26 грудня багато років тому (Фото+Відео)

ВС 26 декабря 2017 в 10:00
До закінчення року залишилось 5 днів
360-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 5 днів.
Іменинники - Аркадій, Арсеній, Євген, Лукія, Никодим, Орест.
У Словенії відзначають День незалежності, в ПАР - День доброї волі, а в країнах Британської співдружності і США - День подарунків.
Головні події 26 грудня
• Директорія Української Народної Республіки, 1918
• Землетрус в Індонезії, 2004

1606 - У королівському театрі при дворі короля Джеймса відбулась прем'єра п'єси «Король Лір» Вільяма Шекспіра.

Нова історія
1776 - Під Трентоном війська Джорджа Вашингтона отримали перемогу над англійцями, яка стала переломною в боротьбі північноамериканських колоній за незалежність.
1805 - В Пресбурзі (нині - Братіслава) Франція і Австрія підписали мирний договір, що завершив війну третьої антифранцузької коаліції. Хоча Фрація і програла морські битви Великій Британії, вона перемогла Австрію і Росію на суші, а після перемоги Наполеона під Аустерліцом на початку грудня Австрія була змушена визнати важкі умови Братиславського миру, який означав для неї втрату політичного впливу в Центральній і Південній Європі. Мирний договір, що складався з 24 статей, передбачав, зокрема, передачу Австрією Італійському королівству Венеції, Істрії і Далмації, визнання Наполеона I королем Італії, відмову Австрії від Тіроля, Форарльберга, Ліндау і Брейгсгауса на користь Баварії, Бадена і Вюртебурга і визнання їх правителів королями.
1825 - В Петербурзі відбулось повстання декабристів - група офіцерів, скориставшись невизначенністю у відношені до спадкоємця російського престолу, яка виникла після несподіваної смерті російського імператора Олександра I, спробувала вчинити збройне повстання, але із-за пасивності повсталих цього ж дня заколот було придушено.
1870 - Завершилось будівництво 13-кілометрового тунелю Фрежюс — першого залізничного тунелю під Альпами, який з'єднав Італію та Францію.
1898 - На засіданні Французької академії наук П'єр і Марія Кюрі зробили повідомлення, що вони виділили з уранової руди новий, 89-й, хімічний елемент - радіоактивний радій (у суміші з барієм). Чистий радій був виділений у 1902 році подружжям Кюрі і Андре Деб'єрном. За відкриття радію та полонію подружжя Кюрі в 1903 році отримали Нобелівську премію з фізики.
1908 - Перемігши нокаутом канадця Томмі Бернса в 14 раунді бою, який відбувся в астралійському місті Сідней, Джек Джонсон став першим афроамериканцем, що здобув титул чемпіона світу з боксу у надважкій категорії. Він зумів утримати титул до 1915 року, коли програв чемпіонський бій американцю Джессу Уілларду.

1918 - У Києві Директорія на чолі з Володимиром Винниченком, яка в результаті повстання повалила владу гетьмана Павла Скоропадського, проголосила відновлення Української Народної Республіки та створення уряду на чолі з Володимиром Чехівським.
   Після приходу до влади гетьмана Павла Скоропадського, у серпні 1918 року на базі координаційного центру лівих, центристських і правих партій було створено Український Національний Союз (УНС), який ставив за мету відновлення в Україні парламентської республіки. До складу УНС увійшли українські есери, соціал-демократи, соціалісти-федералісти та ряд дрібних громадсько-політичних організацій і до кінця року він мав філії в Одесі, Вінниці, Кременчуці, Кам'янці Подільському, Полтаві.

