«Живи та працюй в Україні!» – реальний шанс знайти роботу

ВС 14 декабря 2017 в 12:20
8 грудня Сумський міський центр зайнятості спільно з будівельно-господарським гіпермаркетом «Епіцентр К» у рамках Всеукраїнського соціального проекту «Живи та працюй в Україні!» провів виїзний ярмарок вакансій. Символічно,  що акція стартувала одночасно у 30 містах України.

На багатолюдному майданчику – біля центрального входу в гіпермаркет «Епіцентр К» -  8 грудня об 11 годині розпочався виїзний ярмарок вакансій. Мета заходу – привернути увагу сумчан до можливості отримання роботи на підприємствах нашого міста, а для роботодавців – гарна нагода презентувати своє підприємство й запросити на роботу справжніх професіоналів.

З перших хвилин ярмарку вакансій до спеціалістів міського центру зайнятості зверталися сумчани  з різними питаннями, пов’язаними із працевлаштуванням. Бажаючі мали можливість пройти профорієнтаційне тестування, отримати індивідуальну консультацію психолога, юриста, ознайомитися з повним переліком вакансій по місту, скласти резюме.

Місце проведення заходу обрано невипадково. Адже гіпермаркет «Епіцентр К» є одним з найпопулярніших закладів міста й області та має сучасну розгалужену структуру. Тут працюють не лише касири, продавці-консультанти, а й фахівці більше ніж 100 спеціальностей з вищою, середньою спеціальною освітою. Завдяки Сумському міському центру зайнятості в гіпермаркеті «Епіцентр К» працевлаштовано понад 50 осіб. А нині тут відкриті наступні вакансії: продавця непродовольчих товарів, касира торговельний зали, охоронника, фахівця відділу з безготівкових розрахунків, адміністратора.

Директор Сумського міського центру зайнятості Микола КУХТИК відзначив, що сучасний ринок праці являє собою незбалансовану структуру.

– У місті Суми більша частина зареєстрованих безробітних – це люди з вищою освітою: інженери, економісти, бухгалтери. До речі, згідно статистичних даних наше місто займає другу позицію по Україні, де левова частина пошукачів роботи має диплом про вищу освіту. А роботодавці, як правило, шукають спеціалістів робітничих професій, – зазначив Микола Кухтик.

За інформацією Сумського міського центру зайнятості, у місті заявлено близько однієї тисячі вакансій.  Сьогодні найбільшим попитом користуються водії, електрогазозварники, електрики, слюсарі, ряд будівельних професій. Не вистачає спеціалістів у сфері побуту й торгівлі - перукарів, кондитерів, продавців, тому на базі центру зайнятості проходять перенавчання безробітні сумчани на ці затребувані спеціальності. Упродовж поточного року такі курси пройшли більше ніж 400 осіб, й 98% з них працевлаштовані на відповідні робочі місця.

Ситуацію на ринку праці ускладнює масовий виїзд українців за кордон у пошуках роботи та кращої долі. Й нині роботодавці зітнулися з гострим дефіцитом висококваліфікованих спеціалістів з робітничих професій.

Як відзначає директор Сумського міського центру зайнятості Микола КУХТИК, роботодавцям варто зробити висновки й намагатися створювати привабливі умови для персоналу. Звичайно, у першу чергу  це стосується розміру заробітної плати.

Партнером ярмарку вакансій виступила й Сумська міська рада. Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ольга ВОЛОШИНА повідомила що у навчальних закладах Сум започаткована профорієнтаційна робота. Як відзначила посадовниця, школярі міста мають отримувати різносторонню інформацію про актуальні тенденції ринку праці, про навчальні заклади Сумщини.

– На жаль, цінності й пріоритети у нашому суспільстві змінилися, й нині після 5-річного навчання у виші молода людина не має змоги знайти перше робоче місце, – підкреслює Ольга Волошина, – як показує практика, багато випускників інститутів схиляються до необхідності отримувати престижну робітничу  спеціальність з подальшим працевлаштуванням.

Заступник директора Сумського міського центру зайнятості Галина ДИХНІЧ відзначила, що триває співпраця з Департаментом соціального захисту населення. Ця установа направляє в центр учасників АТО на проходження психологічного тесту з метою навчання на отримання професії водія або підвищення чинної категорію на «Д», «С».

Довідка

У базі Сумського міського центру зайнятості налічується 793 вакансії.
Серед них: 467 одиниць – для робітників, 240 місць – для службовців, 86 – для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки.

Упродовж січня-листопада 2017 року до Центру звернулося 1 485 роботодавців, які подали відомості про 8 022 актуальні вакансії. За сприяння Служби зайнятості 78% роботодавців знайшли кваліфікованих спеціалістів.

Протягом поточного року послугами Сумського центру зайнятості скористалися 6 557 зареєстрованих безробітних. З них працевлаштовано – 2 406 осіб, у тому числі 32 людини започаткували власний бізнес за рахунок отримання одноразової виплати допомоги по безробіттю.

Сумський міський центр зайнятості
вул. Степана Бандери, 45,
м. Суми, 40009
тел: +38(0542)-60-15-23,
+38(0542)-60-10-63, (0542) 60-15-22,
факс(0542) 60-15-28
Е-mail: pm@mcz.socz.gov.ua


ІД

Олена Шевченко

4
Комментариев
0
Просмотров
2032
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.