4 січня багато років тому (Фото+Відео)

ВС 04 января 2018 в 11:00
До закінчення року залишився 361 день
4-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишився 361 день.
Іменинники - Анастасія, Анна, Борис, Дмитро, Єлизавета, Федір, Федотія. В М'янмі відзначають День революції, а в Конго - День пам'яті загиблих за незалежність.
Головні події 4 січня
• Померла Гертруда Польська, 1108
• Англійська революція, 1642
• Народився Ісаак Ньютон, 1643
• Перший диск Елвіса Преслі, 1954
• Дебют євро, 1999
• Бурдж Халіфа, 2010

1108 - Померла дружина київського князя Ізяслава Ярославича Гертруда, перша відома за ім'ям польська письменниця та одна з найосвіченіших жінок середньовічної Європи та Русі, яка по собі залишила молитовник, доповнений дев'ятьма десятками власноруч написаних молитв.
1494 - В Цетині (Чорногорія) видано збірник церковних пісень «Осьмогласіє» — першу книгу в південнословянських країнах, надрукована кирилицею.

Нова історія
1642 - Король Карл I віддав наказ заарештувавати лідерів непокірного йому парламенту, що стало початком революції і громадянської війни, в результаті якої Англія була проголошена республікою.
1643 - В родині дрібного землевласника народився Ісаак Ньютон, видатний англійський вчений, чиї наукові праці з математики і фізики заклали основу класичної і небесної механіки, математичного аналізу і фізичної оптики.
1863 - Джеймс Плімтон з Нью-Йорка запатентував роликові ковзани на чотирьох коліщатах.
1885 - В штаті Айова доктором Вільямом Грантом проведено першу в світі успішну операцію по видаленню апендикса.
1932 - Британським властями в Індії оголошено поза законом партію Індійський національний конгрес і заарештовано її лідера Мохандаса Ганді.
1936 - Журнал "Billboard" вперше опублікував рейтинг популярності музичних виконавців, що базується на кількості проданих аудіозаписів. На першому місці опинився джазовий віолончеліст Джо Вентурі з композицією "Stop! Look! Listen!" ("Стій, дивись, слухай!"). На сьогодні найпопулярнішими чартами є «Billboard Hot 100» і «Billboard Top 200». За результатами щорічних продажів журнал присуджує нагороди Billboard Music Awards, що відбивають (на відміну премії Греммі) не думки критиків, а популярність виконавця у США.

Новітня історія
1944 - США почали довготривалу секретну операцію з підтримки партизанських антифашистських загонів у Західній Європі - цього дня американські літаки почали скидати зброю і боєприпаси підпільникам в Італії, Греції та Франції.
1948 - Після більше 60-и років британської окупації Бірма (нині - М'янма) проголосила незалежність і стала незалежною федеративною республікою. Главою уряду обрано У Ну, що виконував обов'язки прем'єр-міністра в перехідному уряді.
1951 - В ході Корейської війни північно-корейські та китайські війська захопили Сеул.

1954 - Всього за 4 долара водій вантажівки на ім'я Елвіс Аарон Преслі записав на провінційній студії міста Мемфіс пісні «Casual Love» і «I'll Never Stand in Your Way». Любительська платівка, котру Елвіс планував подарувати матері на день народження, змінила його біографію - уже в серпні Преслі записувався на професійній студії, а друга половина 50-х і початок 60-х років в історії рок-н-ролу і молодіжної культури стали невід'ємно повязані з іменем Елвіса Преслі.
   Елвіс Преслі народився 8 січня 1935 року і ріс у злиденних умовах спочатку в рідному Тупело (штат Міссісіпі), а потім у Мемфісі, куди переїхала його сім'я. Після закінчення середньої школи Преслі влаштувався на роботу водієм вантажівки і 4 січня 1954 року 18-річний Елвіс зайшов до першої-ліпшої студії грамзапису Мемфіса і за 4 долара записав кілька пісень до дня народження матері.

   Сем Філіпс, власник студії, був вражений чистотою голосу та оригінальною манерою виконання пісень і запросив Елвіса попробувати попрацювати з оркестром. Після того, як Преслі виконав у його супроводі пісню "That's All Right", Філіпс погодився на своїй студії Sun Records за власний кошт випустити сингл Преслі, котрий практично миттєво досягнув верхніх позицій у чартах місцевих радіостанцій. Це було початком стрімкої кар'єри Елвіса Преслі.


