Шевченкіана Ірини Гуртовенко

Сумщина творческая. Культура и искусство
Сумы Городская библиотечная система 11 февраля 2014 в 11:48
6 лютого 2014 року в центральній міській бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася знаменна подія – урочисте відкриття виставки власних творів Ірини Гуртовенко за мотивами поезії Тараса Шевченка.
Саме цим заходом тут розпочали відзначати 200-річний ювілей з дня народження Тараса Шевченка, який вся українська громада відзначатиме 9 березня.

На святковий захід завітали: Людмила Федевич, зав. відділом декоративно-прикладного мистецтва Сумського обласного художнього музею, яка заново відкрила для всіх талановиту сумську художницю Ірину Гуртовенко; мама Ірини, Анна Омелянівна; Надія Юрченко, головний зберігач фондів Сумського обласного художнього музею; Олексій Кузьменко, художник-графік, директор Сумської дитячої художньої школи ім. М. Лисенка; графік Ігор Васильченко; Юрій П’ятаченко, координатор краєзнавчих проектів; Віталій Шум, заслужений майстер народної творчості; Володимир Ратнер, сумський художник; Людмила Стадниченко, директор Сумської МЦБС, Любов Ніконова, управління культури і туризму, національностей та релігій Сумської обласної державної адміністрації, журналісти, працівники бібліотек міста, громадськість.

У 1990 році молода художниця з м. Суми Ірина Гуртовенко (1965-2005) створила свій власний цикл творів за мотивами поезії Тараса Шевченка. Шевченкіана Ірини, яка вирізняється багатою мистецькою уявою, була створена під керівництвом художника-графіка Олексія Кузьменка у міській художній студії, де, окрім малювання, читали твори Шевченка. Цикл складається з 28 аркушів ілюстрацій до досить складних поетичних творів Шевченка як-от: «Перебендя», «Неофіти», «Наймичка», «Причинна» тощо, а також різних Кобзаревих поем, містерій, віршів.
Шевченкіану Ірини Гуртовенко можна впевнено долучити до художньої спадщини Сумщини.

На заході презентували Альбом-каталог творів Ірини Гуртовенко, який підготовлений і надрукований працівниками бібліотеки ім. Т. Шевченка.


P.S. Ірина Гуртовенко - художник, поет, автор літературно- філософських мініатюр і багато чого іншого цікавого, веселого, мудрого . Її життя виявилася короткою, але великим і справжнім. Багато хто дивується, як багато вона встигла. Всі сходяться на думці, що ця неординарна людина жила не просто так і неспроста. Кажуть навіть про якусь особливу місію. Говорити не забороняється, але краще дивитися, читати, згадувати і думати. Ірина Гуртовенко народилася 28 жовтня 1965, а померла 13 жовтня 2005. Ось і все життя, якщо міркувати лінійно. Але в результаті був створений потужний багатовимірний естетичний, філософський, духовний пласт, який ще належить відкрити, перш ніж намагатися освоїти.

 
1
Комментариев
0
Просмотров
2331
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.