«НАДІШЛИ СУМСЬКУ ШЕВЧЕНКІВСЬКУ ЛИСТІВКУ ДРУЗЯМ»

Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини
Тетяна Грищенко Піар-офіс бібліотек Сумщини 30 мая 2014 в 09:39
5 червня 2014 року Запрошуємо всіх сум’ян, гостей  м. Суми, усіх, хто любить книгу, хто відкриває у нашому місті «перлини рідного краю і, зокрема, його Шевченківські сторінки долучитися до Краєзнавчо-культорологічної акції в рамках програми  «Скарби нашого роду»,  присвяченої 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка і
                                                 155-річчю з часу перебування Кобзаря у Сумах.

На заздалегідь підготовленій листівці зображення двох  пам’ятників Т.Г.Шевченку (скульптор  Я .Красножон і  скульптор І. Кавалерідзе). Пропонуємо учасникам акції  дописати речення «У  Рік Т.Шевченка зичу…»
Під час проведення заходу формуємо карту населених пунктів, до яких надіслали вітання друзям.

Місце і час проведення

09.30  Відкриття заходу. Написання листівок. Сумська ОУНБ.
10. 30  Відвідання Воскресенської церкви, розповідь про історичні події, які відбувалися в цій церкві. Літія в пам’ять про Тараса Шевченка і його перебування в Сумах.
11.00  Фотографування біля пам’ятного знака «Сумка» і калини, посадженої Лауреатом Національної премії ім. Т.Г.Шевченка А.Ю.Мокренком.
11.20  Сумська поштово-телеграфна станція, вул. Воскресенська, 13. Надсилаємо сумську шевченківську листівку друзям .
12.00  Покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку. Сквер Т. Г.Шевченка.

Формат проведення – подорож містом із елементами флеш-мобу.
5 червня 1859 року Тарас Шевченко відвідав місто Суми.

СУМИ - перше українське  місто, яке після 10-річного заслання зустріло Кобзаря.
Майже 12  років тривала заборона російським царатом  на повернення  Шевченка в Україну. Тоді , у  червні 1859 року, Шевченко написав у Лихвиному  вірш «Ой на горі роман цвіте», намалював кілька малюнків і портретів, зустрічався із родинами своїх  товаришів, подарувавши їм  власні офорти і вірші .

Саме через наші сумські землі митець відкривав для себе новий український край - Слобожанщину і її людей. Він бачив і дивувався вишуканості козацької церкви  – Воскресенської церкви, зупинявся на Козацькому Валу, що був колись валом неприступної сумської цитаделі, відпочивав на Сумській поштовій станції.
Певне згадував і свого доброго приятеля із Сум Івана Лисенкова, видавця «Чигиринського Кобзаря» і «Гайдамаків», і  найщирішого свого друга, доля якого пов’язана із нашим  краєм, актора Михайла Щепкіна. У подорожі Сумською землею  Тараса Шевченка супроводжував відомий на Слобожанщині  громадський діяч і  господарник-новатор Дмитро Хрущов.

Організатори акції

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, ініціативна група «Разом відкриваємо перлини рідного краю!»

Ця подія є складовою освітньо-культурологічного проекту «Скарби нашого роду» (Тарас Шевченко у творчості митців-земляків), підсумком якого має стати встановлення пам’ятного знаку «Квітка міста Суми» в Каневі та його відповідника в Сумах.

 
0
Комментариев
0
Просмотров
1465
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.