  
   Наступного року він став популярним на всьому півдні США, і в 1955 році за 40 тисяч доларів Філіпс продав контракт з Елвісом транснаціональній звукозаписуючій корпорації RCA, для якої Преслі записав пісню "Heartbreak Hotel", яка принесла йому славу як в США, так і в Європі. Підкріпив успіх подвійний сингл "Hound Dog"/"Don't Be Cruel", а після участі у вересні 1956 року Преслі в "Шоу Еда Саллівана", загальнонаціональній естрадній телепередачі, приваблива зовнішність Елвіса і еротично-динамічна манера виконання зробила Елвіса ідолом цілого покоління.
   З 1956 по 1958 рік Елвіс Преслі був незаперчним лідером всіх музичних чартів і хітпарадів, ставши практично першим білим виконавцем, котрий добився такого успіху в традиційно "чорному" рок-н-роллі, знявся в чотирьох вдалих художніх фільмах, котрі тільки зміцнили його популярність.
   У 1960 році після демобілізації в 1960 році в чині сержанта, Преслі дещо змінив свій сценічний імідж, записав кілька романтичних балад ("Are You Lonesome Tonight?"), відмовився від гастролів і зосередився на зйомках музичних фільмів, котрих у 60-і роки було знято 27.
   В кінці 1960-х рок-н-ролл став сильно змінюватись і молодь більше не вважала Елвіса Преслі лідером цього музичного стилю. Він ще записав кілька вдалих пісень, котрі піднімались на вершини хітпарадів, але після "Burning Love" в 1972-у успіх відвернувся від Преслі. В 1973 році він розлучився і, перебуваючи в тяжкому моральному стані, пристрастився до наркотиків. Іншим його "захопленям" стала їжа. Набравши надто багато зайвої ваги, втративши зовнішню привабливість і динамічність, Преслі дав декілька концертів, котрі закінчилися повним провалом.
   Помер Елвіс Преслі ополудні 16 серпня 1977 року від сердечного удару, викликаного надмірною дозою прийнятих барбітуратів. Його було поховано в Грейсленді, в передмісті Мемфіса, і це місце згодом стало меккою фанів рок-н-роллу і прибутковим туристичним атракціоном. Через дев'ять років Елвіс Преслі в числі перших десяти чоловік увійшов до символічного Залу Слави рок-н-ролу - за своє життя він отримав 94 "золотих" синглів і більше 40 "золотих" LP-дисків.

1958 - Після 92 днів перебування у космосі, увійшов у атмосферу Землі і згорів радянський "Спутник 1", перший зроблений людиною об'єкт, що вийшов на навколоземну орбіту. 80-кілограмовий супутник рухався зі швидкістю майже 3 тисяч км/год і робив один оберт за 95 хвилин, постійно передаючи на Землю радіосигнали.
1959 - Радянська міжпланетна станція "Луна 1" стала першим космічним апаратом, що досягнув околиць Місяця, - вона пройшла на відстані 6 тисяч кілометрів Місяця і вийшла на геліоцентричну орбіту. «Луна-1» стала першим у світі літальним апаратом, що досягнув другої космічної швидкості і подолав притягання Землі.
1960 - Майже через три роки після утворення Європейського економічного співтовариства у Стокгольмі створено ще один західноєвропейський економічний союз. Австрія, Великобританія, Данія, Ірландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Португалія, Швейцарія та Швеція підписали угоду про заснування Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ). Це була відповідна реакція на відміну митних і торгових обмежень в країнах ЄЕС. ЄАВТ, на відміну від ЄЕС, було досить вільним об'єднанням, і в 1961 році до нього приєналась Фінляндія, а в 1970-у - Ісландія. В цей же час Велика Британія, Данія Ірландія та Норвегія почала переговори про входження до ЄЕС.
1960 - Неподалік міста Сан у автомобільній катастрофі загинув 46-річний французький письменник-екзістенціаліст, Нобелівський лауреат 1957 року Альбер Камю ("Посторонній", "Вигнання і царство", "Чужий", "Чума", "Міф про Сізіфа").
1970 - На лондонській студії EMI The Beetles зробили свій останній запис - вже працюючи без Джона Леннона і Рінго Старра, було записано пісню «Let It Be» для однойменного альбому.
1989 - Із Шрі-Ланки (до 1972 р. Цейлон) почато виведення індійських військ по підтриманню миру, введених на територію цієї республіки згідно з індійсько-ланкійськими угодами від 29 липня 1987 року.
1990 - Колишній панамський диктатор Мануель Норьєга, після 10-денного переховування в посольстві Ватикана, здався американським експедиційним військам. Доставлений в Майямі (штат Флорида), він був заарештований американською поліцією за звинуваченнями у торгівлі і транспортуванні наркотиків, рекеті та відмиванні грошей.

Наш час
1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з Польщею, Естонією та Китаєм. Албанія та Узбекистан визнали незалежність України.

1999 - Вперше з часів Карла Великого, що правив у 9-у столітті, в Західній Європі почала ходження єдина валюта - на торгах валютних бірж вперше почато операції з "євро", покликаною зміцнити економіку і сприяти подальшій інтеграції 11 європейських держав. На час закриття торгів співвідношення євро/долар склало 1,17. Починаючи з 1 січня 2002 року, євро увійшла і в готівковий оберт з метою замінити до липня національні валюти країн ЄЕС.

