Гумор у воєнний час - це також наша зброя!

людмила яценко
людмила яценко 03 апреля 2023 в 14:44
1 квітня 2023 року, у Міжнародний день сміху, простора актова зала Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки зустрічала всіх бажаючих зануритися у прекрасний світ поезії, світ людської душі на літературно-музичному марафоні під назвою «Знайди в собі можливість усміхнутись…».
Навіть під час жорстокої війни українці не втрачають почуття гумору! Світ це побачив з перших днів повномасштабного вторгнення, коли українці влучно висміювали ворога, а він так нічого і не зміг протиставити цій вродженій зброї. «Сміх крізь сльози», як казав Іван Франко, завжди рятував українців у складні часи.
Гумор воєнного стану: який він?
На це запитання відповіли сумські поети, декламуючи власні гумористичні вірші, написані з моменту початку війни.
Кожен виступ авторів сприймався як міні-вистава, у якій виконавці передавали свої переживання, емоції і почуття. Зворушливе, чуттєве виконання нікого не залишило байдужим, гумористичні вірші були більше філософські.
Своє тепло і любов, доречний гумор дарували учасникам заходу сумські поети – Григорій Єлишевич (член НСПУ), Ірина Булахова (керівниця літературної студії «Літера»), Микола Ремньов (керівник «Конгресу літераторів України»); переможниці багатьох літературних конкурсів, як українських, так і міжнародних – поетеси Богдана Гусак, Альбіна Батуріна, Світлана Петренко. Намагаючись підняти настрій присутнім, розуміючи що людям бракує позитиву, власні вірші та гумор відомих українських класиків читали Андрій Возний (декламував вірші свого батька), Катерина Мартиненко, Володимир Головко, Зоя Пігуль, Ольга Чемодурова.
  Море позитиву своїми гуморесками додала сумська письменниця Ольга Суровицька, яка зараз мешкає за кордоном, тому приняла участь онлайн виступом. Жартівливий виступ колективу «Старі пеньки» вразив професійним виконанням. Анатолій Тарабан вишукано виконував романси та всесвітньовідомі музичні твори. Людмила Клименко читала уривок із оповідання Миколи Ремньова "День воїна-інтернаціоналіста."
Захід пройшов у рамках літературного клубу «Дивослово», який починаючи з 2014 року діє при відділі абонементу і був всім до вподоби, адже світ поезії прекрасний і незвіданий.
Наприкінці вечора, за гарною традицією, надавався «вільний мікрофон». Власні твори продекламували Надія Варламова та Любов Старкова. Постійний відвідувач книгозбірні Леонід Михайличенко прочитав гуморески Григорія Єлишевича. Українську жартівливу пісню виконали гості заходу.
  Слухачі щиро дякували за можливість, по-перше зустрітися з цікавими людьми у прекрасній залі Сумської обласної наукової бібліотеки, а по-друге почути дотепну гумористичну поезію, яка майже немає обмежень - про комендантську годину, повітряну тривогу, бавовну у Криму, кремлівську владу та інше.
   Співробітники бібліотеки дякують літературній спільноті Сумщини за участь у літературно-музичному марафоні та сподіваються на продовження тематичних зустрічей з користувачами книгозбірні.



 
0
Комментариев
0
Просмотров
1044
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.