   Революції в Австро-Угорщині та Німеччині підірвали стабільність уряду Скоропадського і під тиском Англії, Франції, США та Італії він був змушений 14 листопада оголосити про федерацію з майбутньою небільшовицькою Росією і формування нового уряду, в якому переважали політики проросійської орієнтації. У ніч проти 14 листопада УНС було сформовано Директорію, тимчасовий верховний орган Української Народної Республіки, що складалася з п'яти представників трьох політичних партій - Української соціал-демократичної робітничої партії (Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Андрій Макаренко), Української партії соціалістів-революціонерів (Федір Швець) і Української партії соціалістів-самостійників (Панас Андрієвський), - яка закликала до збройного повстання проти Скоропадського.
   Повстання почалося 16 листопада переходом січовими стрільцями у Фастові на бік Директорії, а через два дні відбулись перші зіткнення військ Директорії і Гетьманату. Наступ повстанців було зупинено німецькими військами за 20 км від Києва, однак поширення антигетьманських виступів по всій Україні і перехід на бік повсталих Запорізької та Сірожупанної дивізій, дало можливість корпусу Євгена Коновальця 14 грудня 1918 року зайняти Київ. Того ж дня Павло Скоропадський був змушений зректися влади і 19 грудня Директорія на чолі з Володимиром Винниченком урочисто в'їхала до столиці.
Перший голова Директорії УНР
Володимир Винниченко (1880-1951),
1910-і роки
   26 грудня 1918 року Директорія проголосила відновлення Української Народної Республіки та створення уряду на чолі з Володимиром Чехівським. За час його прем'єрства був проголошений універсал про об'єднання УНР і Західно-Української народної республіки (ЗУНР) в єдину державу, схвалено закони про державну мову, про автокефалію Української православної церкви і земельний закон, спрямований на експропріацію державних, церковних та великих приватних землеволодіннь для перерозподілу їх серед селян.
   Як і Винниченко, Чехівський дотримувався лівих поглядів і виступав за компроміс з більшовиками, проте його уряд так і не провів жодної з обіцяних соціальних реформ. Успішний наступ Червоної армії та прагнення частини керівництва УНР домогтись підтримки країн Антанти для захисту країни привели до розколу в Директорії, відставки в лютому 1919 року Винниченка і Чехівського, численним змінам урядів і зосередження влади в руках військових. Часто діючи самостійно, отамани напівпартизанських загонів, з яких складались збройні сили УНР, розганяли робітничі та селянські з'їзди, профспілкові організації, чинили жорстокі розправи та грабіж населення, організовували численні єврейські погроми.
Перший голова Ради міністрів УНР
Володимир Чехівський (1876-1937),
кінець 1910-х років
Поступово втрачаючи задекларований колективний характер влади, 15 листопада 1919 року, коли більша територія України, включаючи Київ, була захоплена більшовиками, Директорія фактично розпалась - керування справами республіки перейшло до її голови та головного отамана Симона Петлюри, якому, незважаючи на підтримку Польщі, так і не вдалось врятувати УНР від поразки у війні з більшовиками.
Після падіння Директорії Володимир Чехівський залишився в Україні і був одним з будівничих Української автокефальної церкви. 29 липня 1929 року його заарештували у справі «Спілки визволення України», засудили до десятирічного ув'язнення і 3 листопада 1937 року розстріляли у Сандармосі за рішенням особливої трійки УНКВС Ленінградської області. Симон Петлюра, який емігрував до Франції, був убитий в Парижі 25 травня 1926 року агентом більшовицьких спецслужб Самуїлом Шварцбардом, а Володимир Винниченко, що жив у Німеччині та Франції, помер в 1951 році у своєму маєтку поблизу Канн, де останні десятиліття займався живописом і літературною творчістю.

1931 - В Токіо засновано автомобільну компанію Dat Jidosha Seizo, перейменовану наступного року в Nissan. Першою продукцією компанії були автомобілі і вантажівки, що випускались під торговою маркою Datsun.
1933 - Американець Едвід Армстронг отримав патент на радіотранслятор в діапазоні ультракоротких хвиль (FM-радіотрансляцію). Армстронг увійшов в історію також як винахідник найважливіжих типів радіоприймачів - регенеративного, надрегенеративного і супергетеродинного.

Новітня історія
1941 - Менш, ніж через три тижні після втупу США в Другу Світову війну, Вінстон Черчілль став першим прем'єр-міністром Британії, що виступив у Конгресі США. Він закликав парламентарів підтримати намір президента Рузвельта перетворити Америку в "арсенал демократії" і застеріг, що країни Осі не зупиняться ні перед чим в досягненні своєї мети підкорити світ.
1943 - Зумівши розшифрувати секретний наказ німецького командування крейсеру "Шарнхорст" атакувати американо-британський конвой, що слідував в СРСР, англійський корабель "Герцог Йорк" несподівано напав і потопив "Шарнхорст" біля арктичного острова Ведмежий. Загинуло близько 2 тисяч німецьких моряків і лише 26-м вдалось врятуватись.
1946 - У Лас-Вегасі відкрився готель «Фламінго», побудований знаменитим гангстером Багсі Сігелом. З цього дня почалося перетворення Лас-Вегаса на світову столицю грального бізнесу.
1963 - Фірма грамзапису Capitol Records випустила перший у США сингл групи I Saw Her Standing There»">The Beatles «I Want to Hold Your Hand»/«I Saw Her Standing There», який 1 лютого наступного року вийшов на перше місце в американському хіт-параді, - почалось "британське вторгнення" бітломанії в США.