   Ідея єдиної європейської валюти країн Європейського економічного співтовариства (ЄЕС), куди в 1957 році увійшли Бельгія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Франція і ФРН, почала реалізовуватись в 1979 році, коли була створена Європейська валютна система і було введено єдину розрахункова одиницю ЕКЮ. Після підписання Маастріхтської угоди 1992 року, яка передбачала трансформацію ЄЕС в новий економічний, валютний, а у перспективі і політичний Європейський Союз, представниками 12 західноєвропейських держав було взяте зобов'язання до 1999 року знизити рівень інфляції нижче 3% і ввести єдину валюту, за стабільністю якої мав наглядати незалежний Європейський банк.
   Практичний перехід введення єдиної європейської валюти розпочався у 1996 році, коли була затверджена її назва, дизайн банкнот та монет, і 2 травня 1998 року Рада ЄС погодила використання євро в 14 країнах - із-за фінансових проблем єдиною із держав, що не виконала вимоги ЄС, була Греція. Згодом від переходу на євро відмовились Велика Британія, Данія і Швеція, які вирішили за краще залишити фінансову систему своїх країн незалежними.
   1 червня 1998 року у Франкфурті-на-Майні був створений Європейський Центральний Банк, який замінив Європейський валютний інститут, що виконав основну роботу з підготовки до введення євро. 1 січня 1999 року нова європейська грошова одиниця була введена у безготівковий обіг в Австрії, Бельгії, Німеччині, Ірландії, Іспанії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Фінляндії і Франції, а 4 січня на валютних біржах пройшли перші торги у євро, на час закриття яких його співвідношення до долара США склало 1,17.
   Греція приєдналась до зони євро через два роки, а ще через рік євро було введено у готівковий обіг у вигляді банкнот та монет і з 1 червня 2002 року стало єдиним законним платіжним засобом в більшості країн Західної Європи, до яких станом на 1 січня 2016 року долучились Кіпр, Мальта, Монако, Ватикан, Сан-Марино, Андорра, Словаччина, Естонія,

2004 - Американський марсохід «Спіріт» досягнув поверхні Марсу і передав перші фотографії поверхні планети. Замість запланованих 90 днів «Спіріт» пропрацюв на Марсі шість років до 30 липня 2010 року.
2004 - На виборах президента Грузії перемогу здобув лідер Революції троянд Міхаіл Саакашвілі. За нього проголосувало 96,27% виборців.

2010 - У місті Дубай, найбільшому місті Об'єднаних Арабських Еміратів, відбулось офіційне відкриття Бурдж Халіфа, 829-метрового хмарочоса, який став найвищою будівлею світу. Він був зпроектований архітектором Едріаном Смітом і збудований компанією Самсунг.

   Проектування «Дубайської башти» («Бурдж Дубай») розпочалось в 2003 році американською компанією «Skidmore, Owings and Merrill» під керівництвом архітектора Едріана Сміт і з самого початку задумувалось як найвища споруда світу - її проектна висота трималась в таємниці, щоб можна було внести корективи на випадок, якщо деінде в світі розпочнеться зведення ще вищого хмарочоса. Крім того башта «Бурдж Дубай» мала стати центральною частиною нового району міста, в якому планувалось зведення 30 000 будинків, дев'ять готелів, ще 19 хмарочосів, парку і рукотворного озера площею 12 гектарів.
   Будівництво «Бурдж Дубай» почалось 6 січня 2004 року компанією Samsung. Щоденно на ньому було зайнято 12 тисяч робітників; на зведення хмарочоса було затрачено 320 тисяч м3 бетону і 60 тисяч тон стальної арматури, а загальна вартість будівництва склала півтора мільярда доларів. 21 липня 2007 року башта «Дубай» стала найвищою будівлею світу, а 19 травня 2008 року - найвищою коли-небудь зведеною кострукцією у світі. «Бурдж Дубай» планували відкрити 9 вересня 2009 року одночасно з Дубайським метрополітеном, однак із-за економічної кризи будівництво дещо затягнулося. На її відкриті 4 січня 2010 року прем'єр-міністр ОАЕ шейх Мохаммед ібн Рашид аль-Мактум перейменував башту на честь президента ОАЕ шейха Халіфа ібн Зайда ан-Нахайяна.
   63-поверхова «Бурдж Халіфа» має у висоту 829,8 метри; в ній розміщено офіси, квартири і готель, а також найвищий у світі оглядовий майданчик на висоті 555 метрів (148 поверх), найвищий у світі ресторан (442 м, 122 поверх), найвищий у світі нічний клуб (144 поверх). Завдяки спеціальній марці бетону і Y-подібному фундаменту хмарочос витримує зовнішню температуру до 50 градусів і землетрус силою до 7 балів. Біля підніжжя «Бурдж Халіфа» в штучному озері знаходиться музичний фонтан, який підсвічують 6650 прожекторів; довжина фонтану становить 275 м, а висота струменів досягає 150 метрів.

