На тлі руйнувань енергоінфраструктури місцева влада зосереджена на п'яти речах — АМУ

Асоціації міст України Сумське регіональне відділення
Асоціації міст України Сумське регіональне відділення 28 ноября 2022 в 19:27
Вже кілька тижнів Росія намагається знищити українську енергетичну інфраструктуру, завдаючи нашій країні масованих ракетних ударів. Одним зі способів допомогти людям вижити в місті взимку, над яким думає місцева влада, є організація пунктів обігріву. Що це таке і на чому ще зараз зосереджені міста, пояснив в інтерв’ю ZN.UA директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан, з яким поговорила Інна Ведернікова.

Пункти обігріву – це спеціальні приміщення, які відводить центральна чи місцева влада, обладнані генераторами, засобами для підзарядки, гарячою водою та іншим. Якщо відбудеться первинний блекаут в умовному Житомирі, то є карта мікрорайону, де мають бути вказані пункти обігріву.

«Здебільшого є рекомендації місцевій владі робити такі пункти у навчальних закладах та дитячих садках. Оскільки вони розташовані за принципом районування і забезпечують доступ населення. Ми буквально моделювали ситуацію, коли немає світла у п’яти багатоповерхівках, поряд із ними школа, де й буде обладнано пункт обігріву. Але це найбільш екстрений та крайній випадок, коли температура дуже низька та енергозабезпечення відсутнє протягом тижня», – додав глава АМУ.

Говорячи про місцеву владу, Слобожан запевнив, що вона зараз зосереджена на глобальних речах. По-перше, закупівля генераторів та техніки. По-друге, формування резерву палива. По-третє, перевірка та підготовка об’єктів, які можуть стати пунктами обігріву та їх підготовка. По-четверте, комунікаційна кампанія з населенням та розробка схеми оповіщення у разі критичної ситуації. По-п’яте, і це зараз основне — громади продовжують робити все для захисту енергетичних об’єктів на своїх територіях, для ремонту та відновлення тих, що потрапили під обстріл.

Важливим є ще розуміння з боку бізнесу необхідності економити електроенергію, перейти на автономні джерела. Часто бувають ситуації коли всі житлові будинки гаснуть, а ресторани та магазини продовжують сяяти. Слобожан констатував, що за це за законом немає жодної відповідальності.

«Але на це також необхідно звертати увагу. У Кривому Розі міськрада створила групи, які займаються цим питанням», – додав голова АМУ.

На питання про те, яка ситуація з генераторами в громадах, Слобожан заявив, що муніципалітети з літа займаються підготовкою до воєнного опалювального сезону, намагаються закуповувати різні генератори, муфти, труби.

«І тому ми зверталися як до своїх міст — побратимів у Європі, так і до різних міжнародних програм та фондів. Плюс місцева влада залучила близько п’яти мільярдів гривень на ці потреби з урахуванням міжнародної допомоги, яку отримують громади. Тож 50–70% необхідного, гадаю, є. Але ж ви розумієте, що це не панацея», – додав Слобожан.
 
За матеріалами сайту Асоціації міст України
 


 
0
Комментариев
0
Просмотров
1142
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.