Низький старт: Сумщина - в очікуванні переходу на цифрове телебачення

ВС 30 августа 2018 в 09:00
Про актуальні питання переходу на цифрове телевізійне мовлення ми говоримо з представником Національної  Нацiональноi ради Украiни з питань телебачення i радiомовлення у Сумськiй областi Ларисою Якубенко.

r: Найактуальніше питання – чи не змінилися строки відключення аналогового телебачення в Україні і зокрема на Сумщині?

Л.Я.:
Згідно з Постановою Кабінету міністрів України в ніч з 31 липня на 1 серпня відбувся перший етап вимкнення аналогового телебачення в Києві та Кіровоградській області. 31 серпня аналогове телебачення буде вимкнено на решті території України. Загалом з 1 вересня повністю буде вимкнено 1063 передавача.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення внесла пропозиції до Кабінету Міністрів України про необхідність збереження аналогового мовлення на територіях із особливим режимом мовлення, на прикордонні, де існують ризики інформаційного впливу країни-агресора, для суспільного мовника (НСТУ) та місцевих компаній, які не мають цифрових ліцензій. Уряд врахував пропозицію про збереження аналогового мовлення на територіях особливим режимом мовлення. На цьому тижні Національна рада очікує ухвалення змін до  Постанови Кабінету міністрів України, що дозволить до кінця року продовжити роботу передавачів, які поширюють програми на кордоні з РФ,  програми НСТУ та місцевого мовлення.

Таким чином, 758 передавачів продовжать роботу до кінця року, що складає 40% від загальної кількості передавачів, в тому числі 99 передавачів – на кордоні з РФ.

До 31 грудня 2018 року аналогове мовлення збережеться у 16 населених пунктах Сумської, Харківської та Чернігівської областей, оскільки ця територія є прикордонною з країною-агресором. Зокрема, у Сумській області передавачі працюватимуть у Шостці, Білопіллі, Сумах, Тростянці, Охтирці. Таким чином на Сумщині в аналоговому форматі в ефірі транслюватимуться 18 телеканалів.

R: Чим цифрове телебачення краще за аналогове?

Л.Я.:
Цифрове телебачення – це прогресивна телерадіомовна технологія.  Створення телерадіопрограм уже досить давно є цифровим.  Залишилося «оцифрувати» трансляцію, тобто останню  ланку, яка забезпечує доставку телепрограм глядачам. Основна перевага цифрового телебачення перед аналоговим - це більш ефективне використання частот і, як наслідок, істотне збільшення кількості  ТВ-програм, що передаються в тому ж частотному діапазоні. Так, для передачі одного телевізійного каналу аналогового телебачення потрібна  смуга частот  8 МГц. Використання цифрового стандарту дає змогу передавати в одному частотному діапазоні до 10 телевізійних каналів. 
Головна перевага для глядача - це можливість дивитися безкоштовно 32 канали. В другу чергу - вища якість зображення та звуку. А ще додаткова кількість інтерактивних послуг в залежності від потреб ринку та можливостей самих операторів (архів ТВ-передач і запис ТВ-передач, вибір мови та субтитрів, замовлення фільмів тощо).

r: Кого з глядачів торкнеться вимкнення аналогу?

Л.Я.:
Вимкнення аналогового сигналу зачіпає тих глядачів, які дивляться телевізор за старою технологію - через ефірну антену. Є два варіанти: або придбати новий телевізор, здатний приймати сигнал DVB-T2, або придбати та встановити цифровий тюнер і дециметрову антену.  Представники торговельних мереж  запевняють, що  у продажу наявні сучасні телевізори за ціною від 3,5 тисяч гривень із вже вмонтованим тюнером. Володарям стареньких телевізорів доведеться купити цифрові тюнери. Перед тим як придбати тюнер, треба переконатися, що прийом цифрового ефірного телебачення у даному населеному пункті в принципі можливий. 

Люксембург повністю відмовився від аналогового мовлення ще у 2006 році. Нідерланди наслідували приклад Люксембургу і теж перейшли на цифровий формат у 2006. Фінляндія, Андора, Швеція та Швейцарія  у 2007, Бельгія та Німеччина – у 2008, Данія та Норвегія  у 2009. США теж вимкнули аналоговий сигнал у 2009 році.
Наші західні сусіди Польща та Угорщина перейшли на цифровий формат у 2013.


Є також альтернативні варіанти прийому телевізійного сигналу – супутникове, кабельне телебачення, з використанням технології IPTV або OTT. Люди повинні самі обрати, який спосіб для них вигідніший (або можливий на даній території).
Абоненти, які користуються послугами операторів кабельного телебачення або мають супутников тарілки, можуть не хвилюватися – їх цей процес не зачепить.

R: Скільки каналів цифрового ТВ максимально доступні українцям?

