Юрий Чмырь хочет уволить неугодного директора областного госархива Геннадия Иванущенко

Дмитрий Литовченко 05 ноября 2010 в 17:12
Власть пытается избавиться от неугодного чиновника-патриота

Глава Сумской облгосадмиинстрации Юрий ЧМЫРЬ инициировал служебное расследование относительно директора Государственного архива Сумской области Геннадия ИВАНУЩЕНКО «из-за невыполнения служебных обязанностей». Геннадию Иванущенко предъявляют претензию в том, что он отказывается принимать на хранение книги регистрации актов гражданского состояния. Сегодня 5 ноября служебное расследование заканчивается, а до 9 ноября специальная комиссия во главе с заместителем губернатора Александром ЦУПРО должна составить акт по итогам расследования и отчитаться перед губернатором.
Со своей стороны Геннадий Иванущенко пояснил, что архив делает все возможное для принятия на хранение максимума документов. Областной архив принял все документы по 1933 г. включительно. По состоянию на 1 октября принято 2576 единиц при плане в 1500. В то же время, в архиве не хватает свободных площадей и штатных работников из-за недостаточного финансирования.
Поводы для увольнения директора областного архива новая власть начала искать сразу после президентских выборов. Геннадий Иванущенко уже получил один выговор по формальному поводу. Если по результатам служебного расследования будет вынесен второй выговор, то это может стать основанием для увольнения неугодного чиновника.
 

-1
Комментариев
16
Просмотров
5779
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Переслідування науковців в Україні тривають. Цього разу за Голодомор

Сумська обласна влада чинить тиск з метою звільнення керівника місцевого архіву історика Геннадія Іванущенка. Сумський архів — єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей від Голодомору 1932—1933 років на Сумщині.

Центр досліджень визвольного руху занепокоєний фактами тиску на історика Геннадія Іванущенка, директора Державного архіву Сумської області, члена Вченої ради Центру досліджень визвольного руху.

Протягом п’яти останніх місяців представники місцевої влади цілеспрямовано шукають «вагомі» підстави для звільнення Г. Іванущенка. Після несприйняття паном Іванущенком пропозиції піти «за власним бажанням», в архіві розпочато «розслідування» та робляться спроби звільнити історика шляхом оголошення «необхідної» кількості доган на основі спотворених і штучно підібраних «фактів».

Геннадій Іванущенко — відомий історик, автор книг про Голодомор 1932—1933 років, українську революцію 1917—1920 років, діяльність ОУН та УПА на Сумщині.

Тиск на історика пана Іванущенка є спробою політичної сили втрутитися в академічну дискусію навколо комплексу питань щодо політичних репресій, Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні, визвольного руху. Адже сумський архів під керівництвом Іванущенка — єдиний архів, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей в період Голодомору 1932—1933 років. Архів веде міжнародну співпрацю з архівістами Великої Британії та Росії, його працівники без належного фінансування, на ентузіазмі створили велику за обсягом електронну базу історичних документів, серед обласних архівів лише наукове видання Сумського архіву «Сумський історико-архівний журнал» має гриф ВАКу (www.daso.sumy.ua).

Розцінюємо дії керівництва місцевої влади як свідоме перешкоджання професійній діяльності історика, намагання обмежити доступ до архівних документів в Сумському архіві та взяття під ідеологічний партійний контроль наукових досліджень.

Вимагаємо припинити тиск на історика, директора Державного архіву Сумської області Геннадія Іванущенка.

Нагадаємо, що тиск та перешкоджання діяльності істориків Україні підтверджує низка фактів, серед яких: незаконне затримання СБУ та вилучення наукових праць та копій архівних документів історика Руслана Забілого, перешкоджання роботі музею «Тюрма на Лонцького», закриття виставки, присвяченої борцям за незалежність України на Сумщині, яка експонувалась у приміщенні Сумської ОДА.

Колектив Центру досліджень визвольного руху

Біографічна довідка:

Іванущенко Геннадій Миколайович народився 1964 р. на Сумщині. Закінчив історичний факультет Сумського державного педагогічного інституту ім. А. С. Макаренка та Український вільний університет (м. Мюнхен, Німеччина).

З липня 2005 року — директор Державного архіву Сумської області.

Геннадій Іванущенко — дослідник українського визвольного руху та історії репресій.

Автор та упорядник книг «Залізом і кров’ю» (2001), «Голодомор 1932—1933 років: очима свідків, мовою документів (Северинівська сільрада Сумського району)» (2003), «Українська революція 1917—1920 років у листівках і газетах» (2005), «ОУН-УПА на Сумщині», т. 1 (2007) і т. 2 (2009), «Українське відродження 1917—1920 рр. на Сумщині» т. 1 (2010) та ще близько 50 публікацій, у тому числі за кордоном.