1966 - 24-літній Джиммі Хердрікс записав «Purple Haze», пісню, яка не тільки стала хітом №1 у Великобританії та США, але й стала знаковою у рок-у мизиці. В 2004 році журнал Rolling Stone поставив "Purple Haze" на 17-е місце в списку "500 найкращих пісень всіх часів".





1973 - Відбулась прем'єра фільму «Екзорцист» Вільяма Фрідкіна з Еллен Берстин і Максом фон Зюдовим у головних ролях. Фільм був номінований на десять премій «Оскар» і отримав дві з них.
1990 - Під час IV З'їзду народних депутатів, що з 17 грудня проходив у Москві, за ініціативою президента СРСР Михайла Горбачова обрано першого віце-президента СРСР - ним став профспілковмй діяч Геннадій Янаєв, котрий менш, ніж через рік очолив антигорбачовський путч.

Наш час
1991 - Рада Республік Верховної Ради СРСР провела своє останнє засідання, яке констатувало факт припинення існування Радянського Союзу.
1999 - Потужний ураган, що зі швидкістю до 150 км/год налетів на Західну Європу, забрав життя 44-х чоловік у Франції, 17-и у Німеччині, 13-и у Швейцарії, завдав великих матеріальних втрат, оцінюваних в 4 мільярди доларів, і екологічних збитків - лише у Франції за два дні катастрофи було знищено майже 400 мільйонів дерев і півтора мільйони квартир та будинків залишилось без електропостачання.

2004 - О 8-59 за місцевим часом відбувся землетрус поблизу острова Суматра силою 9,3 за шкалою Ріхтера, який привів до загибелі понад 240 тисяч людей на величезній території, що охоплювала відстань до 7 тисяч кілометрів від епіцентру вибуху. Найбільші руйнування цунамі принесло населеним пунктам, розташованим на узбережжі Індії, Індонезії (переважно в провінції Ачех) і Шрі-Ланки. Менш серйозними виявилися руйнування на східному узбережжі Африки, де загинуло більше двохсот чоловік. За своєю силою цей землетрус входить до трійки найпотужніших за всю історію людства. По своїй тривалості (8 - 10 хвилин) є найдовшим за весь період реєстрації землетрусів сейсмографічним обладнанням.

   Епіцентр землетрусу знаходився за 160 кілометрів від північно-західного узбережжя острова Суматра на глибині 30 кілометрів нижче середнього рівня моря. Його причиною став зсув Індійської та Бірманської тектонічних плит на довжині 1200 кілометрів по лінії тектонічного розлому. За оцінками вчених Бірманська плита піднялась на 10 метрів над Індійською плитою, що привело до утворення ударних хвиль, які рухались зі швидкістю до 800 км/год і формували цунамі висотою до метра у відкритому океані. При цьому була вивільнена енергія, що дорівнює енергії, яку споживає людство за два роки.
   Поблизу узбережь висота цунамі становила до 38 метрів і обрушувалась на берег зі швидкістю до 36 км/год. В деяких районах хвилі пройшли по суші на глибину до 4 кілометрів. Через 15 хвилин після першого поштовху хвиля досягла і змела північний край острова Суматра, через півтори години вона досягла Таїланду, через дві - Індії та Шрі-Ланки, за 8 - перетнула весь Індійський океан (в районі Сомалі).
  Вперше в історії спостереження хвиль, цунамі обігнув весь Світовий океан - навіть на Тихоокеанському узбережжі Мексики висота хвилі склала 2,5 метра. GPS і супутникові спостереження зафіксували, що невеликі острови на південний захід від Суматри зсунулись на 20 метрів, а північний кінець Суматри - на 36 метрів. За своєю силою цей землетрус входить до трійки найпотужніших за всю історію людства, а по своїй тривалості (8 - 10 хвилин) є найдовшим за весь період реєстрації землетрусів сейсмографічним обладнанням.
   27 грудня 2004 в акваторії Бенгальської затоки поблизу узбережжя Андаманських і Нікобарських островів (Індія) була зафіксована нова серія підземних поштовхів силою близько шести балів за шкалою Ріхтера. Крім цього, у першій половині дня цунамі, що супроводжувалося шквальним вітром, досягло східного узбережжя Африки, завдавши руйнування на протязі від Африканського рогу до Танзанії. Особливо потужного удару зазнало східне узбережжя Сейшельських островів, де висота хвиль сягала 2,5-3 метрів.
   Загальна кількість жертв в постраждалих від від землетрусу, цунамі і повеней невідома із-за хаосу в районах стихійного лиха, однак, за різними даними, ця цифра становить до 280 тисяч чоловік загиблих і більше півмільйона поранених. Найбільші руйнування цунамі принесло населеним пунктам, розташованим на узбережжі Індії, Індонезії (переважно в провінції Ачех), Шрі-Ланки і Таїланду. Менш серйозними виявилися руйнування на східному узбережжі Африки, де загинуло більше двохсот чоловік. Економіці постраждалих країн завдано шкоди в 10,7 млрд доларів.
   Світова спільнота виділила понад 11 мільярдів доларів для ліквідації наслідків цунамі в країнах басейну Індійського океану. Найбільший внесок зробили уряди Японії (500 млн доларів), США (350 млн) та Світовий банк (250 млн).


