Розвиток вищої освіти за допомогою інноваційних технологій

Marina Anegina
Marina Anegina 05 ноября 2013 в 12:32
Вища освіта виступає в якості особливої сфери взаємодії інтересів людини і суспільства, в якій людині потрібні не тільки професійні знання, але й уміння, навички "добування", поповнення, оновлення цих знань.

У зв'язку з цим завдання сучасної вищої освіти - не тільки підготовка фахівців, але ще й підготовка людей, які зможуть відчувати себе вільно в світі постійних технологічних змінах, у світі, де доводиться стикатися з ситуаціями вибору і прийняття рішень, які зачіпають інтереси різних людей.

У цих умовах освітній простір сучасної вищої школи характеризується свідомим і системним використанням інновацій як соціального механізму розвитку освіти і спосіб самозмінювання.

Створення творчої атмосфери в різних освітніх установах і інституціях, розвиток інтересу в науковому та педагогічному співтоваристві до ініціатив і нововведень; ініціювання пошукових освітніх систем і механізмів їх всебічної підтримки; переклад накопичених інновацій в режим постійно діючих пошукових і експериментальних освітніх систем - основні інноваційні механізми розвитку освіти.

Саме вони забезпечують підвищення рівня мотивації у молоді до навчання за допомогою індивідуального ставлення до кожного студента, формування самостійності включенням в постійну діяльність, створення позитивного ставлення до навчання на основі формування когнітивної схеми мислення, забезпечення умов для успішності навчання.
Однією з найбільш перспективних інноваційних технологій виступає дистанційна освіта.

Слід мати на увазі, що дистанційна освіта більш ефективно у сфері підвищення кваліфікації (наприклад, маючи середню спеціальну освіту ), тому що учень вже отримав ази професії і багато що знає з очної форми навчання. Дистанційна освіта дозволяє заощадити час і кошти, кого навчають. У той же час використовувати дистанційна освіта для отримання першої спеціальності вважається проблематичним, так як студенту на основі вивчення теоретичного матеріалу важко уявити свою майбутню спеціальність, необхідні практичні заняття.

Дистанційна освіта ( інтернет -навчання ) - це можливість здобуття вищої (додаткового), і особливо, другої вищої освіти без відриву від роботи. Необхідно відзначити, що сьогодні багато професії не затребувані. Наприклад, офіцер, закінчуючи службу, може за допомогою дистанційної освіти, отримати диплом; або дипломований фахівець не зміг влаштуватися за фахом, може отримати другу вищу освіту [1].

Важливий фактор тут - це величезна територія країни і, отже, високі транспортні витрати, а також оренда житла. Навчаючись дистанційно, є можливість відправляти курсові і контрольні роботи, що не приїжджаючи до вузу.

Для студентів дистанційного освіта також вигідно в силу своєї дешевизни і гнучкості. Адже сільської молоді, можливо, займатися фермерством, але потрібно економічного освіти. Більше того, дистанційна освіта дає додаткові можливості людям, які живуть далеко від великих освітніх центрів, і людям з обмеженими фізичними можливостями для навчання.

В даний час у вищій школі навчання проходить за двома ступенями: бакалаврат і магістратура. Закінчивши першу ступінь навчання, у бакалавра є можливість отримати ступінь магістра за допомогою дистанційної освіти

Таким чином, майбутнє за системою дистанційної освіти, що дозволяє успішно адаптуватися сучасній людині в постійно мінливому соціумі.

Літературні джерела: 

1) Психологія Інтернет користувача. - Спосіб доступу: http://ptcevolution.me/category/psixologiya-internet-polzovatelya/. - Заголовок з екрану.

 
Теги:
Освіта
5
Комментариев
0
Просмотров
1499
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.