До 100-річчя Бою під Крутами!

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 31 января 2018 в 15:24
Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу
Повік Вкраїні не забути!

29 січня 1918 року відбулась битва під Крутами, яка стала символом героїзму та самопожертви української молоді в боротьбі за самостійність, волю та незалежність України. Тоді холодного січневого дня в нерівному бою проти переважаючих сил ворога виступили зовсім юні, але нескорені захисники своєї Батьківщини.
До 100-річчя бою під Крутами Читальним залом для юнацтва Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки проведено цикл заходів, які відображають трагічні сторінки історії України початку ХХ століття. Для учнів 9-х, 10-х класів школи №20 провели урок історії «Згадаймо юність, що горіла в Крутах». Для кадетів Ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. І. Харитоненка «Кадетський корпус» проведено вечір пам’яті «Крути – жертовність в ім’я України». Старшокласники дізнались про молодих героїв, що полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їх подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.
Розгорнуто загальнобібліотечний перегляд літератури «Нескорені! Пам’ятаємо героїв Крут», на якому представлені історичні матеріали та статті, де розкривається хід та причини трагедії, поетичні та літературні твори, але насамперед – публіцистика,  спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити.


 
0
Комментариев
0
Просмотров
1300
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.