Творчий вечір Ігоря Березюка під назвою «Всесвіт майстра» відбувся у Сумах

ВС 11 февраля 2019 в 17:00
9 лютого у Агенції промоції «Суми»  відбувся творчий вечір відомого, талановитого і  самобутнього   митця,  нашого земляка, який в теперішній час живе  і працює в Харкові,  Ігоря Березюка  під промовистою назвою «Всесвіт майстра».  Концерт  був  присвячений пам’яті космонавта, генерал – майора  Леоніда  Каденюка.  Вечір розпочався з традиційного запалення свічки за цю людину. Після чого автор прочитав вірш «Кожний обирає по собі»,  присвячений філософському сенсу буття  та  розповів  про свій творчий  шлях, про  християнську позицію  та   роздуми про життя, а також   продекламував  поему «Серед людей», яка подарувала присутнім відчуття душевності і гармонії.  Крім того, він поділився враженнями  свого перебування  на Майдані  та виступами перед воїнами АТО, а також тим, що навчався в одній школі з Героєм України Олександром Оніщенко. Великий вплив на нього має філософське бачення світу  Григорія  Сковороди,   яке  йому дуже близьке,  а також знайомство з письменником Сергієм Жаданом і захоплення творчістю Висоцького. При цьому цікаві  розповіді автора супроводжували його пісні, які мов у калейдоскопі змінювали одна одну. Слід наголосити, що його музична творчість не менш багатогранна і захоплююча, ніж все його життя. У ній ліричні і філософські теми переплітаються з військово-патріотичними. А його пісні, присвячені коханню, манерою виконання дуже схожі на балади нашого земляка Дениса Давидова. Так, пісні «Я впізнаю в собі», «Чуєш, як небо сходить дощем», «Проростаю тобою» зачаровують своєю душевністю, огортають неповторною магією чуттєвості, світла і ніжності та довго не відпускають із свого полону. Є в репертуарі Ігоря Березюка і військові композиції. Так, пісня «Самурай», присвячена цілком реальному герою – бійцю  з таким же позивним, який воює в зоні АТО і якому вона дуже сподобалася. Крім того, його «Гімн козацькому полку» та «Підійміть мої крила» закликають кожного не здаватись і не схиляти  перед ворогом  голову, а рішуче відстоювати нашу Батьківщину і її територію. Дивовижним є й те, що його патріотична тематика поєднана червоною стрічкою із «Запорізьким маршем» сліпого бандуриста  Євгена Адамцевича. Серед інших  прозвучали на вечорі і багато пісень на різні життєві і філософські теми, які автор виконав у неповторній манері Володимира Висоцького. В цілому в кожній із пісень Ігоря Березюка є свій  сенс, вони зігрівають душу, дарують надію на краще, дають можливість відволіктися від буденності та  поміркувати про життя, а ще пронизані світлою енергією Всесвіту, яку він дарує кожному. Крім того, він багатогранна людина і близько 30 років займається оздоровленням по системі Порфирія  Іванова, а також  йогою.

До ще однієї сторони цієї особистості можна віднести його захоплення підводною Одиссеєю Жак-Ів Кусто, яку він передає у своєму живопису, змальовуючи дельфінів, гігантських черепах та інших жителів морських глибин на своїх батиках. До того ж у молоді роки він також здійснював морські подорожі на підводному човні. Одна з них ледь не коштувала йому життя. Про це він розповідає у фільмі «Березюк  з Альфа Центавра», який був знятий у 1991 році ТК «Тоніс» та навіть отримав престижну премію. Він був продемонстрований присутнім під час творчого вечора, які і фото картин і батику, створені автором у різний період творчості.



Не менш цікавою була розповідь Ігоря Березюка про перший музей уфології в Україні,  який був заснований ним у Харкові  та увійшов у п’ятірку кращих музеїв космонавтики.  Ідея його створення  прийшла йому  уві сні.  В ньому два прибульці спочатку запросили його  у захоплюючу подорож на Урал, а потім попросили  зробити  космічний музей  для дітей,  який став відомий на весь світ. Неймовірним є і конструкторські здібності Ігоря Березюка, які він втілює у власними руками збудованих моделях  космічних апаратів і супутників, які становлять експозицію його музею. А модель  корабля «Буран» до чотирьох метрів заввишки  навіть розташована у дворі планетарію у м. Одеса. До того ж свою захопленість творчістю Мікеланджело він передає у власноруч створених скульптурах, які також розміщені у його музеї. За особистий внесок у космічну галузь Ігоря Березюка було нагороджено медаллю Павла Поповича.  Під час творчого вечора він поділився історією свого знайомства з першим космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком. Останній зазначив, що наша область  гідна  мати  власний  космічний  центр. Тож, пан Ігор має сподівання, що попрацює і в цьому напрямку, створивши у нашому місті планетарій.  Виконавець є також волонтером і після концерту кожний міг долучитися до благодійного збору коштів для бійців  92 бригади, які захищають нашу Батьківщину  в  зоні АТО.  Крім того, він  анонсував, що його концерти у місті Суми будуть проходити і в майбутньому.

