Олександр Вертіль: окрилений Словом

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека 30 июня 2023 в 16:09
30 червня 2023 року в межах творчих зустрічей #Літературний ранок у бібліотеці наживо на сторінці фейсбуку відділу абонементу Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулась зустріч з українським письменником сучасності – поетом-краянином, членом Національної спілки письменників України (тривалий час був головою Сумської організації НСПУ); перекладачем, заслуженим журналістом України (нині власним кореспондентом газети «Урядовий кур’єр» у Сумській області); автором 13 книг; упорядником і співупорядником поетичних та прозових альманахів, антологій «Слобожанщина», «Велика спадщина Сумщини. Поезія» і «Проза», «Проба пера» та інших; лауреатом восьми всеукраїнських та міжнародних літературних премій Олександром Вертілем.
Впродовж години, шанувальники творчості цьогорічного ювіляра, мали можливість почути автобіографічні спогади письменника про перші вірші та перші поетичні збірки; про віхи творчого зростання; послухати вірші у авторському декламуванні: вірш-присвяту загиблому у сучасній російсько-українській війні сум’янину Заслуженому тренеру України Олександру Кулику; вірші сповнені почуттєво-філософських мотивів, теплої, душевної, миролюбної та інтимної лірики із поетичних збірок «Троянди на пероні», «Ювілей літа», «Паморозь», «Слобожанська сіль», «Геометрія вогню», «На просторі часу».
Олександр Васильович довів аудиторії, що він автор, якому затісно в
одному жанрі. Тому у його творчому доробку, окрім збірок поезій, є документально-публіцистичні твори на спортивну тематику - «Олександр Шапаренко: на гребені хвиль», «Володимир Голубничий: 20 кілометрів до тріумфу», «Олена Петрова: срібний сніг», «Сумщина олімпійська:  Citius, Altius, Fortius», переклади «Світло Бурлюка зійшло…» та «Тонкофінгерпинт. Поети брати Бурлюки»; численні журналістські праці, тексти пісень.
Автор щиро відповідав на велику кількість запитань, які у чаті задавали учасники онлайн спілкування. На прохання поділитися секретом свого творчого успіху він згадав слова українського прозаїка Григора Тютюнника: «Немає загадки таланту, є вічна загадка любові». Все треба робити з любов’ю, тому який би матеріал я не писав: чи то поезія, чи книга, чи пісенний матеріал, чи переклад - я завжди роблю це з любов’ю і відповідальністю, тоді працюється легко, невимушено, тоді неодмінно буде результат, повага й увага читачів.
Прикінцево модераторка творчої зустрічі, завідувачка відділу абонементу, запросила всіх, кому припало до душі літературне слово талановитого письменника-земляка, завітати до Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки та продовжити глибше знайомство з митцем через його книги, які у повному обсязі є у фондах книгозбірні.

 
0
Комментариев
0
Просмотров
1133
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.