Дмитро Буйвал про історію виникнення живих скульптур у Сумах (Фото)

Наталия Самолюк 20 марта 2017 в 17:00
Ексклюзивне інтерв'ю засновника студії «Артіль Міф»
Про специфіку роботи живих скульптур, ідею започаткування даного виду вуличного мистецтва у Сумах та про гримування персонажів r розповів Дмитро Буйвал, творець студії «Артіль Міф», яка уже 5 рік працює над створенням своєрідної атмосфери у місті.



R: Як зародилась ідея створення живих скульптур?
Дмитро Буйвал:
У дитинстві я побачив даний вид вуличного мистецтва по телебаченню. До моменту створення «Артіль Міф» я займався театром вогню. Згодом, я вирішив втілити у життя ідею створення живих скульптур у Сумах. Я почав досліджувати цю культуру, і, виявилось, що в Україні прийнято створювати персонажі-копії відомих людей, таких як Тарас Шевченко чи Леся Українка. Наша команда почала експериментувати з надією створити щось нове та нікому невідоме. Саме так у сумських живих скульптур з’явився стиль «Стім-панк».

R: Скільки персонажів «живе» у «Артіль Міф»?
Д.Б.:
Наразі у нас готові 20 персонажів, які створювались протягом 4-х сезонів, проте нам не вистачає акторів.

R: Як відбувається процес гримування?
Д.Б.:
Усе залежить від кольорів. Я почав шукати рецепт гриму, який найбільше підходить для наших унікальних персонажів. На сьогодні у нас є власна технологія гримування акторів. Основою білого кольору є діоксид титану, який за хімічними властивостями є нейтральним. Він і є основою загального гриму. Перед початком гримування персонаж переодягається, п’є каву, збирається із думками та продумує гру тіла. Потім наноситься захисний крем для обличчя та шкіри, після чого персонаж стає скульптурою за допомогою кісточок для макіяжу різного розміру. Грим наноситься пошарово. Зазвичай, час нанесення коливається від 15 хвилин до півтори години, це залежить від складності образу. Також існує велика кількість бронзових відтінків.



R: Що для Вас означає цей вид мистецтва?
Д.Б.:
Мені дуже подобається дивувати людей. Я переконаний, що цей світ потребує створення власних казок.

R: У чому особливість сумських живих скульптур?
Д.Б.:
Особисто мені відомі назви 20 українських студій, у яких присутні персонажі ангелів, у нас – жодного. Також ми дуже рідко працюємо на замовлення. Був випадок, коли спеціально на весільну зйомку створили персонаж древньогрецької богині шлюбної вірності Конкордії. Також кожен персонаж «Артіль Міф» має свою історію. Ще одна особливість – сумські живі скульптури рухаються. Маю таку мрію – з’єднати історію кожного персонажу та організувати власний спектакль.

R: Сумські живі скульптури гастролюють?
Д.Б.:
Так, ми відвідуємо як і обласні центри України: Львів, Одеса, так і районні центри. На фестивалі вуличного мистецтва у Дніпропетровську 2015 року ми зайняли 2-ге місце. На виграні кошти орендували студію. На другому році існування «Артіль Міф» організували невеличкий міні-тур, у якому відвідали 3 обласних центри. Наступного року тур був масштабнішим – ми відвідали близько 20-ти міст-тисячників. У Львові та Одесі даний жанр вуличного мистецтва досить розвинений, проте у їхніх персонажів відсутня театральна гра.

R: Як на рахунок виступів за кордоном?
Д.Б.:
Наш персонаж «Срібний губернатор» особливий: він має нахил менше 45 градусів, виступав у Кореї. Також персонаж «Містер Стім» гастролював у містах Лівану.

R: Які плани на мабутнє?
Д.Б.:
Ми плануємо активніше приймати участь у різноманітних фестивалях вуличного мистецтва. Окрім того, працюємо над створенням власного фестивалю у рамках міжнародного фестивалю вуличного мистецтва. Ми плануємо провести його влітку, 28-30 липня, у дитячому парку «Казка». Запрошуємо всіх вуличних артистів, які віддають шану жанру та вносять свій вклад у його розвиток, а саме: мімів, акторів лялькового театру та екстрім театру, фокусників, вуличних музикантів. У нас не буде призового фонду, проте автор скульптури Харитоненка погодився створити авторські скульптури, висота яких буде 27 см, як і у всім відомого «Оскара». Ці скульптури будуть нагородами для творчих колективів.  Лозунг фестивалю, як і родини Харитоненків один: «Трудом величаюсь».
 
51
Комментариев
0
Просмотров
6615
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.