Нам вдалося поспілкуватися з автором пісень та виконавцям, а  також неординарною особистістю  Ігорем Березюком і взяти у нього інтерв’ю.

r.: З чого розпочалася Ваша творчість, як з’являлися перші пісні?
І. Б.:
З закоханості, у школі мене надихали поезія і пісні Висоцького та Окуджави і в 9 -10 класі  з’явилися мої  перші вірші.  

r.: Що Вас надихає на творчість та дарує сили на  працю?
І. Б.:
  Надихає на творчість любов до Бога, до природи, до краси нашої України, до людей.  Я зараз роблю велику модель космічного корабля, і коли беру до рук інструмент і починаю працювати, то відразу відчуваю  натхнення.

r.: Яким темам Ви присвячуєте свої пісні?
І. Б.:
  Всьому, що мене хвилює: темі  любові, яка проходить через мою лірику,  філософським темам.  Крім того, зараз у нас скрутний і складний час, оскільки іде війна, тому багато своїх пісень я присвячую любові до Батьківщини і боротьбі за її свободу і незалежність.



r.: Що  Вам  найбільше запам’яталося за роки праці?
І. Б.:
  Це мої злети і падіння, мандрівки  і боротьба  Майдана, а також  поїздки в АТО в якості волонтера,  це успіхи у творчості, зустрічі з моїм глядачем і слухачем, музей космонавтики, який я побудував у Харкові, а також спілкування  з видатними людьми нашої епохи, нашої України.

r.: Чи бувають у Вас моменти, коли зовсім не працюється, як Ви долаєте творчу кризу?
І. Б.:
  Буває депресія,  як і в природі, коли  зима мені сумно, тому що сонце  завжди за хмарами, але прийде весна,  воно вийде і все пройде.

r.: Який музичний жанр є Вашим улюбленим, хто є Вашими улюбленими виконавцями?
І. Б.:
  Мені пощастило виступати з Макаревичем і у мене є записи його пісень. Я вихований на бардах, тому це є моїм улюбленим музичним жанром. Серед виконавців мені, перш за все, подобається Володимир Висоцький.

r.: Де можливо знайти Ваші пісні, чи є у Вас музичні альбоми?
І. Б.:
  У мене вийшло чотири  музичних альбоми, мої пісні також можна знайти у Інтернеті. Крім того, я лауреат кількох українських і республіканських конкурсів авторської пісні. Також   я пишаюсь тим, що мої пісні співає Дитячий хор телебачення і радіо.

r.: Де  найчастіше у Вас відбуваються концерти?
І.Б.:
Минулого року я багато раз їздив в  АТО і виступав на блокпостах у Мар'їнці, Авдіївці, Красній Талівці, об’їхав з концертами  дуже багато міст та містечок Луганської і Донецької області, а також  Західної України.



r.: Що означає бути патріотом своєї держави?
І.Б.:
Це любов до рідної країни.

r.: Що  запам’яталося найбільше, коли Ви перебували в зоні АТО?
І.Б.:
Запам’яталися зустрічі  і дивовижні  історії бійців, а також хвилини, коли  тобі кажуть, що ти можеш бути на прицілі у снайпера, запам’яталися вибухи, а також  люди і цивільні, і військові. Загалом  після цього вже інакше дивишся на світ, на Україну, на культуру.

r.: Які  плани на майбутнє, чи плануєте  Ви у найближчий час випустити книгу?
І.Б.:
Я написав кілька сторінок своєї книги. Це будуть історії про все дивовижне, яке я побачив і відчув.

r.: Для якої аудиторії Ви створюєте свої пісні, кому вони перш за все є цікавими?
І.Б.:
  Для дітей і взагалі для всіх небайдужих людей.

Підготувала: Анастасія Літвіненко
57
Комментариев
0
Просмотров
4092
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.