Свято наближається: Новий рік і Різдво в різних країнах світу

ВС 07 декабря 2012 в 12:09
Як святкують Новий рік різні народи
Індуси в залежності від місця проживання святкують Новий рік по-різному. Жителі північної Індії прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових, або білих відтінків. У південній Індії матері кладуть солодощі, квіти, невеликі подарунки на спеціальну тацю. Вранці нового року діти повинні з закритими очима чекати, поки їх не підведуть до підноса. У центральній Індії на будівлі вішають помаранчеві прапори. У західній Індії Новий Рік святкується наприкінці жовтня. На дахах будинків запалюють маленькі вогники. У Новий рік Індуси відзначають богиню багатства Лакшмі.

Мусульмани використовують місячний календар, тому дата Нового року у мусульман щороку зсувається на 11 днів вперед. У Ірані (мусульманській країні, яка раніше називалася Персією) Новий рік зустрічають 21 березня. За кілька тижнів до Нового року люди садять зерна пшениці або ячменю в невелике блюдо. До Нового Року зерна сходять, що символізує початок весни і нового року життя.

Єврейський Новий Рік називається Рон Ашана. В останній місяць єврейського року у ранковій молитві читають "Сліхот" - спеціальну молитву, в якій говорять про скоєні гріхи і просять Бога про прощення. Однак сам Новий Рік - це веселе свято. У Рон Ашана на столі у всіх євреїв незалежно від громади на столі яблука і мед. Шматки яблука умочують в мед і їдять. У ашкеназскіх (європейського походження) євреїв існує традиція у Новий Рік куштувати фаршировану рибу - гефілте фіш. Перші 10 днів нового року - т.зв. 10 днів покаяння - присвячені молитвам про прощення. Після цього йде Судний день - в цей день євреї постять і майже весь день моляться про прощення.

У В'єтнамі Новий Рік називається "ТЕТ". Його зустрічають між 21 січня і 19 лютого. Точна дата свята змінюється з року в рік. В'єтнамці вважають, що в кожному будинку живе бог, і в Новий Рік цей бог відправляється на небеса, щоб там розповісти, як провів рік, що минає кожен з членів сім'ї. Колись в'єтнамці вірили, що бог плаває на спині риби коропа. У наш час на Новий рік в'єтнамці іноді купують живого коропа, а потім випускають його в річку або ставок. Вони також вважають, що перша людина, яка увійде в їхній будинок у Новому Році, принесе удачу чи невдачу в наступаючому році.

В Японії Новий Рік святкується 1 січня. Щоб не впустити злих духів, японці вішають пучки соломи перед входом в будинок, що, як вони вважають, приносить щастя. У момент початку нового року японці починають сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм удачу в році, що приходить.

Китайський Новий Рік святкується між 17 січня і 19 лютого. Вуличні процесії - найбільш захоплююча частина свята. Тисячі ліхтарів запалюються під час процесій, щоб освітити шлях в Новий Рік. Китайці вважають, що новий рік оточений злими духами. Тому вони відлякують їх хлопавками і петардами. Іноді китайці заклеюють вікна і двері папером, щоб не впускати злих духів.

У Європі Новий Рік пов'язаний з безліччю забобонів. У Швейцарії та Австрії люди вбираються, щоб святкувати день Святого Сильвестра. Це свято засновано на легенді про те, що Римський папа Сильвестр (314 рік) зловив жахливого морського монстра. Вважалося, що в 1000-му році цей монстр вирветься на свободу і знищить світ. До загальної радості цього не сталося. З тих пір в Австрії та Швейцарії цю історію згадують в Новий Рік. Люди вбираються в маскарадні костюми й називають себе Сільвестрклаусамі.

У Греції Новий рік - це день святого Василя. Святий Василь був відомий своєю добротою, і грецькі діти залишають свої черевики біля каміна в надії, що Святий Василь заповнить черевики подарунками.

У Шотландії Новий Рік називається Hogmanay. Шотландці запалюють в бочці смолу і котять бочку по вулицях. Це символізує спалення старого року. Після цього дозволяють початися новому року. Шотландці вважають, що перша людина, яка входить в будинок у Новий Рік приносить щастя або невдачу. Дуже гарною прикметою вважається, якщо першим в новий рік у дім ввійде темноволосий чоловік з подарунком.
44
Комментариев
0
Просмотров
3349
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.