Чилдрен кинофест подвел итоги в Сумах (Фото)

ВС 14 июня 2017 в 16:00
Юлія Шкодкіна - регіональний координатор заходу розповіла про фестиваль
З 27 травня по 4 червня діти із 21 міста України у рамках "Чілдрен кінофест-2017" безкоштовно переглядали кінострічки й обирали серед них найкращу. Про фестиваль і картину-переможця розповіла Юлія Шкодкіна - регіональний координатор заходу вже другий рік поспіль.

r: Чому ви вирішили допомогти в організації фестивалю і які обов'язки має координатор?
Ю.Ш.:
Я вважаю кіно одним із найважливіших засобів формування культурної та освіченої людини. Навіть в інституті, де я працюю, який є економічним за профілем і ніяк не мистецьким, ми часто влаштовуємо кінопокази для студентів як спосіб неформального навчання. Тому, коли дізналася про можливість проведення Міжнародного дитячого кінофестивалю у нашому місті, одразу вирішила зайнятися його організацією в Сумах. Одна з головних задач координатора (окрім пошуку прес- та медіа-партнерів), на мій погляд, це забезпечення можливості переглянути найкращі кінострічки для дітей із соціально незахищених верств населення: дітей з особливими потребами, сиріт, дітей, потерпілих від конфлікту на сході України. Та, звичайно, проведення власне фестивалю з представленням фільмів перед кіносеансом та підрахунком голосів після кожного фільму конкурсної програми.



r: Із якими труднощами, можливо, зіштовхнулися?
Ю.Ш.:
"Непідготовленість" глядачів до деяких фільмів програми кінофестивалю, яка інколи трапляється через те, що очікування від фільму не співпадають з тим, що бачать на екрані під час перегляду. Тому ми постійно нагадуємо про необхідність перегляду трейлерів фільмів перед відвідуванням кінотеатру. Однак це поодинокі випадки і  водночас свідчення того, що у програмі фестивалю представлені не лише розважальні стрічки, а й кінороботи, які висвітлюють різні можливі проблеми соціуму, в якому зростає дитина.
Та найскладніше - це надати можливість відвідати кінофестиваль всім бажаючим,  особливо великим організованим групам, яким важко обрати зі своїх підопічних лише частину тих, хто відвідає кіносеанс.



r: А що навпаки - пройшло "на ура"?
Ю.Ш.
Цього разу вже за кілька тижнів навіть до початку підготовки з проведення "Чілдрен Кінофесту" в місті глядачі минулорічного фестивалю телефонували дізнатися, чи буде проводитись кінофестиваль у цьому році. І при відкритті електронної реєстрації на безкоштовні кіносеанси у Сумах квитки були розібрані протягом декількох годин! Це дійсно вразило. Хоча минулого року, коли "Чілдрен Кінофест" проводився в Сумах вперше, сумські глядачі також здивували своєю оперативністю, забронювавши всі квитки протягом перших днів реєстрації, проте цього року вони перевершили самих себе. У цьому сенсі, за словами організаторів фестивалю в Україні, Суми виділяються своєю активністю.

r: Чим вирізняється "Кінофест-2017" порівняно з минулими роками його проведення?
Ю.Ш.:
Цього року на фестивалі було започатковано національний конкурс фільмів, знятих дітьми від 7 до 14 років. Організаторами було отримано понад 130 заявок, серед яких відібрали 10 стрічок-фіналістів. Юних режисерів було запрошено до Києва, де вони особисто представили свої роботи перед спеціальним показом на великому екрані кінотеатру "Київська Русь". Переможця визначало професійне журі у складі режисера анімації Манука Депояна ("Микита Кожум'яка"), актриси Катерини Молчанової ("Моя бабуся Фанні Каплан") і режисера Романа Бондарчука ("Українські шерифи"). Найкращою стала анімаційна картина "Як завести котеня" 7-річної Поліни Шевченко з Дніпра.



r: Отже, підбиваючи підсумки, чия картина набрала найбільшу кількість голосів?
Ю.Ш.:
Переможцем конкурсної програми "Чілдрен Кінофесту 2017" за підсумками глядацького голосування по всій Україні, стала стрічка "Моллі Мун і чарівний підручник гіпнозу" режисера Крістофера Н. Роулі з Великої Британії. Найвищі ж оцінки від сумських глядачів отримав український анімаційний фільм режисера Манука Депояна "Микита Кожум'яка".

r: Як ви вважаєте, чим корисний цей захід?
Ю.Ш.:
На моє переконання, яке, до речі, співпадає з відгуками батьків-глядачів кінофесту, сьогодні у кінотеатрах показується не так багато фільмів для дітей, які мають повчальний і розвиваючий характер. Тому "Чілдрен Кінофест" є соціально важливим та по суті унікальним заходом, у програмі якого, окрім розважальних фільмів, представлено сучасне якісне кіно, яке показує та готує дітей до сприйняття різних проявів реального світу - як захоплюючих та надихаючих, так і несправедливих та лякаючих. А все для того, щоб діти мали сміливість протидіяти останнім проявам та змінювати наше суспільство на краще.
Ірина Білик
50
Комментариев
0
Просмотров
7782
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.