Положій відмовляється від премії, але запрошує сумчан на творчий вечір

ВС 07 декабря 2016 в 17:30
Письменник і журналіст чекає всіх не байдужих до його творчості
2 грудня оголосили переможців обласної літературно-краєзнавчо-мистецької премії ім. Пилипа Рудя у 2016 р. Одним із переможців став головний редактор "r" Євген ПОЛОЖІЙ.

r: Розкажіть про деталі цьогорічної премії ім. Пилипа Рудя. Скільки було номінацій і хто переміг?
Євген Положій:
Нагорода надавалися у 4-х номінаціях: "художня література" - Євген Положій за роман "Іловайськ", "журналістика" - заступник редактора газети "Голос Посулля" Жанна Абаровська, "мистецтво" - народний аматорський театр Конотопського міського будинку культури "Зоряний", "краєзнавство" - вчитель історії Сумської гімназії № 1, завідувач музею полковника Г. Кондратьєва Микола Карпенко.

r: Скільки складає премія?
Є.П.:
Премія складає близько 5 тис. грн., якщо вирахувати податки, то на руки дають 4300 грн. Гроші планую витратити на книги для "Книжкової сотні", яка базується у Львові, потім книги підуть у військові шпиталі, бібліотеки, які знаходяться у зоні АТО, і т.д. Єдина прикрість у всьому цьому - особа безпосередньо Пилипа Рудя, ім'я якого носить премія. Він працював на більшовиків, приймав безпосередню участь у колективізації, а значить, був серед тих, хто винен у Голодоморі. Премію започаткував Сумський обком комсомолу, що не дивно, але в 90-х її скасували. Проте, за часів Чмиря-Януковича у 2012 р. імя Рудя знову спливає у вигляді цієї премії. Я звернувся з листом до Сумської обласної ради - премію терміново потрібно перейменувати, інакше вона мені не потрібна.

Саме про це я написав у своєму листі до голови облради Володимир Токаря, який виклав на своїй сторінці у ФВ.

"Отже, друзі, ніколи не знаєш, де знайдеш, а де - загубиш. Не встигли вщухнути оплески з приводу відзнаки "Іловайську" премією ім. П. Рудя, як мені одразу ж розказали, ким він був і чим займався. А займався він справами негарними. Як взагалі може існувати премія імені такої людини на Сумщині в наш час? Чому її не відмінили, не перейменували, зрештою? Хтозна. Тепер от виникла така дурна ситуація: переможців уже оголосили, але погоджуватися в такому варіанті не можна. Тож я написав листа на ім"я голови Сумскьої облради, депутатам та членам відповідної комісії. Листа додаю, коротко зміст такий: прошу переголосувати і премію-2016 перейменувати на імені Івана Багряного на найближчій сесії облради. Якщо ні, то своє лауреатство скасовую. Ну, неправильно це - вписувати в один рядок людину, що приймала участь у колективізації і обслуговувала тих, хто вчиняв Голодомор - і тих, хто загинув за Україну. Тому і звертаюся до депутатів: давайте виправимо те, що можемо, а що не можемо ми - поправить Господь. Прошу підтримати мене в цьому, деталі - в листі.

Голові Сумської обласної ради
Токарю В.М.
Депутатам Сумської обласної ради
Членам комісії з присудження премії ім. П. Рудя
Письменника Положія Є.В.
050 327 42 58

