Онлайн-обговорення книги Галини та Федора Турченків «Проект «Новоросія» 1764-2014рр. Ювілей на крові» серед науковців, творчої інтелігенції, представників влади міст Запоріжжя, Суми і селища Краснопілля

Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини
Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини 16 февраля 2015 в 10:13
Сумська обласна наукова, Запорізька обласна для юнацтва і Краснопільська центральна районна бібліотеки днями стали майданчиком для спільного обговорення проблем у соціумі – в онлайн-режимі читачі обговорювали книгу українських істориків наших земляків Федора та Галини Турченків «Проект «Новоросія» 1764-2014 рр. Ювілей на крові» (Запоріжжя: ЗНУ, 2015).
Науковцями  розглянуто 250-річний шлях взаємовідносин між Росією і Україною, розкрито історичні передумови виникнення в Російській імперії проекту «Новоросія», а також спроби його реалізувати з XVIII до початку XX століття. На конкретних фактах автори довели, що цього дотримувалися і Тимчасовий уряд в 1917 році, керівники СРСР та сучасної Росії, які, не визнаючи існування України, прагнули взяти її під своє «крило», адже усіх приваблює географічне розташування, кліматичні, природні умови, багатства нашого краю.

Автори надіслали книги з автографами до обласної наукової бібліотеки, тому науковці міста Суми мали змогу прочитати видання.

«Новоросія» – тема, що цікавить і хвилює багатьох, бо саме вона знову витягнута на поверхню і, можливо, стала причиною «гібридної» війни на сході України.
Що таке «Новоросія»? Звідки взялася ця назва? Що стало передумовою появи у 1764 р. російського імперського проекту? Як ставляться вчені, громада, молодь  до цього питання? 

Федір Григорович знаходився і представляв свою нову книгу серед науковців, громадських діячів, творчої інтелігенції в Запорізькій обласній бібліотеці для юнацтва.
В Сумській обласній науковій бібліотеці до обговорення долучились науковці : Генна́дій Івану́щенко, Галина Корогод, Микола Михайліченко,; Надія Демиденко, Людмила Рожкова, Юрій Нікітін та ін.
Серед сумських науковців була одностайна думка щодо суперактуальності піднятої проблеми. Науковці висловлювали свої думки, задавали запитання щодо теми в контексті сучасних подій.
Геннадій Іванущенко говорив про своєчасність виходу книги, про те, що її требу видати не лише російською, але й англійською мовою, щоб англомовний світ мав змогу знати справжні витоки «проекту «Новоросія».
Галина Корогод акцентувала увагу на тому, що науковцям треба більш детально, ґрунтовно показувати роль козацтва, наприклад, в російсько-турецьких війнах для перемоги російської армії. Українська наука повинна гучніше говорити про наше історичне право на ці східні території. Мало розкрита тема про національну колонізацію цього краю, роль українців в сільськогосподарському освоєнні земель.
Прозвучали пропозиції доцільності проведення наукових конференцій для студентства. Історичні теми треба більше популяризувати серед молоді. Це завдання стоїть перед закладами освіти і перед бібліотеками.

До онлайн-розмови приєднувалися: голова Краснопільської районної ради М. Приходько і голова райдержадміністрації Ю. Яремчу, земляки О. Козир, О. Ткаченко, В. Побідинський та інші. Вони запросили Ф.Г.Турченка в гості на рідну землю. За його дорученням вручили книгу представникам місцевого прикордонного підрозділу, читачам районної бібліотеки.
Онлайн-обговорення показало, що історичну свідомість необхідно формувати. Цьому може в повній мірі прислужитися книга наших земляків  Федора та Галини Турченків «Проект «Новоросія» 1764-2014 рр. Ювілей на крові» (Запоріжжя: ЗНУ, 2015), яку відтепер можна прочитати в Сумській обласній науковій бібліотеці.


 
0
Комментариев
0
Просмотров
1585
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.