2004 - В Україні проведено переголосування другого туру виборів Президента, на якому перемогу здобув Віктор Ющенко.

Народились 26 грудня
1194 - 13 грудня 1250, Фрідріх II (Фрідріх Штауфен), німецький король (1212-50 рр.), імператор Священної Римської імперії (1220-50 рр.), король Сицилії (1197-1250 рр.); внук Фрідріха I Барбаросси і короля Сицілії Рожера II, керівник Шостого Хрестового походу (1228-29 рр.).
1792 - 18 жовтня 1871,  Чарльз Беббідж, англійський математик, винахідник першої обчислювальної машини. 225 років з дня народження.
1891 - 7 червня 1980, Генрі Міллер, американський письменник (Тропік рака, Тропік Козерога).
1893 - 9 вересня 1976, Мао Цзедун, співзасновник Компартії Китаю, керівник Китайської Народної Республіки (1945-76 рр.).
1912 - 1 січня 1979, Євген Костянтинович Лазаренко, український геолог-мінералог, академік Академії наук УРСР. 105 років з дня народження.
1949 - Михайло Сергійович Боярський, російський співак і актор (Мама, Три мушкетери).
1986 - Джаред Джозеф Лето, американський актор («Моє Так Назване Життя», «Круті і божевільні», «Бійцівський клуб», «Американський психопат», «Реквієм за мрією»), музикант (30 seconds to Mars).

1975 - Марсело Ріос, чилійський тенісист, перша ракетка світу (1998).




1986 - Кіт Герінгтон (Крістофер Кейтсбі Герінгтон), англійський актор театру, кіно та телебачення («Гра престолів», «Сайлент Гілл»).

Померли 26 грудня
268 - Діонісій, двадцять п'ятий Папа Римський (258-268 рр.); перший папа, який не помер як мученик. 1749 років тому
1530 - Захіріддін Мухаммед [Бабур, засновник Імперії Великих Моголів] Бабур, чагатайський (узбецький) та індійський правитель, завойовник, поет і письменник; нащадок Тамерлана, засновник Імперії Великих Моголів (1526). 487 років тому, в 47 років (нар. 14 лютого 1483 р.).
1771 - Клод Адріан Гельвецій, французький філософ-матеріаліст ("Про людину", "Про розум"). 246 років тому, в 56 років (нар. 31 січня 1715 р.).
1886 - Теодор Оппольцер, австрійський астроном, автор "Канону затемнень", книги, котра дозволила розшифрувати літочислення давніх цивілізацій Сходу і на основі астрономічних явищ визначити дати найважливіших подій давньої історії. 131 рік тому, в 45 років (нар. 26 жовтня 1841 р.).
1890 -  Генріх Шліман, американський археолог німецького походження; знайшов місце в Малій Азії, де під шаром землі була поховано легендарне місто Троя, описане Гомером. 127 років тому, в 68 років (нар. 6 січня 1822 р.).
1977 - Говард Хоукс, американський кінорежисер ("В джазі тільки дівчата"); лауреат "Почесного Оскара" (1975) за внесок у світовий кінематограф. 40 років років тому, в 81 рік (нар. 30 травня 1896 р.).
1988 - Херлуф Бідструп, датський карикатурист. 29 років тому, в 76 років (нар. 10 вересня 1912 р.).
1994 - Сільва Кошина, італійська актриса (Ліза і диявол, Геркулес, Геркулес без кайданів, Месник). 23 роки тому, в 61 рік (нар. 22 серпня 1933 р.).
2006 - Джеральд Форд (Леслі Кінг), 38-й президент США (1974-76 рр.); змінив ім'я та прізвище після усиновлення. 11 років тому, в 93 роки (нар. 14 липня 1913 р.).
 
49
Комментариев
0
Просмотров
4326
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.