Л.Я.:
На даний час працюють 4 мультиплекси, в кожному по 8 каналів. Мешканці Сумської області у цифровому форматі мають змогу приймати програми загальнонаціональних мовників (UA: ПЕРШИЙ, ІНТЕР, УКРАЇНА, 1+1, НТН, К1, ІСТV, ЕNTЕГFILM,  ZOOM,  ІНДІГО  TV, СТБ, ТЕТ, К2, НОВИЙ, М1, 5 КАНАЛ, МЕГА, ПІКСЕЛЬ ТВ, ХSPORT, НЛО ТБ, 2+2, ZIK, ЕСПРЕСО ТВ, ПРЯМИЙ,  UA:КУЛЬТУРА, ЕСКУЛАП ТБ), а також програми регіональних телерадіокомпаній (АТV, ВІДІКОН, UA: Суми,  UA:ЧЕРНІГІВ, КСТ і незабаром «ТРОСТЯНЕЦЬ».

r: Кілька років тому тюнери безкоштовно надавали малозабезпеченим категоріям населення. Чи існує зараз подібна програма?

Л.Я.:
У 2012 році за державні кошти було придбано та роздано людям близько 800 тис. тюнерів (це в масштабах країни). Зокрема, за даними Департаменту праці та соціального захисту Сумської ОДА найбільша кількість заяв тоді надійшла від мешканців  м. Шостки, найменша – з Великописарівського району.
Відтоді змінилася структура населення, тому на даний час Національна рада рекомендує органам місцевої влади та місцевого самоврядування самім визначитися, які категорії населення потребують забезпечення безкоштовними тюнерами. На початку серпня це питання також розглядалося на апаратній нараді при голові Сумської ОДА.

r:  У зв’язку з переходом на цифрове ТВ продавці підняли в кілька разів вартість ТВ-тюнерів. Чи є на них якісь засоби впливу з боку відповідних державних органів, чи вони можуть безкарно піднімати ціни?

Л.Я.:
Наприкінці червня ми з моїм колегою проводили моніторинг цінових пропозицій  на сайтах та у сумських магазинах торговельних мереж «Comfy», «Eldorado», «Фокстрот» і зафіксували коливання вартості цифрових тюнерів у межах 399- 650 грн., антен - від 269 до 539 грн.
Національна рада на початку липня цього року написала звернення до основних торговельних мереж електронної побутової техніки з проханням передбачити в продажу необхідного обладнання для прийому ефірних цифрових програм, зокрема, і так званих «бюджетних варіантів» для задоволення потреб малозабезпечених верств населення.

Протягом серпня різко збільшилася кількість бажаючих придбати цифровий тюнер.  Така ситуація фіксується по всій Україні, і на Сумщині також. Наприклад, у Шостці станом на кінець серпня в одному з відомих магазинів  з хорошою репутацією тюнерів не було взагалі.
За ініціативою Національної ради керівництво Сумської обласної державної адміністрації  організувало зустріч з представниками найбільших торговельних мереж побутової техніки, що працюють у Сумах. Менеджер одного з найбільших сумських центрiв побутової техніки розповів, що ще два тижні тому у наявності було 250 приладів, і всі були швидко розпродані.  За його словами, магазини не встигають за попитом. Наприкінці минулого тижня у Суми повинна була надійти велика партія приладів вартістю 400 - 450 гривень у залежності від модифікації. Облдержадміністрація звернулася з проханням до представників торговельних мереж максимально задовольнити попит населення на цифрові приймачі та не піднімати ціни.

r:Порівняйте, якщо можливо, територію покриття аналогового і цифрового телебачення на Сумщині.

Л.Я.:
На жаль, на території Сумської області завжди були проблеми і з прийомом аналогового сигналу. Згідно з даними Сумської філії Концерну РРТ, найбільше охоплення населення області аналоговим телевізійним сигналом мали суспільний мовник UA:ПЕРШИЙ (90,38%), канали 1+1 (95,57%), ІНТЕР (59,65%). Впевнений прийом аналогового сигналу фіксувався в радіусі дій передавачів, встановлених на вежах Сумської філії Концерну РРТ у Білопіллі, Сумах, Тростянці, Шостки. До зон  низької інформаційної насиченості традиційно відносилися Великописарівський, Глухівський, Краснопільський, Липоводолинський, Путивльський, Середино-Будський райони. 

Покриття Сумської  області сигналом цифрового телебачення здійснюється  передавачами провайдера ТОВ «ЗЕОНБУД», розташованими на вежах у Білопіллі, Сумах, Тростянці, Шостки та з приватній вежі в с. Овлаші Роменського району. На територію Конотопського та частково Роменського районів цифровий сигнал подається з вежі с. Тиниця Бахмацького району Чернігівської області.

Аналіз покриття районів та співбесіди з головами РДА щодо стану інформаційного простору на окремих територіях сільських та селищних рад виявили, що перехід на цифровий телевізійний формат мовлення дасть змогу мешканцям багатьох населених пунктів дивитися набагато більше каналів, ніж в аналоговому форматі: на окремих територіях сільських та селищних рад в аналоговому форматі присутні лише від 1 до 5 загальноукраїнських програм, а у цифровому форматі – 32. 

На жаль, на деяких територіях Сумщини кількість цифрових каналів дещо обмежена (працюють не всі 4 мультиплекси). Також деінде відсутні регіональні телевізійні канали UA:СУМИ, АТV, ВІДІКОН, які доносять інформацію саме про події в області. Заважають прийому сигналу складний рельєф місцевості, віддаленість від веж Концерну РРТ, де встановлені передавачі, та погодні умови.

