, етичному сенсі. Свою назву книга отримала завдячуючи оповіданню, присвяченому творцеві атомної бомби Робертові Оппенгеймерові. В оповіданні описується внутрішній шлях до істини науковця, який він здійснює впродовж 50 хвилин перед початком експерименту "Трініті" у пустелі Нью-Мексико.
Друга книга - це історія в стилі індійського кіно про любов демона до земної дівчини. Молодий науковець з пекельних планет Асура Махарадж закохується в дівчину-провидицю з України, що мешкає у Нью-Йорку, і заради неї приходить на нашу планету в подобі людини, аби сповна дослідити незнайоме йому та його колегам почуття. Однак шлях до справжньої любові виявляється значно складнішим, аніж це видавалося напочатку. Це роман про пожертву, про силу серця і про душу, яка є навіть у демонів.
Від цього ювілейного форуму очікую нових знайомств з колегами з-за кордону. Цього року очікується особливий склад іноземних письменників. Дуже хотілося б обмінятися досвідом, навчитися чогось у них, відчути присутність майстрів поруч. Також сподіваюся на тепле спілкування зі старими товаришами та читачами. Врешті, маю надію знайти щось добре до читання серед новинок. Принаймні у двох моїх колег виходять нові книги, і сподіваюся стати їх читачем.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ ФОРУМУ

Жити-пити. 40 градусів життя
(О. Забужко, Л. Денисенко, І. Роздобудько, Н. Шевченко, Г. Вдовиченко, А. Кокотюха, М. Іванцова, Є. Положій, Н. Сняданко, Є. Кононенко, С. Жадан)


Одинадцять сучасних українських авторів об’єднались, аби написати книжку про алкоголь. Її назва – «Жити-пити. 40 градусів життя». «Кілька місяців тому нам спало на думку написати оповідання на «алкогольну» тему. До алкоголю можна ставитись по-різному, так воно, в принципі, і вийшло – у нашій збірці, у створенні якої взяли участь 11 письменників. Ця книжка для усіх. Алкогольна залежність, пияцтво — одна з помітніших проблем нашого суспільства. Є потреба говорити про це, чути одне одного і намагатися щось змінити», – розповіла одна з упорядників збірки, письменниця Галина Вдовиченко.

Історія України очима письменників
(В. Єшкілєв, Т. та Л. Литовченки, Г. Вдовиченко, В. Чемерис, Н. Рощина, Б. Коломійчук, Ю. Мушкетик, Ю. Винничук, О. Вільчинський, А. Кокотюха, С. Процюк, К. Бабкіна, Т. Прохасько, Л. Лузіна, А. Курков, В. Габор, Р. Іваничук, М. Загребельний, Є. Положій, С. Жадан, О. Забужко, І. Роздобудько, М. Матіос, Л. Дереш, О. Ірванець)


Екскурс в історію України очима українських письменників. Проект безпрецеднтний! В ньому взяли участь чи не всі зірки української літератури. На обкладинці можна побачити, як письменники "поділили" історію України між собою.

Миротворець
Любко Дереш


Нова книжка молодого українського письменника складається з двох повістей та оповідання. Перед нами постає зовсім несподіваний і трохи загадковий Любко Дереш…
Так, це дуже дивна історія, сумна та загадкова… Вона не має ані свідків, ані спостерігачів, але ж звідкись ми її знаємо. Що насправді спричинило дивовижне перетворення молодого аспіранта Віденського університету, лінгвіста, безтурботного молодика Стефана Лянґе, що занурило його у чужу долю, піднесло аж до самого Бога, а відтоді призвело до його кінця чи-то початку?

ЛСД. Ліцей слухняних дружин
Ірен Роздобудько


Сюжет нового роману Ірен Роздобудько «ЛСД. Ліцей слухняних дружин», що вийшов друком у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля», розгортається навколо ліцею, в якому виховують молодих дівчат. Ці дівчата в майбутньому стануть ідеальними дружинами, але тільки для тих, хто заплатить за них найвищу ціну. Дівчина на ім’я Пат – вихованка цього ліцею, яку переконують: усе, що відбувається за межами закладу, не варте уваги, а справжнє життя полягає у покірному служінні своєму майбутньому чоловікові. Та випадкове знайомство із саксофоністом, який завітав до їхнього закладу під час розслідування вбивства однієї з вихованок, відкриває їй очі: те, чому їх навчали, насправді омана, існує інше життя – вільне та прекрасне. Намагаючись відборонити свою свободу, вона втікає з закладу й опиняється на вулиці, до якої зовсім не пристосована. Чи зможе вона вижити у світі, про який нічого не знає?

Твердиня
Макс Кідрук 


«Найбільший мій роман на сьогодні, найважча - в усіх сенсах - фабула. 166324 слів, більше 1 мільйону знаків, 77 малюнків, купа втягнутих у текст реальних історій і місцями - нелінійний сюжет. Загалом на створення пішло 1107 годин, не враховуючи час, потрачений на підготовку карт, схем та ілюстрацій», - написав про свій роман сам автор.

Після прози
Юрко Іздрик


«Після прози» – найповніша на сьогодні добірка поетичного доробку Юрія Іздрика, що відомий читачам передусім як прозаїк. Знайдемо тут і “перехідні” у стосунку до прози верлібри, і ритмізовані нариси, і традиційну римовану поезію. До книги увійшли твори, написані впродовж останніх 20-ти років.

Черевички Божої матері
Марія Матіос


Нова повість письменниці – це трагічна буковинська історія червня-липня 1941 року, в якій і справді нема пересичення правдою. Іванка Борсук – головна героїня книжки, що перекочувала зі сторінок повісті «Москалиця», у свої дванадцять рочків розуміє найголовніше: що є Добро і що є Зло.
Бездоганне знання народних традицій і гуцульських вірувань, людської психології та історичних фактів і на цей раз дозволили Марії Матіос відтворити особливу драму людини ХХ століття на території, яку історик Тімоті Снайдер назвав «кривавими землями».

Фрау Мюллер не налаштована платити більше
Наталка Сняданко


«Фрау Мюллер не налаштована платити більше» – це історія двох подруг дитинства, що вирушили до Берліну у пошуках кращої долі. Сподівання та розчарування нового життя, родинні взаємини та побутові стосунки, драйв, пригоди, нероздільне кохання та пошуки щастя — Соломія та Христина пройшли через це. Негаразди і радощі поділені на двох наблизили їх одне до одного і згодом відносини двох жінок переросли у почуття, яким вони так і не наважились знайти визначення. Почуття, набагато складніші за звичайну дружбу, та однак такі, що доповнюють її та роблять особливою. І мабуть ця історія мала б свій хепі-енд, якби не одне коротке повідомлення кримінальної хроніки у ранковій газеті…
66
Комментариев
0
Просмотров
149457
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.