«ОСТАННІЙ РОМАНС» МИКОЛИ ХАРИТО

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 30 декабря 2021 в 11:57
31 грудня виповнюється 135 років від дня народження композитора і поета, автора відомого романсу «Відцвіли вже давно хризантеми в саду» МИКОЛИ ХАРИТО.

Микола Харито був надзвичайно красивий, ввічливий і талановитий. Він був улюбленцем публіки, його обожнювали завсідники модних дворянських салонів і віталень. Саме там звучали романси у виконанні видатних майстрів цього жанру.

 На початку ХХ століття міський романс став невід'ємною частиною вітчизняної музичної культури. Їх поетичні тексти складали Г. Ахматова, О. Блок, С. Єсенін.

У час популярності романсу надзвичайно яскраво проявився композиторський талант Миколи Івановича Харито.
Всього він написав близько 50 романсів. Багато з них подобались слухачам і часто виконувались на концертах.

Романс «Відцвіли вже давно хризантеми в саду» був написаний у Києві, восени 1910 року, коли місто потопало в улюблених квітах Миколи Харито — хризантемах.

Першим виконавцем твору був сам автор. Він приковував увагу слухачів проникливим ліризмом виконання.

Протягом багатьох років ім'я композитора Миколи Харито замовчувалося із-за його революційних поглядів, а твори оголошувалися плодом міщанського дрібнобуржуазного смаку.
І тільки в далекому емігрантському зарубіжжі пам'ятали та виконували «Хризантеми».

В Україні теж були фанатично зацікавлені люди, які зробили все можливе, щоб повернути ім'я Миколи Харито з небуття. Вони вивчали його життя і творчість, збирали по крихтах факти біографії, насилу розшукали його занедбану могилу на Лук'янівському цвинтарі у Києві.

…Більше 100 років звучить романс Миколи Харито «Відцвіли вже давно хризантеми в саду». Зворушливий, ліричний, неперевершений - він витримав випробування часом.

Докладніше про Миколу Харито -  на сторінці відділу у ФБ.

https://www.facebook.com/artviddil/videos/223114483323768




 
2
Комментариев
0
Просмотров
1709
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.