А ви читали Світлану Талан?

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 22 ноября 2017 в 14:37
21 листопада 2017 року, в рамках проекту «Письменник на замовлення», відбулася скайп-зустріч користувачів Сумської обласної наукової бібліотеки із сучасною українською письменницею Світланою Талан, яка народилася на Сумщині, а нині мешкає в місті Сєвєродонецьку Луганської області.
Світлана Талан – член Національної Спілки Письменників України, кількаразова переможниця міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», «Золотий письменник України» (окремі її книги видані стотисячним накладом). За версією журналу «Фокус» авторка увійшла в трійку найпопулярніших письменників України.
До спілкування приєдналися земляки Світлани Олегівни, бібліотекарі та шанувальники таланту письменниці з м. Глухів (Глухівська районна бібліотека), користувачі та шанувальники творчості з Тростянецької міської бібліотеки.
Присутні мали змогу отримати відповіді на багато запитань.
На перше запитання про дитинство Світлана Олегівна розповіла, що
дитинство провела в с. Слоуті Глухівського району Сумської області, восьмирічну школу закінчила в с. Перемога Глухівського району, продовжила навчання у Баницькій середній школі, а в1983 році закінчила Глухівський педагогічний інститут.
«Живе» спілкування з автором надало присутнім можливість запитати в улюбленого автора, як народжувалася кожна з її книг, розпитати про наболіле, звідкіля бере сюжети і прототипи героїв.
Найбільше учасників діалогу вразили спогади письменниці про сьогоднішню війну(АТО). Світлана Олегівна була свідком тих буремних днів, коли в 2014 році розпочалася війна. Чотири місяці вона була під окупацію . «Саме тоді робота над текстом рятувала. Лише занурившись у творчість із головою, можна було хоч якось відволіктися від гуркоту обстрілів та подиху смерті», – згадувала авторка. «Оголений нерв» перша книга, що оголює правду Донбасу, пізніше з’явилися «Повернутися дощем» та «Ракурс».
Світлана Талан обговорила з читачами свої романи «Розколоте небо», «Замкнене коло», «Купеля», «Коли ти поруч», «Не вурдалаки», «Помилка, «Надежда»». Не залишилися поза увагою два нових романи «Спокута» та «Ракурс», які Світлана Талан презентувала на цьогорічному Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова».
Своєрідним подарунком письменниці та всім присутнім були ліричні пісні «Дорога до дому» (муз. О. Козаченко, сл. Л. Гороха – сумського лікаря нейрохірурга) та «Пісенька матусі» (муз. О. Козаченко, сл. І. Юрчук) у виконані автора Ольги Козаченко та талановитого Іллі Лазоренка.
По закінченню скайп-зустрічі шанувальники  творчості землячки побажали їй наснаги на нові романи та попросили продовжувати писати про те, що відбувається в Україні на Донбасі. Бо люди повинні знати правду, яка вона не була б. Ми повинні зберегти нашу історію для наступних поколінь нашої країни!

 
0
Комментариев
0
Просмотров
1269
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.