Україна в огні. Батуринський хрест - поезію про війну презентували у Сумах

ВС 25 октября 2017 в 17:00
В бібліотеках міста і області постійно оновлюються розділи про героїв Майдану та АТО, у яких сумські автори презентують твори героїчного літопису сьогодення.

У поетичній збірці «Україна в огні. Батуринський хрест» Олександр БРИЧЕНКО, звертається до драматичних подій новітньої української історії. Поезія для сумчанина - покликання душі, а основна його діяльність — це робота у відділі інструментального виробництва на ПАТ Сумське НВО.

Автор патріотичного видання переконаний, що існує нерозривний зв'язок між подіями Майдану 2014 року, російською анексією Криму та військовою агресією на сході нашої країни. Революцією гідності український народ заявив на увесь світ про свої нестримні прагнення до демократичних, європейських цінностей.

У збірці поруч з публіцистичними нарисами, віршами Олександр Бриченко публікує власні фото з Майдану Незалежності, де він перебував в кінці лютого 2014 року. На нього велике враження справив дух козацького волонтерства, братерства й свободи, що панували тоді на Майдані.

— Неможливо забути жертовні смерті героїв Небесної сотні, — відзначає сумчанин, — багато з тих, хто пройшов випробування подіями на Майдані, відразу пішов воювати в АТО. Цим українцям-патріотам, які зробили свій сміливий вибір, присвячений кожен рядок моєї книги:
І буде жити Україна,
Поки такі в ній є сини,
Що, не ховаючись за спини —
Воюють з військом сатани.

На обкладинці збірки зображений Батуринський Хрест — символ правічного прагнення наших громадян до свободи, соборності української держави. На сторінках видання цитуються уривки з поезій Василя СТУСА, Тараса Шевченка, де оспівується тема сили духу свободолюбних українців.
Олександр Бриченко додає, що взятись за перо його спонукала ще й цілковита байдужість певної частини українського суспільства до проблеми обороноздатності країни. Він вважає, що цій частині суспільства прийшов час прокинутися, бо є реальна загроза опинитися в довічному рабстві, а в світі немає жодного щасливого раба.

—На сторінках збірки є вірші-присвяти сумчаним, які віддали життя за волю і незалежність української землі: герою Небесної сотні — Олексію БРАТУШЦІ, наймолодшому кіборгу — Сергію ТАБАЛІ, сержанту, загиблому під Старобільськом — Ігорю ЗАВАЛЬНОМУ, бійцю батальйону «Донбас», представнику українського козацтва — Андрію РЕУТІ, бійцю добровольчого полку «Азов», що загинув, рятуючи товариша — Ігорю  ГОЛЬЧЕНКО та багатьом відомим й невідомим героям нашого часу.

В творчих планах сумського автора, видання книги нарисів, віршів та оповідань під назвою «Незалежна Україна» та створення документально-публіцистичного нарису про 18-річного сумчанина Сергію Табалу. Цей хоробрий воїн світла увійшов в історію, як наймолодший захисник Донецького аеропорту. У новій книзі будуть опубліковані спогади рідних загиблого героя дідуся Сергія Яковича, бабусі Людмили Анатоліївни та його бойових побратимів по Майдану і АТО.
 
Олена Шевченко
53
Комментариев
0
Просмотров
62782
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.