Економки vs лампи розжарювання: хто переміг, і як обирати

Блоги, Артем Турчин
01 марта 2021 в 12:40
От всі говорять - дорога комуналка, підвищують ціни... Наприклад, електроенергія коштувала десь 0.9, а тепер - 1.68. Коли мені прийшов рахунок за січень, я аж очманів. Щоправда, я сам напалив більше ста кВт/год. При цьому у мене немає ані електрочайника, ані такої ж плити, мікрохвильовки і навіть мультиварки. А ноутбук пройшов апгрейд і тепер тягне менше, оскільки у ньому стоїть SSD-диск, а вінчестер запускається нечасто. Звісно, є ще холодильник, пральна машинка, телевізор 9не новий, ті тягнуть менше)... І 8 ламп розжарювання мінімум на 60 Вт. Щоправда, у коридорі вже стояли економки, а то уявляю, що мені прийшло б.


Так виглядає звичайна лампа розжарювання

"Революція" почалася, коли на кухні "бахнула" лампочка. Що ж, магазин - поряд, купити нову - не проблема. А ні, виявилось, є тільки світлодіодки. Щоправда, я думав, що вони коштують гривень 60 Виявилось, що промахнувся десь так удвічі: одну лампу я купив приблизно за 36 грн. Плюс ще є гарантія (від року до трьох), тобто у разі чого теоретично можна поміняти лампочку у магазині. Іноді люди скаржаться, що продавці (думаю, не без наказів згори) відмовляються і пропонують звернутися до виробника. Але, якщо звернутися до Держпроду, вони часто "перевзуваються". Якщо так прикинути, звичайна лампа коштує втричі дешевше, але далеко не всі витримують рік. Замінити їх за гарантією, звісно, не можна. Тобто, різниця може вийти меншою, аніж у три рази.

Коротше, купив я спочатку дві економки. А потім так захопився, що придбав ще п'ять. Зараз лишилась ще одна традиційна лампочка; але, по-перше, вона фактично не вмикається, а по-друге, на її місце от-от теж прийде світлодіодка.

Скільки споживають лампи

Звісно, у процесі довелося прочитати купу літ-ри з сайтів (ну, гуманітарій я, що поробиш). Спочатку нарешті зрозумів, що воно таке кіловати в годинах, і скільки споживають прибори. Так от, потужність усіх приборів рахується у ватах (Вт) чи кіловатах (кВт). А споживання - у кіловат-годинах. Не зрозуміли? Насправді - все просто. Наприклад, якщо ваша праска має потужність 1 кВт, то за годину вона максимально може спалити саме стільки. Чому максимально - тому що на прасці є різноманітні режими, які нагрівають підошву настільки, наскільки потрібно. Тобто, якщо ви годину прасуватимете на максимумі, то лічильник накрутить кіловат-годину (не більше). Простіше кажучи, потужність електроприборів дорівнює її споживанню за годину. Ну, а кіловат - це тисяча ват.

Праска на 2200 Вт (або на 2,2 кВт)


Повернемось до лампочок. Отже, раніше у мене скрізь стояли шістдесятки, тобто лампи розжарювання на 60 Вт. Тільки у ванній я знайшов 75-ку, а біля кухні - навіть сотку, але вона, як я вже говорив, рідко вмикалася - настільки, що той кіловат накрутила б хіба що за рік. При цьому у намаганні дістатися до тієї сотки я ще й скрутив світильника. Але вартість нового я все ж винісу за дужки, бо, сподіваюсь, ви не будуте ламати свої люстри.

І що у тебе вийшло?

Тепер - найцікавіше. Зараз у мене сумарна потужність всіх ламп (якщо уявити, що ту я вже замітив) - 100 Вт. При цьому час їхньої роботи за день - різний. Наприклад, на кухні люстра працює там 3-4 години (ну, поки люди готують їжу, вечеряють), а у ванній (якщо ви не купаєтесь) - не більше години. Щоб зрозуміти масштаб катастрофи, тільки на одній кухні у мене стояли дві шістдесятки - тобто, 120 Вт в сумі. А у кімнаті, де світло горить ще частіше - аж три таких (деякий час горіли навіть 4, але то було давно). Тобто, в одній кімнаті - 180 Вт. Помножте це на трохи більше, аніж 5 годин роботи в день - і на лічильнику є зайвий кіловат, тільки від горіння ламп в одній кімнаті. А ще є кухня, коридор, санвузол... А взимку світло горить більше, ніж п'ять годин. Тобто, одними лампочками можна легко накрутити 2 кіловати, а за місяць - всі 60. Додайте до цього інші побутові прибори - до речі, про них ми теж поговоримо.

