Сумському обласному осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України - 25 (Фото)

Наташа Акулова 23 февраля 2017 в 17:00
У січні далекого 1991 року майстри професійного народного мистецтва Сумщини об'єдналися і створили Сумський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Тоді їх було усього п'ятеро.



Мета, яка була поставлена перед Осередком, -  згуртувати народних майстрів, які сприяють відродженню та збереженню ремесел нашого народу, а саме Сумського региону, передавати свої теоретичні та практичні знання майбутнім поколінням. І митцям це чудово вдається.
Сьогодні, коли осередок святкує свій 25-річний ювілей, до його складу входить вже 41 майтер. Це майстри народного мистецтва, професійні художники та мистецтвознавці, які займаються різними видами і жанрами народної творчості: кролевецьке перебірне ткацтво, гончарство, різьблення по дереву, вишивка, моделювання елементів одягу на основі народних традицій, писанкарство, плетіння з соломи і лози, витинанка, вибійка, народний живопис, скульптура, вироби з бісеру, ткання крайок та серветок тощо.



Великий внесок у розвиток народного мистецтва Сумщини зробив Сумський художній музей. "З 1981 по 2001 р. у нас був музей декоративного мистецтва. Якби наші майстри не ходили до цього музею, не бачили всі ці старовинні вишивки, рушники, різьблення по дереву, вони, напевно, не зробили б такого великого кроку вперед, - розповідає Людмила ФЕДЕВИЧ, завідуюча відділом декоративного мистецтва музею ім. Н. Онацького. - Таких музеїв не було в інших містах. На жаль, він розташувався в церкві і її треба було віддавати віруючим. Досі ще не знайшли приміщення для того, щоб відновити діяльність музею".



Митці Сумщини працюють над своїми творами, а от голова Осередку дуже занепоєний тим фактом, що влада області і держави перестала звертати на них увагу. "Сьогодні повністю урізане фінансування, майстри, за виключенням 2-3 виставок на рік, працюють "в стіл", - з гіркотою в голосі констатує Віталій Шум. - Деякі ремесла Сумщини на сьогодні вже втрачені, деякі стоять на грані зникнення. Ми не опускаємо рук, стукаємо в усі двері, пишемо, просимо... Але я хочу, щоб виставка, яка нещодавно закрилася, не виявилася останньою. Хоча ми не зупиняємося, ми не перестаємо творити".



На літо запланована традиційна щорічна виставка у  художньому музеї "Кращий твір року" з майстер-класами та творчими зустрічами; участь у виїзних тематичних заходах, присвячених державним святам та знаменним датам...

А далі? Далі, сподіваємось, буде...

 
49
Комментариев
0
Просмотров
8679
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.