Член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, голова обласного осередку історичного клубу «Холодний Яр». Ініціатор встановлення пам’ятних знаків на честь учасників боротьби за незалежність України на Сумщині, організатор виставок документів та наукових конференцій.

За вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні, активну громадську діяльність нагороджений орденом За заслуги III ступеня (2007).

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

ДАВНО ПОРА!
Давно задумывался над вопросом, чего оставили нацика на таком посту?

Цитата:
ДАВНО ПОРА!
Давно задумывался над вопросом, чего оставили нацика на таком посту?

Ти АМЕБА бестілесна!!! Інтернаціоналіст хренов! Ти з тих, в кого в серці немає ні держави, ні прапора, ні національної гідності! Я вже не кажу про національну самосвідомість!!!Отже виникає питання: ти якого роду-племені??? Очевидно, що не нашого!!! Отже ти або з невідомого куточка землі, або чергова українська ІУДА (а для мене особисто-"ХАХЛЯРА", а не українець), або засласний козачок-провокатор проплачений з якогось відомства КДБ при кремлі!
Так що їхав би ти куди-небудь за Урал, або на які-небудь острови Папуа-Нова Гвінея і розказував би там що здоровий націонал-паиріотизм (який існує в кожні цивілізовані державі, яка хоча б трохи себе поважає)- це погано!!!

непутін

Цитата:
ДАВНО ПОРА!
Давно задумывался над вопросом, чего оставили нацика на таком посту?

Ти АМЕБА бестілесна!!! Інтернаціоналіст хренов! Ти з тих, в кого в серці немає ні держави, ні прапора, ні національної гідності! Я вже не кажу про національну самосвідомість!!!Отже виникає питання: ти якого роду-племені??? Очевидно, що не нашого!!! Отже ти або з невідомого куточка землі, або чергова українська ІУДА (а для мене особисто-"ХАХЛЯРА", а ен українець), або засласний козачок-провокатор проплачений з якогось відомства КДБ при кремлі!
Так що їхав би ти куди-небудь за Урал, або на які-небудь острови Папуа-Нова Гвінея і розказував би там що здоровий націонал-паиріотизм (який існує в кожні цивілізовані державі, яка хоча б трохи себе поважає) це погано!!!

З точки зору історичної, термін "партія" звучить досить цікаво:
Партія (фр. Parti, нім. Partei від лат. Pars (partis) – частина, група) – невеликий військовий загін, що виконує окреме доручення.
Попри все, будь яке угрупування (кланове, партійне, бандитське, станове тощо) представляє лише частину суспільства, але аж ніяк не увесь народ. Партії приходять незвідки і відходять у небуття, а Історична Пам'ять залишається, як залишаються і Історики.
У.Черчіль якось зазначив: "Історія буде прихильна до мене, бо я маю намір її написати..." Упевнений, історія буде прихильна до Іванущенка, але сумніваюсь, щодо її прихильності до його переслідувачів.
Варто зауважити, що переважна більшість робіт Геннадія - це опубліковані документи того ж таки Державного архіву Сумської області. Це спроба донести до читача те, що він через нестачу часу або навіть певну вайлуватість не зміг дізнатися у ВІДКРИТОМУ (!) архіві! Тобто така діяльність носить виключно просвітницький характер!
Факти - річ уперта, а факти, оперті на документи, - залізобетонна стіна! Не приймати їх може лише невіглас або відвертий демагог і брехун.
Що ж стосується виробничої діяльності директора архіву, то нехай керівництво ОДА спробує поцікавитися в якому вигляді Іванущенко приймав архів. А, крім того, владі необхідно відповісти на питання: чому такі мізерні кошти відпускалися на утримання архівних установ? Особливо це стосується перманентного дефіциту та відсутності опаленням взимку, несправної системи кондиціонування і таке інше...
Зрештою, справа не лише у поглядах і об'єктивності Іванущенка, а ще й у тому, що певній особі, що не має навіть історичної освіти, хочеться "партфелю" і крісло, як діду Щукарю з "Поднятой целины"...
Окрема "подяка" за "наполегливий апетит" голові Держкомархівів Ользі Гінзбург - конотопському знавцю болтів і гайок, яку, до речі, поставила Ю.Тимошенко за підтримку комуністів у парламенті...

ооооооооооооо!цупро уж расстарается!из штанов выскочит,чтобы угодить!

Ну и какие теперь перспективы у Цупра в Сумской области. разве что в Донецке лет через 5. партизанская Сумщина не прощает предателей

Надо что-то делать...

СМЕРТЬ ФАШИСТСКИМ ОККУПАНТАМ!!!

Найдем, непременно!!!

Да, цУПРО редкостный гандон. А Гена выстоит!