У Сумах відбувся концерт Оксани Скоробагатської «Кохати сильніше»

ВС 05 марта 2019 в 17:03
1 березня у Конгрес-центрі СумДУ відбувся  концерт талановитої, яскравої співачки, учасниці театру поетичної пісні La Chanson Оксани Скоробагатської у супроводі гри на гітарі Сергія Городничого та неймовірної скрипалі Тетяни Сурган, під назвою «Кохати сильніше». 
Він складався з двох відділень. В першому вона виконала пісні, музику до яких написала сама. Серед авторів віршів: Ліна Костенко, Йосип Бродський, Ірен Роздобудько, Костянтин Вихляєв, Вадим Седов, Гилберт Честертон, Ірина Евса, Бахит Кенжеев, Андрій Анпилов. Загалом на концерті прозвучали композиції на різні теми: філософські, духовні, ліричні, романтичні, дитячі, про зиму, яка вже минула, а також про відомих особистостей. Серед них слід виділити пісню Оксани на вірші Костянтина Вихляєва, присвячену Єдіт Піаф, яку співачка виконала в неповторній манері з деякими  нотками, притаманними самій французький шансоньє. Яскравою прикрасою вечора стали композиції, присвячені зимі, що прозвучали у теплій, чуттєвій манері, подарувавши кожному глядачеві магію пори року, яка нещодавно минула. Крім того, філософська пісня на вірш української  поетеси Ліни Костенко «Крила» змусила присутніх у залі  замислитись над сенсом життя. Порадувала співачка і композиціями,  присвяченими рідним Сумам та чарівному місту Київ, а також безтурботному періоду життя – дитинству. Приємним подарунком стала і пісня, присвячена дружбі, написана для чоловічого голосу, яку  вона виконала у неповторній і щирій манері. Деякі з пісень прозвучали у дуеті з Сергієм Городничим, що доповнило яскраву палітру вечора. У другому відділенні концерту співачка виконала пісні Надії Сосновської, Володимира Висоцького, Марусі Митяевої, Булата Окуджави, Сергія Труханова, Ольги Качанової  та інших. Оксана вважає, що поетична пісня звертається до кожного серця особисто, тобто до персональної глибини кожної людини, і в тому велике душевно-терапевтичне призначення поетично-музичного мистецтва. Виконавиця запропонувала сприйняти концерт як своєрідний психологічний квест по території людської душі і мандрівку по тонким світам поетичних рядків. Кожному з присутніх було приємно почути композиції, які прозвучали, як гімн красі і щирості, а вбрання  виконавиці і талановита гра на гітарі і інших інструментах подарували справжній весняний  настрій. До того ж перед початком концерту охочі мали змогу за помірну ціну придбати диск з пісням Оксани Скоробагатської.



В цілому концерт пройшов в теплій, затишній, творчій атмосфері, подарувавши гарний настрій та емоції та зібравши вщент переповнену залу глядачів. Серед них друзі, колеги та поціновувачі творчості  талановитої, яскравої  виконавиці, які з вдячністю і любов’ю дарували їй квіти.

Оксана Скоробагатська, співачка, учасниця театру поетичної пісні La Chanson:
«Цей концерт присвячений і початку весни, і взагалі дуже великій  темі: як у цьому житті любити, де черпати джерело кохання, як навчитися прощати, як не забувати,  що в кожному з нас живе  внутрішня дитина, що прагне радості буття. І взагалі цей концерт був задуманий мною, як експеримент. На протязі вечора прозвучать пісні, написані, як десять років, так і місяць тому назад. Ініціатором появи театру поетичної пісні  La Chanson є Віктор Сараватський. До його складу входить Яна Шафріна і Сергей Городничий, ми разом вже 20 років. Кожен з нас є автором і виконавцем пісень, з якими ми виступаємо на концертах, як сольно, так і ансамблем. За ці роки запам’яталося щире спілкування, спільна творчість, народження нових композицій, а також чудові мандрівки на різні фестивалі у різні країни та міста, знайомства з іншими авторами, бардами, поетами. Так, з концертами ми виступали у Києві, Дніпрі, Житомирі, Винниці, декількох містах Польщі, у Мюнхені (Германія), Празі (Чехія). Мені дуже подобається інтелектуальна пісня, вона може бути, як дуже простою, так і складно, але в ній обов’язково є глибокий поетичний текст і закладено великий зміст. Це як книга, в якій кожна людина відкриває щось для себе. Саме таку пісню я беру собі в репертуар або люблю слухати. Композиції, які ми виконуємо, знаходимо серед української і російськомовної поетичної пісні, а також шукаємо у європейській поетичній пісні, робимо переклади. Нам дуже подобається європейська інтелектуальна пісня. У своїх композиціях ми піднімаємо теми, які стосуються сенсу життя, любові і дружби, а також філософські, які вчать тому, як не зламатися у цьому житті та бути життєстійким. На творчість мене надихає бажання щось змінювати в собі та навкруги себе. Наш концерт буде цікавий для людей, які люблять поетичну пісню і занурюються в неї, щоб винирнути оновленими. Крім того, у нас є випущені музичні альбоми, які на сьогоднішньому заході може придбати кожен охочий.  Коли я була маленька у моїй родині слухали Булата Окуджаву, тріо «Меридіан», Нікітіних. Мені дуже подобалися їх пісні та інтонація, тому коли мені виповнилося 14 років, я навчилася грати на гітарі, а в 16 прийшла на перший кастинг авторської пісні у Сумах.  З цих пір почалася моя творчість. Окрім музичної діяльності я викладаю психологію у Сумському державному педагогічному університеті імені А.С.Макаренко. А у планах на майбутнє – продовжувати писати та співати пісні, та далі створювати той купол смислів, під яким душа буде рости».

Підготувала: Анастасія Літвіненко

Фото: Дмитро Симонов


52
Комментариев
0
Просмотров
2585
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.