Про реформу ЖКГ. Частина Шоста. ОСББ. Продовження...

Блоги, Геннадий Минаев
11 сентября 2011 в 17:44
Доброго дня сумській інтернет-спільноті і не тільки :-)

Все ніяк не можу підійти до найголовнішої складової реформи ЖКГ – переведення житлового комунального фонду на баланс і в управління об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Вже другий раз якось несистемне підхожу до проблеми, по «поштовхах» з інтернет-приймальні. Як і вперше «О реформе ЖКХ. Часть пятая. ОСМД. Начало...», так і на цей раз написати блог мене спонукало листування з жителем міста.

Досить часто в своїх відповідях в онлайні-приймальні з проблеми роботи ЖЕКів і т.д. я агітую жителів міста за створення ОСББ і закликаю спершу організовувати хоча б будинкові комітети.

Ось приклад такої відповіді:

... Ми це зробимо, але це не вирішить проблему в цілому. Вирішення проблеми поганої роботи ЖЕКів, а вірніше практично повної відсутності цієї роботи, знаходиться у відсутності самих ЖЕКів. Від ЖЕКів потрібно відмовлятися! У тому випадку, якщо Ви прагнете, щоб у Вас надалі не було постійних вимог: «коли можна очікувати, і як швидко, перерахунок тарифів і квартирної плати за недодані послуги, коли буде зроблена каналізація, коли буде відремонтована покрівля будинку, коли буде якісно прибиратись прибудинкова територія, коли..?.». ЖЕК – це постійна не вирішувана проблема!

Проблем не буде, як що Ви (мешканці будинку) цього самі реально забажаєте.

Отож, у нас із Вами шлях концептуально та стратегічно полягає в тому, що Вам негайно слід вибрати старших під’їздів, створити ОСН (орган самоорганізації населення), по-простому «будинковий комітет» і почати контролювати роботу ЖЕКу, впливати на роботу ЖЕКу. У перспективі створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ – українською мовою, російською мовою це звучить: ОСМД – общество собственников [совладельцев] многоквартирного дома) і відмовитися від послуг ЖЕКу. За два-три роки ваш будинок буде не впізнати (з гарного боку). Прикладів, навіть у Сумах, уже достатньо.

І прошу Вас пам’ятати про те (вірніше, знати один момент), що максимум до грудня 2014 року (до 01.01.2015р.) ваш будинок буде переданий Вам (мешканцям вашого будинку) на ваш баланс «примусово», навіть якщо у Вас не буде на це ніякого бажання. У держави не має і ніколи не буде коштів на капітальний ремонт приватної власності приватних людей. Ще раз, прошу прочитати уважно – «У держави не має, і ніколи не буде, коштів на капітальний ремонт приватної власності приватних людей!».

Тому, чім Ви швидше почнете процес ініціювання та створення ОСББ, тим більше буде у Вас імовірність отримати хоч якісь гроші від держави на ремонт вашого будинку. Запевняю Вас, буде діяти (і вже діє) принцип: «Хто перший підвівся, того й тапки».

Сходить до будинку, в якому діє ОСББ, поспілкуйтеся з активістами та головою правління будь-якого реально працюючого ОСББ – Вам багато чого стане зрозуміло.


* * *

В п’ятницю, 09 вересня, я отримав у своїй онлайн-приймальні на сайті міської ради цікаве: запитання #5015.

* * *

Шановний Геннадію Михайловичу!
Дуже хочу написати Вам відповідь з приводу створення ОСББ.
Але у мене питання: чи можна Вам написати не для загального читання?
2011-09-09 08:32:12
... Галина ...


Моя відповідь була такою:

Шановна Галина, пробачте не знаю як Вас по батькові, добрий вечір.

А що такого таємного Ви хочете мені написати? Що у Вас є конфіденційного або нового для всіх з питання створення ОСББ? Або Ви напишете якісь речі, які можуть бути небезпечними для Вас з якого-небудь боку? Не розумію. В принципі можна написати і лист мені на електронну поштову адресу, якщо у Вас є таке сильне бажання. Я не заперечую. Але взагалі-то, якщо ми збираємося змінювати своє місто і своє життя в ньому, потрібно і міському голові, і мешканцям діяти публічно. Ви не згодні зі мною?

