40 днів свободи

Блоги, Євген Положій
10 апреля 2020 в 13:14
Змова Пандемії / Карантин Як Панацея / Чого Хоче Уряд / Примхи Самоізоляції
Кажуть, люди поділилися на тих, хто сприймає пандемію як реальність, і тих, хто вважає, що це – всесвітня змова. Хоча, начебто, за логікою, суспільство в такий критичній ситуації мусить ділитися на тих, хто хворіє, і тих, хто не хворіє. І на тих, хто допомагає тим, хто лікує і хворіє, і тих, хто лікує.

Актуальним під кінець карантину буде також поділ на тих, хто зубожіє, і тих, хто наблизиться до зубожіння впритул.

Україна в боротьбі з пандемією прогнозовано пішла шляхом інших держав. Бо іншого шляху просто не існує.

В усі часи і за всіх суспільних ладів людство боролося з епідеміями та пандеміями, проти яких немає ліків, єдиним доступним методом – карантином. Слово виникло у Середні віки на території сучасної Італії. Воно означає «сорок днів», походження пов’язане з боротьбою проти віспи та чуми. Проте ізоляція людей та міст застосовувалися суспільствами значно раніше і згадується ще в Біблії.

В Середні віки епідемію чуми називали карою Господнею за гріхи, в наш час пандемію короновіруса називають всесвітньою змовою. Грубо кажучи, чумі, короновірусу та іншим смертельним хворобам традиційно відмовляють в суб’єктивності, приписуючи явище волі третьої таємничої грізної сили. В принципі, нормальна реакція людської психіки на незнайомий смертельний жах, проти якого ти сам безсилий.

40 днів вважалися достатнім часом, щоб виявити та ліквідувати епіцентри хвороби. Тож, покладаючись на цей досвід, ми можемо спрогнозувати, що суворий карантин у нас не продовжиться більше, ніж 40 днів. Починаючи з 6 квітня, + 40 днів – це 16 травня, тобто майже співпадає з датою, озвученою прем’єр-міністром Шмигалем — початком «плавного запуску економіки».

Багатьом людям (і мені також) заборони, накладені урядом, видаються занадто суворими і нелогічними. Чому, наприклад, не можна ходити на ринки, де площа дозволяє зберігати дистанцію значно краще, ніж в супермаркетах і маленьких задушних продуктових магазинах, тим більше що торгують на базарах і на свіжому повітрі в тому числі, тобто ризики значно менші? Чому людям за 60 р. не можна їздити на дачі, знову ж таки, на свіже повітря, де вони на самоті можуть жити та працювати багато днів? Зате в магазини, де повно люду – можна? До того ж є люди за 60 р. без патологій, а є люди 40-50 рр. з хронічними захворюваннями, які точно знаходяться в групі ризику – і на них жодна заборона не розповсюджується? А якщо людина 60+ працює, то яка норма діє: та, що забороняє, чи та, що дозволяє ходити на роботу? Чим великий будівельний магазин небезпечніший маленького продовольчого магазину? І т.д., і т.д., і т.д… Забагато неузгодженостей і плутанини як задля такого важливого для життя країни документа, вам не видається?

Відповідь тут одна. Уряд хоче, щоб усі сиділи вдома. Уряд переконаний: якщо зробити певні винятки, то повториться ситуація Італії та Іспанії, де багато людей дуже довго обговорювали всесвітню змову і розповідали по кафе анекдоти про короновірус аж до тих пір, поки їх батьки або родичі чи знайомі похилого віку не опинилися в реанімації. В рідному сіті Суми суворі заборони ввели трохи раніше, ніж по всій Україні. Тож ми мали змогу на власні очі бачити, скільки поруч із нами живе невиправних оптимістів. Шкода лише, що їх «оптимізм», який межує зі злочином, може дорого коштувати багатьом людям.
Саме тому, незважаючи на Сталіна, Трухільо, Муссоліні та Гітлера і мільйони людських жертв їх кровожерливих режимів, у деяких суспільствах і досі популярні авторитарні та диктаторські настрої. Мовляв, інакше люди просто не розуміють, людей потрібно змушувати до щастя, і є справжні лідери, які начебто значно краще знають, що тим людям потрібно.

І ось тут саме Україна, як країна з дуже нестійкою демократію, як країна, населена величезною кількістю людей, які сумують за «сильною рукою» (не розуміючи, за великим рахунком, наслідків); як країна, населена великою кількістю людей, чия свідомість спотворена совковими та лівими ідеями з домінуючою роллю держави, ступає зараз на тонку кригу.

І саме тому ті, хто не сидів під час оголошеної самоізоляції на шашликах, зберігав дистанцію, обзавівся масками, не пускав дітей на майданчики — тобто вільні та адекватні люди — дуже зараз напружуються, коли тільки один підрозділ Нацгвардії, що в Климентове, під час пандемії проводить закупівлі кайданок, чохлів для бронежилетів та шоломів на загальну суму близько 20 млн грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-04-01-001938-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-03-16-002589-a). А в цей час сумський бізнес, у тому числі малий і середній, збирає та віддає свої гроші на маски, захисні костюми та обладнання для лікарень. Якось нелогічно, правда?

Уряд очевидно порушує конституційні права громадян під виглядом боротьби з пандемією, а президент як гарант Конституції виявляється наразі звичайною ганчіркою, якою Аваков і зацікавлені особи протирають пилюку з Основного закону.

А як вам пропозиція Кличко заборонити пересуватися на автомобілях? Замість того, щоб навпаки – стимулювати користування приватним транспортом як найбільш безпечним, вони пропонують його заборонити. Який стосунок це має до боротьби з пандемією? Зате це має прямий стосунок до боротьби проти основних свобод громадян.

Таке враження, що хтось, користуючись всесвітньою бідою, намагається в Україні збанкрутувати максимальну кількість людей та поставити їх у повну залежність від державних пільг та соціальних виплат. Звісно, під прапорами патріотизму, аякже.

Будьте пильними. До нових захоплюючих зустрічей. Життя на карантині прекрасне! У нас, наприклад, вільного часу обмаль, тому що діти навчаються дистанційно, а це додаткове навантаження для батьків, і цілий день у хаті ніяк не сприяє їх мирному існуванню. Але гарно, що їх троє, тобто вони майже весь час в іграх самозайняті. Так що подумайте тепер гарно над перевагою багатодітних родин!

І насолоджуйтесь свободою тісного спілкування із близькими людьми)
13
Комментариев
0
Просмотров
1728
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.