40-та порада діда Гната: як користуватися новою нейромережею Google Bard

ВС 26 июня 2023 в 15:33
Нещодавно сумський дід Гнат подумав про те, що про рівень цивілізації тієї чи іншої держави свідчить тип зброї, яку держави використовують у війні одна з одною. Причому війна необов'язково має бути пов'язана із завоюванням територій і людським кровопролиттям. Це може бути торговельна, промислова, економічна, технологічна, наукова, інноваційна війна.

Скажімо, у США розгортається справжня "громадянська війна" між чат-ботами ChatGPT від OpenAI (стратегічний інвестор і партнер OpenAI - Microsoft) і Google Bard від Alphabet (материнської компанії Google). Діду Гнату стало цікаво, через що здійнявся такий галас навколо цих двох чат-ботів. І ось що допитливий дід дізнався.

Експерти пророкують чат-ботам, створеним на базі штучних інтелектів, роль "вбивць" звичних пошукових систем. Справді, навіщо людині заходити, наприклад, у Гугл, вводити в пошуковий рядок запит, потім, отримавши десятки посилань на різні сайти, переходити по них, щоб вибрати оптимальний результат, коли набагато простіше і швидше поставити чат-боту запитання і він за лічені секунди дасть вичерпну відповідь?

Однак є нюанси.

- Чат-бот повинен знати багато, багато мов, щоб спілкуватися з користувачами з будь-якого куточка Землі. Наприклад, у Google Bard використовується мовна модель LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) - система для створення чат-ботів зі штучним інтелектом;
- Чат-бот повинен мати можливість моніторити інформацію в Мережі. У цьому плані в ChatGPT є вада: у нього відсутня інформація про події, що відбулися у світі, починаючи з другої половини 2021 року. У Bard цього недоліку немає: чат-бот підключений до інтернету;
- Компанія - власник чату-бота повинна володіти достатньою кількістю обчислювальних потужностей, здатних обробляти будь-яку кількість пошукових запитів. Гугл використовував при створенні Bard полегшену модель LaMDA, яка вимагає для своєї роботи менше обчислювальної потужності і таким чином спрощує обробку великої кількості запитів від користувачів;
- Різні способи надання відповіді на поставлене користувачем запитання. У безкоштовної версії ChatGPT - це текстова відповідь. У Bard до текстової відповіді додаються посилання на сайти - джерела інформації. Тобто Bard служить своєрідним помічником пошуковій системі.

Це те, що прочитав і усвідомив дід Гнат. Напевно, він щось упустив або, може, навіть неправильно витлумачив. Дідові Гнату сподобалося, як у Мережі характеризують новий чат-бот від Гугл: Bard - це втілення навичок поета, математика і співрозмовника. А ще Бард - художник. Він здатний завдяки вбудованим у нього сервісам генерувати відповідно до змісту відповідей зображення, а також дає змогу користувачам редагувати картинки.

Наразі поспілкуватися з чат-ботом Bard можна поки що громадянам 14 держав, серед яких Австралія, Аргентина, Велика Британія, Єгипет, Ізраїль, Індія, Нова Зеландія, ОАЕ, США, Таїланд, Тайвань, Туреччина, Чилі, Чилі та Японія. України в цьому списку, як видно, немає. Як, утім, немає жодної держави, що входить до Євросоюзу. Є припущення, це пояснюється деякими юридичними формальностями. Але дід Гнат знає, як легко усунути це непорозуміння і почати діалог із Бардом, живучи в Україні.

Як увійти в Google Bard в Україні?


1. Завантажте VPN, встановіть його на комп'ютер або телефон;
2. Запустіть VPN і виберіть країну, де доступний Google Bard.
3. Перейдіть на сайт Google Bard: https://bard.google.com/?hl=en

33
Комментариев
0
Просмотров
797
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.