Звернення
Шановний Володимире Миколайовичу, шановні депутати Сумської обласної ради, шановні члени комісії! Щиро дякую за те, що ви відзначили мою літературну працю – роман «Іловайськ». Сприймаю премію як відзнаку від усієї громади Сумщини не мені, письменнику, а тим бійцям, які віддали своє життя та здоров'я під Іловайськом, в Донецькому та Луганському аеропортах, під Дебальцево, на інших ділянках цієї неоголошеної війни. Тому гроші з цієї премії я планував витратити на закупку книжок для волонтерської «Книжкової сотні» для подальшої передачі у військові шпиталі, бібліотеки, що знаходяться в зоні АТО і т.п.
Але є одне «але». Сумські історики та краєзнавці звернули мою увагу на діяльність людини, чиїм іменем названа ця премія Сумської обласної ради. Ось що говорить про Пилипа Рудя Вікіпедія: «…Пилип Рудь готує серію репортажів із районів Чернігівщини та Сумщини, де влада в цей час проводила масові вбивства голодом. Працює згідно з політичною лінією комуністів, які приховували Голодомор. За спогадами колег, 22-річний юнак особисто брав участь у приборканні голодних бунтів українських селян… Був редактором газети Буринського цукрового заводу «За більшовицькі темпи», робота якої була також інтегрована в голодоморні акції». Цю інформацію підтверджують і сумські краєзнавці та історики.
У мене виникає запитання: як взагалі ім'ям такої людини може бути названа премія Сумської обласної ради? Невже серед наших земляків – літераторів і журналістів – немає більш достойних?
Витоки премії - в радянському минулому. Премію заснував Сумський обком комсомолу, але в 90-х рр. її дія була припинена, що, погодьтеся, цілком логічно. Як же знову з'явилася премія імені Пилипа Рудя? А дуже просто: її дію Сумська обласна рада поновила за часів президентства Віктора Януковича, коли всю владу на Сумщині контролювала Партія регіонів і особисто голова Сумської ОДА Юрій Чмир.
Шановний голово Сумської обласної ради, шановні депутати і члени комісії! Я не можу нехтувати високою честю, що ви мені надали від імені громади Сумщини, заради порожніх гучних слів і сумнівної слави. Це було б зухвало і несправедливо по відношенню до тих людей, які мене рекомендували і підтримували. Але, в той же час, я принципово не можу погодитися отримати премію імені людини, вчинки якої приносили шкоду Україні, премію, яку заснував обком комсомолу і відновили люди, проти антидержавної діяльності яких я завжди виступав як журналіст і громадянин. І найголовніше: за жодних умов не можуть стояти поруч, в одному рядку, прізвища антиукраїнських діячів - і воїнів, які загинули, захищаючи Україну.
Впевнений, такої ж думки дотримуються багато краєзнавців, істориків і літераторів Сумщини, і всі вони підтримають наступну пропозицію: скасувати премію ім. Пилипа Рудя-2016, а замість неї оголосити премію нашого славетного земляка, письменника Івана Багряного. Такий крок буде правильним, логічним, патріотичним. Пропоную на найближчій сесії Сумської обласної ради внести це питання до повістки дня і прийняти рішення.
До цього моменту прошу жодних офіційних дій стосовно вручення мені премії не здійснювати. У разі, якщо з якихось обставин назва премії не буде змінена, прошу комісію прийняти цей лист як мою заяву про відмову від цього лауреатства. А гроші на книжки для поранених ми якось назбираємо.
Прошу колег, фахівців, політиків, всіх небайдужих до цього тонкого (в якому й сам розібрався не відразу) питання людей підтримати цю ініціативу листами до Сумської обласної ради, зверненнями до своїх депутатів, публічними виступами. Давайте виправимо те, що в наших силах.

З повагою, Євген Положій, письменник, журналіст
6.12.2016 р."


r: Чи будуть ще презентації у цьому році?
Є.П.:
Так, заключна цьогорічна презентація або, скоріше, творчий вечір відбудеться у Сумській муніципальній галереї 8 грудня. Початок о 17.30. Запрошую усіх бажаючих!

Досьє
Євген Положій - український письменник, журналіст, головний редактор газети "Панорама".
Автор романів "Потяг", "Риб'ячі діти", "Іловайськ", "5 секунд, 5 днів" та ін. Мешкає в Сумах. Його захоплення - читання та подорожі.
Одружений, має 4 синів.

Євген Положій чекає на вас у четвер, 8 грудня о 17.30 у Сумській міській галереї
60
Комментариев
0
Просмотров
2756
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.