Мої e-mail адреси Ви знайдете в моєму підписі нижче:

З повагою, Сумський міський голова
Геннадій Мінаєв
web: http://www.meria.sumy.ua
http://www.minaev.sumy.ua
mailto work: golova@meria.sumy.ua
mailto private: min_golova@mail.ru
tel./fax: +38-0542-700-560


* * *

Не дивлячись на мою не дуже доброзичливу відповідь, я все ж таки одержав на мою електронну адресу лист від Галини, за що я їй безмірно вдячний. Він наведений нижче:

* * *

Шановний Геннадію Михайловичу!

Я Ваша прихильниця! Дякую Вам за те що Ви порядна людина і справжній керівник.

Думаю, що Ви знаєте всі проблемні питання зсередини. Я посадова особа в органах державного управління, і після того, як дізналася про ОСББ, хотіла зайнятись цим питанням у своєму будинку. Написала оголошення, яке зірвали наступного дня. А після того, як я провела невелике опитування я зрозуміла, що це погана затія.

У нашому будинку проживає різна категорія людей: малозабезпечені, люди, які зловживають спиртними напоями, люди похилого віку, ті, хто винаймає житло та деякі квартири замість житлових використовуються в якості складських приміщень (йдеться про будинок біля центрального ринку, – примітка Г.Мінаєв).

Хіба можливо створити ОСББ в таких умовах? Я розмовляла з жінкою, яка прибирає сходову клітину... Зібрати по 3 гривні в місяць за цю роботу з квартири – це жах... :-( Були люди, які сказали, що я хочу на цьому поживитися... Тому я кинула цю ідею... :-(

Я просто не знаю що далі можна зробити. Друзі кажуть – нащо воно мені?

Мені дуже би хотілося ще зробити дитячу площадку, бо на тому, що ми маємо, щоденно розпивають спиртні напої, а це єдина качеля... грати та кататися неможливо. Ми з онучкою відпочиваємо в сквері «Дружба» на дитячій площадці у цьому сквері. Дякуємо Вам за роликову доріжку – ходимо туди.

Я хотіла сказати, що в будинку нашого типу, та ще якщо він розташований біля ринку, неможливо нічого зробити в напрямку створення та функціонування ОСББ... :-( Мені здається неможливо підняти людей. А може в мене не вистачає терпіння? :-(

Вибачте за сумбурні думки. Дякую за те, що вислухали та за терпіння. Ви – єдиний керівник до кого я зважилася звернутись!

З повагою, Галина.


* * *

На мій погляд, створення ОСББ і переведення житлового комунального фонду на баланс і в управління ОСББ – найважливіше в реформі ЖКГ. Навіть важливіше за реформування таких стратегічних напрямів ЖКГ, як тепло- і водозабезпечення. Поза всякими сумнівами важливіше... і важче в реалізації.

Здавалося б нічого нового для мене Галина не написала. Але я в черговий раз переконався в тому, що люди в своїй переважній масі не хочуть змін і реформ. І не в менталітеті тут справа, а в самій суті людини: ЖЕКу плачу, а в ОСББ не хочу. Хоча ЖЕК нічого практично не робить, за те мені (жителю) ні про що думати не потрібно, ніяких зусиль робити та відповідальності ніякої на себе брати не треба. І взагалі, ми вибрали владу – ось хай вона думає, робить, докладає зусилля, бере на себе відповідальність. В принципі, правильно...

Але влада ніколи не здійснить жодних реформ, якщо їх (реформи) не розуміють і не підтримують люди – населення, народ. Ось в чому біда! Велика біда! Питання «створення та впровадження ОСББ» населення не розуміє і не підтримує...

Треба як найшвидше ретельно, уважно, наполегливо роз’яснювати населенню це питання. Переконувати, умовляти... Тільки кому це робити в місті Суми? Мені одному та двом працівникам управління ЖКГ...?

З гори, з міністерства реформа ні піде – треба що б люди самі зрозуміли що ОСББ це єдиний шлях змінити стан речей з обслуговування житла. Єдиний...!

Я все розумію, знаю, умію. Але я не знаю головного на сьогоднішній день – що відповісти, що написати і що порадити Галині? Що сказати такій ініціативній людині, в якій її сусіди «вбили» віру в те що життя в своєму будинку, дворі, вулиці, мікрорайоні, місті можна змінити на кращий лише «спільними зусиллями»? Що мені сказати сьогодні ініціативним сумчанам, яким я на виборах восени 2010 року адресував це гасло!

Моя відповідь така: «Галина, сьогодні мій слоган: «Творимо місто разом!». Я готовий його творити разом з Вами. Не дивлячись ні на що, ні на які труднощі!».

Ви згодні?
 
1
Комментариев
0
Просмотров
7356
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.