Також з’ясувалося, що окремі села Липоводолинського району, які межують з Полтавською областю, приймають сигнал суспільного мовника «ЛТАВА», Конотопського, Шосткинського, Середино-Будського, Ямпільського районів – UA:ЧЕРНІГІВ.

Загалом, ґрунтовна та кропітка робота, проведена працівниками РДА (за що ВЕЛИКА ПОДЯКА), виявила, що ситуація з прийомом цифрового сигналу краща, ніж очікувалось.  На даний час державними органами розробляються шляхи вирішення питання щодо збільшення покриття всієї території країни цифровим сигналом. Наразі провайдер «Зеонбуд» проводить комплекс робіт із встановлення додаткових 47 передавальних станцій, що дозволить поширювати цифровий сигнал на більшу територію країни. За їхньою інформацією, вже проведено попереднє радіочастотне планування  спільно з фахівцями ДП «УДЦР» та направлено запити до Концерну РРТ щодо надання технічних умов для розміщення обладнання додаткових передавачів на об’єктах КРРТ. У Сумській області також визначено перелік населених пунктів, прорахованих для цифрової мережі Концерну РРТ (МХ-7) - це Тростянець, Шостка, Білопілля, Суми.

r:  Наскільки взагалі українські телевізійники готові до впровадження цифрового ТВ. Адже вже доводилося читати скарги жителів Києва, Київської та Кіровоградської областей, де першими відключили аналогове ТВ, на низьку якість зображення, на нестійке приймання програм, на те, що вдалося підключити набагато менше програм, ніж було обіцяно і тому подібне.

Л.Я.:
Директор зі стратегічного розвитку StarLightMedia Федір Гречанінов під час прес-конференції в «Укрінформ» запевнив, що канали цієї групи (Новий канал, СТБ, ICTV, М-1, М-2, ОЦЕ) були прибічниками скорішого переходу на цифровий формат. Він також наголосив, що представники всіх найбільших  медійних груп зустрічалися з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та погодили  дату вимкнення аналогового сигналу. 

Досвід впровадження «цифри» в пілотних регіонах показав, що процес відбувається досить спокійно, тому підстав для перенесення дати вимкнення аналогу немає. Після відключення «гаряча лінія» в Кіровоградській області отримала 50 звернень. Погодьтеся, це небагато.
Вважаю, що українська телеіндустрія готова до впровадження «цифри», адже ми до цього йшли з 2011 року, коли пройшли конкурси на цифрове мовлення. Деякі проблеми існують, але, беззаперечно, якість цифрового сигналу  краща, і кількість програм у порівнянні з аналоговим форматом набагато більша.
                                                                                                                        r:Де можна ознайомитися з інформацією про те, як правильно підключити цифрове телебачення, як настроїти свої телевізори і т.д.  І куди звертатися жителям області у разі виникнення якихось запитань чи проблем?

Л.Я.:
Детальна інформація міститься в інструкції до кожного сучасного телевізора. У розділі «Технічні характеристики» повинна бути зазначена  підтримка цифрового стандарту DVB-T/T2 MPEG-4. Така ж інструкція є і для кожного тюнера. Крім того, продавці-консультанти повинні надавати інформацію, як правильно підключити тюнер та антенну. Детальна інформація про тюнери, їх модифікації також є на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

До інформування населення Сумської області про вимкнення  аналогового телебачення і перехід на цифровий стандарт мовлення залучені фахівці Державної установи «Сумський обласний контактний центр «Відкрита влада». Організація спеціальної «гарячої лінії» – це один із кроків, зроблених обласною владою для забезпечення безболісного  переходу на цифру.

Працівники обласного call-центру пройшли спеціальне навчання із залученням методичних рекомендацій, підготовлених Національною радою. Оператори «гарячої лінії» також отримали перелік основних типових запитань і відповідей на них стосовно переходу на цифрове мовлення. Телефони Державної установи «Сумський обласний контактний центр «Відкрита влада» розміщені на сайтах районних державних адміністрацій області – (0542) 66-33-77 (безкоштовно для жителів м. Суми та Сумського району), 0-800-301-501 (безкоштовно для жителів Сумської області).  За три тижня серпня до call-центру надійшло запити, переважна частина – з м. Суми. Левова частка запитань стосувалася дати вимкнення аналогового мовлення. До інформування  населення також долучаються районні державні адміністрації.
Підсумовуючі, можу сказати, що процес переходу держави на цифру незворотній. І всі учасники ринку це розуміють. Попереднє дослідження, яке проводила група StarLightMedia,  показало, що великий відсоток населення перейшов на «цифру» ще у попередні роки. Аналоговим телебаченням на даний час користується 12-14% домогосподарств країни. З них десь 30% домогосподарств виберуть альтернативні технології отримання телевізійного сигналу, а більша частина готова дивитися улюблені канали у цифровому форматі і, головне, БЕЗКОШТОВНО.
50
Комментариев
0
Просмотров
1125
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.