44-та порада діда Гната: як знайти шлях додому

ВС 10 ноября 2023 в 17:05
Дід Гнат, що мешкає в місті Суми, яке розташоване всього за 40 кілометрів від кордону з божевільною росією, давно нічого не писав. Змовк, затих, розчинився в буднях, немов дим багаття, що згасає, у вечірніх сутінках. Навіть перебуваючи в тилу, відчуваєш подих війни всіма порами шкіри, сухожиллями, м'язами і кістками. Кожною своєю клітинкою відчуваєш. Дід Гнат не був на передовій, не ховався від ворожих дронів, розривів мін, бомб і снарядів, не відбивав атаки ворожої піхоти. Не ходив в атаку. Не копав окопів, не замерзав холодними ночами, не... Це робили інші люди - українські солдати. За що дід Гнат перед ними в неоплатному боргу. Усвідомлення того, що інші ризикують і вмирають за нього, навалилося на діда Гната непідйомним тягарем - і дід замовк.

Він дуже давно не бачив свою дружину й онучок, які на початку березня 2022 року скористалися "зеленим коридором" і виїхали із Сум за кордон. Дід Гнат не раз поривався побачити близьких, але виїхати до них, як це смішно не прозвучить, заважали дві кішки, які живуть у квартирі діда. І ось посміхнулося щастя: знайшлися добрі люди, які погодилися доглянути за котами, і дід Гнат вирушив у подорож.

Дорога до Франції, куди прямував дід Гнат, видалася довгою - зайняла три дні. Автобус проїхав через Угорщину, Словенію, Італію і в'їхав до Франції на південному сході країни. Пункт призначення - Марсель, стародавнє (засноване 600 років до н.е.) і друге за величиною (населення - близько 900 тис. осіб) місто Франції, розташоване в регіоні Прованс.

Місцева влада відвела в Марселі цілий готель для українських біженців. Туди поселили і діда Гната. Він пробув у Франції всього неповних дев'ять днів. Невеликий термін, щоб склалася ясна думка про іншу країну, але деякі спостереження і висновки дід Гнат зробив.

Про Францію і французів


На вигляд французи спокійні, неквапливі, дещо інфантильні та безтурботні. А все тому, що дуже захищені своєю державою. Потужною державою!

"Франція - високорозвинена країна, ядерна і космічна держава. За загальним обсягом економіки країна посідає друге місце в Європейському союзі (після Німеччини) і стабільно входить до першої світової десятки (2019 року Францію визнано 6-ю економічно розвиненою державою світу після США, Китаю, Японії, Німеччини та Індії.

Промисловість Франції є однією з найважливіших галузей економіки країни. Найбільшими секторами промисловості є виробництво автомобілів та автокомплектуючих, авіаційної, ракетної та космічної техніки, електроніки та електротехніки, нафтопереробка та нафтохімія, енергетика.

Франція є однією з небагатьох країн, у складі збройних сил якої є майже повний спектр сучасних озброєнь і військової техніки власного виробництва - від стрілецької зброї до ударних атомних авіаносців (які, окрім Франції, є тільки у США).

Франція є країною-володаркою ядерної зброї. Офіційною позицією французького уряду завжди було створення "обмеженого ядерного арсеналу на мінімально необхідному рівні". На сьогоднішній день цей рівень становить 4 стратегічні підводні ракетоносці і близько 100 літаків з ядерними ракетами.

На 2018 рік посідала п'яте місце в рейтингу найсильніших армій світу після ЗС США, Росії, Китаю та Індії, а 2022 року вже 7-ме місце, поступившись також Японії та Південній Кореї".

(Вікіпедія)

Діда Гната поселили в готелі на обмежений термін. Проживання, триразове харчування - безкоштовно. По закінченню зазначеного терміну, за словами французького соціального працівника, який влаштував дідові Ігнату співбесіду, дід мав або вирушити в інше місто Франції, де йому мали надати нове житло, або шукати його самостійно. Дід Гнат обрав третій варіант - повернувся в Україну. Але про це пізніше.

Знайомство з Провансом


Адже завтра о 7:22 я буду в Борисполі
Сидітиму в літаку і думатиму про пілота
Щоб він добре злетів і вкрай вдало сів
Десь у Парижі, а там ще трохи і Прованс

Елка, "Прованс" (2011)

Дід Гнат добирався до Провансу автобусом. І подорожував Провансом теж автобусами, а ще потягами. За дев'ять днів дід відвідав три чудові міста, розташовані за півгодини їзди від Марселя, а також побував у князівстві Монако. Досі живий післясмак від цих пригод!

Старі міста з вузькими мальовничими вулицями, що зачаровують старовинними храмами, вражають майстерними фасадами будівель, ваблять затишними кав'ярнями, барами та крамничками, приводять у захват набережними і яхтами. Життя неквапливе і смачне в таких містах, як Ла-Сьота, Екс-ан-Прованс і Мартіг. А в Монте-Карло життя б'є ключем, і хочеться закласти свою долю, грати відчайдушно, щоб обов'язково виграти і залишитися тут назавжди.

Додому


Будь-яка подорож рано чи пізно закінчується. І діда Гната потягнуло додому. Він раптом відчув аромат справжнього українського борщу, за яким скучив у Франції. Знову три дні на дорогу, і ось дід Гнат нарешті в Сумах! Перше, що зробив дід, увійшовши до хати, - це привів себе до ладу після виснажливої дороги та приготував обід - зварив фірмовий, дідівський, борщ і протушкував таку ж фірмову курку.

Як знайти шлях додому? А його й не треба шукати - він, цей шлях, наче ген, наче чип, наче компас-маяк, закладений у серці кожного українця.

28
Комментариев
0
Просмотров
1543
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.