Як вибирати світлодіодні лампи

Тепер поговоримо про те, що на що міняти. Взагалі, лед-лампи, які світять так само, як і звичайні, споживають у 7,5 разів менше. Тобто, замість шістдесятки можна поставити вісімку, десятка замінить лампу на 75 Вт, а економка на 15 - сотку. Крім того, лампи, навіть не кольорові, світять по-різному: є тепле біле світло, просто біе і холодне біле. Теплі лампи спонукають до розслаблення, звичайні - до роботи. Холодні білі ні вдома, ні в офісах ставити не можна.


Традиційна світлодіодна лампа

Так от, ця теплота називається світловою температурою. Циферка на коробці, біля якої стоїть буква К, показує, наскільки холодна лампа. Так, у спальні краще ставити більш теплі - наприклад, на 2500 К. Щоправда, у мене стоять лампи на 4000 К і трошки більше (звичайне біле світло); але, по-перше, я про світлову температуру я дізнався пізніше, по-друге, біле світло на кухні та в кімнаті (там я працюю з початку карантину) мені підходить більше.



Чим більше колірна температура, тим холодніше світло

Звісно, головний показник - це яскравість. Вимірюється він у люменах. одна лампа однієї й тієї ж потужності може світити по-різному; але я примітив, що у моїх лампах яскравість дорівнює потужності, помноженій на сто. Тобто, у лампі на 12 Вт - 1200 Лм і т.д. Але взагалі краще зайвий раз глянути, що написано на коробці.

Ну, і не забудьте про відгуки. Якщо ви стоїте біля прилавку - зайдіть в інтернет і гляньте що пишуть про виробника. Якщо оцінки коментуючих - високі, тоді беріть.

А як ти міняв лампи?

Отже, що я поставив замість своїх 60-к? Звісно, ви скажете, лампи на 8 Вт. Ми ж пам'ятаємо, як ти розповідав про еквіваленти. А от і ні! На кухні й у кімнаті я поставив 12-ки. Як виявилось, шістдесятки давали замало світла, хоча й жерли при цьому немало. А ці мало того, що споживають у п'ять разів менше, так ще й світять набагато яскравіше.

У санвузлі я поставив вісімки. У ванній, мабуть, не змінилось нічого, тим паче, що там стояла 75-ка. А от у туалеті, до речі, можна ставити й менш потужні лампи, бо вісімка світить помітно яскравіше, не дивлячись на те, що мало б бути однаково.

Ну, і в коридорі у мене давно стоять дві філаментні світодіодки - на шість і вісім ват. Зовні вони виглядають так само, як і звичайні, зі скляною колбою. Тільки всередині стоять три такі палички, на яких закріплено багато світлодіодів. Через скляну колбу вони світять на 360 градусів, чого не можуть лампи з матовою колбою. Але вони і дещо гріються (матові можна викруувати прямо після виключення світла), і, за відгуками, виходять з ладу швидше.

Та сама філаментна лампа

Ну, і допомогли тобі ті економки?

Отже, у січні я спожив 109 кВт. За 28 днів лютого... не повірите, всього 26! тобто, менше ніж 1 кВт/год у день, від усіх приборів відразу. Нагадаю, раніше у мене приблизно стільки накручували тільки лампи у кімнаті. У минулому році найменша цифра сягала до 40 Вт. Так що економя - очевидна. До речі, я там обіцяв розповісти про побутові прибори. Власне, мені вдалося визначити, скільки споживає пральна машинка. Так от, якщо ви поставили її тільки на полоскання з віджимом (тобто, без нагрівання води), вона, по ходу, не тягне взагалі нічого. Принаймні, я не помітив, щоб мій лічильник взагалі відреагував на щось. Потім ми увімкнули її на годину роботи з підігрівом води до 60-ти градусів. Ну, як правило, схожі режими частіше за все й використовуються. Отут машинка накрутила уже кіловат. Тобто, якщо ви будете дві години прати постіль, нагріваючи воду до 80-ти градусів, машинка зжере десь три кіловати. Тобто, в теорії, навіть якщо ви після заміни ламп пратимете раз на тиждень, платіжка прийде меншою.

P.S. У той же день таки замінив останню шістдесятку (раніше я вкрутив її замість сотки) на світлодіодну десятку. Просто з принципу, тому що навіть стара лампа напалила б максимум два кіловати за рік. Натомість тепер уже всі "іллічі" - у шафі про всяк випадок, де їм місце.
54
Комментариев
0
Просмотров
26554
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.