2013 - Іспанця Ікера Касільяса п'ятий рік поспіль визнано найкращим голкіпером планети. Друге місце рейтингу посів Джанлуїджі Буффон, третім став Петр Чех.
2016 - Міжнародний союз фундаментальної та прикладної хімії (IUPAC) офіційно визнав відкриття хімічних елементів унунтрія, унунпентія, унунсептія та унуноктія.

Народились 4 січня
1131 - 12 травня 1182, Вальдемар Великий (Вальдемар Естрідсен), король Данії (з 1157 р.), король Ютландії і герцог Шлезвіга (1147-57 рр.); правнук Київського Великого князя Володимира Мономаха (на честь якого був названий).
1643 - 31 березня 1727, Ісаак Ньютон, англійський фізик, математик, астроном, один з основоположників сучасного природознавства («Математичні начала натуральної філософії»). 375 років з дня народження.
1785 - 20 вересня 1863,  Якоб Людвіг Карл Грімм, німецький письменник-казкар ("Гансель і Гретель", "Білосніжка"); писав разом з братом Вільгельмом.

1809 - 6 січня 1852,  Луї Брайль, французький педагог, автор системи читання і писемності для сліпих.



1914 - 10 вересня 2007, Джейн Вайман (Сара Фукс), американська актриса, володарка "Оскара" ("Джонні Белінда" [1948]; "Втрачений тиждень", "Мій любий шпигун"; колишня дружина Рональда Рейгана).
1935 - Флойд Паттерсон, американський боксер, Олімпійський чемпіон у середній вазі (1952), чемпіон світу серед професіоналів у суперважкій категорії (1956-59, 1960-62 рр.).
1954 - Олег Іванович Романцев, російський футболіст, тренер московського "Спартака" і збірної Росії.
1960 - (Джон) [Майкл Стайп, американський співак] Майкл Стайп, американський рок-співак, композитор, лауреат премії "Гремі" (Out of Time [1991]; REM: "Losing My Religion" [1991], "Radio Free Europe", "Talk About the Passion", "So Central Rain", "Seven Chinese Brothers").
1965 - Джулія (Карін) Ормонд, англійська актриса ("Сибірський цирюльник", "Сабріна", "Легенди осені", "Нострадамус").
1980 - Ярослав Павлович Попович, український професійний велогонщик команди «РадіоШак» (Team RadioShack), найкращий молодий гонщик «Тур де Франс — 2005», третій призер «Джиро д'Італія» — 2003.

Померли 4 січня
1248 - Саншу II, 4-й король Португалії (1223-47 рр.). 770 років років тому, в -226 років (нар. 8 вересня 1474 р.).
1877 - Корнелій Вандербільт, американський індустріаліст, залізничний магнат. 141 рік тому, в 83 роки (нар. 27 травня 1794 р.).
1886 - Михайло Станіславович Чайковський, польський, український і турецький політичний та військовий діяч, письменник і поет. 132 роки тому, в 82 роки (нар. 29 вересня 1804 р.).
1941 - Анрі Бергсон, французький філософ, письменник (Творча еволюція, Матерія і пам'ять), лауреат Нобелівської премії з літератури (1927). 77 років тому, в 82 роки (нар. 18 жовтня 1859 р.).
1960 - Альбер Камю, французький письменник (Чума, Вигнання і царство, Падіння, Бунтуюча людина), філософ-екзистенціаліст, лауреат Нобелівської премії з літератури (1957). 58 років тому, в 47 років (нар. 7 листопада 1913 р.).
1961 - Ервін Шредінгер, австрійський фізик-теоретик, один з основоположників квантової механіки; Нобелівський лауреат (1933, разом з Полем Діраком). 57 років тому, в 74 роки (нар. 12 серпня 1887 р.).
1965 - Томас Стернс Еліот, американський поет, лауреат Нобелівської премії (1948; Безплідна земля, Порожні люди). 53 роки тому, в 77 років (нар. 26 вересня 1888 р.).
1986 - Крістофер Ішервуд, англійський письменник ("Прощай, Берлін"). 32 роки тому, в 82 роки (нар. 26 серпня 1904 р.).
1995 - Валерій Бенедиктович Носик, російський кіноактор (Операція "И", Велика перерва, Про бідного гусара замовте слово). 23 роки тому, в 55 років (нар. 9 жовтня 1940 р.)
 
47
Комментариев
0
Просмотров
7819
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.