Український день провели у Сумах

ВС 20 января 2017 в 15:05
Сумське обласне товариство “Просвіта” провели черговий Український день
Цей захід був присвячений українським народним зимовим святам: зимовому календарному циклу, в основі якого полягають Різдво, Новий рік, Водосвяття. Детальніше про свята, їхнью багатовікову історію, традиції святкування і особливості кожного із них розповів Сергій П’ятаченко, фольклорист, письменник, кандидат філологічних наук.



Виявляється, до Водохреща жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо «там чорти сидять і можуть вчепитися». Натомість дівчата у посвячену воду клали калинучи коралі і вмивалися, аби щоки були рум'яними. Загалом до Водохрещ протягом всіх свят жінки не ходили по воду, це мали робити лише чоловіки.

А Різдвяні свята в Україні, за язичницькою традицією, пов’язані із культом предків, з шануванням душ померлих. Відтак, узвар і особливо кутя, які обов’язково мають бути на кожному столі – насправді є поминальними стравами.



Лунали пісні хорової капели «Гармонія» міської ради ветеранів війни та праці під керівництвом Олександри Біловол. Також виступав сімейний ансамбль Сальнікових, при цьому кожен грав на музичному інструменті та співав.  Найменшому виконавцю було всього 4 рочки.

Заходи такого типу відбуваються щомісяця. Кожне зібрання, як правило, присвячується якійсь важливій українській події: культурологічній, історичній, краєзнавчій чи народознавчій. Вже відбулися зустрічі присвячені Дню рідної мови, століттю Української національної революції, дням народження визначних земляків, зокрема, Івану Багряному та іншим важливим темам.

Дійство відбулося в актовій залі інституту прикладної фізики, за підтримки директора інституту Володимира Сторіжка.
 
Наталія Самолюк
51
Комментариев
0
Просмотров
1914
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.